Z informacji jakie znalazłem (net - niestety źródła nie zapisałem, nie wspominając o rysunkach i tablicach) wynika:
..."(Kirpičnikov 1971). Bijaki tego typu są bardzo różnorodne tak pod względem formy, jak i materiału, z którego zostały wykonane – używano w tym celu żelaza, brązu, ołowiu, kości, kamienia (tabl. I3-1, 1-6, 10-15), a nawet marmuru. Należałoby jednak zaznaczyć, że nie wszystkie znaleziska tego typu muszą być bijakami, jako że część z nich znajdowano w grobach kobiet lub dzieci; to samo tyczy się „bijaków” ołowianych – niektóre są zbyt małe i nie noszą śladów typowych przy uderzeniach odkształceń. Wątpliwości nie pozostawiają jedynie groby wojowników – znalezione w nich egzemplarze mówią same za siebie, np. bijak z czterema kolcami z Wierchniewo Sałtowa (tabl. I3-1 nr 12).
Nic pewnego nie wiadomo też na temat ilości bijaków zawieszanych przy jednym trzonku. Ciekawa sytuacja wystąpiła w grobie nr 89 z Suchoj Gomolszy, gdzie razem z pięknym brązowym bijakiem (tabl. I3-1 nr 15) znaleziono wykonaną również z brązu zdobioną kulę (tabl. I3 nr 3), którą w zasadzie można uznać za drugi bijak. Nie można wykluczyć oczywiście możliwości podwieszenia dwóch różnych bijaków do jednego kiścienia, lecz w takich sytuacjach były one zazwyczaj jednakowe (Komar, Suchobokov 2003).
Przy egzemplarzach cięższych, gdy waga bijaka oscylowała w granicach 200-250 g., jeden zapewne wystarczał aż nadto; całkiem możliwe jednak, że w przypadku bijaków lżejszych zawieszano ich przy jednym trzonku po kilka sztuk (dwa lub nawet więcej) (Gradowski, Żygulski 1998)."...
Reasumując
1.Buława to pewnie nie jest trafna identyfikacja, choć nie można jej do końca wykluczyć.
2. Tak jak napisał Saper, prawdopodobnie jest to bijak z kiścienia. Dodam podpierając się powyższym tekstem, że może pochodzić z kiścienia o kilku bijakach, choć szczerze przyznam, że nie pasuje mi w tej teorii takie rozproszenie masy w broni obuchowej. Czy to się zwyczajnie nie plątało? Jaki cel miała budowa takiej broni?
Idol - materiał to ołów czy brąz?
Ładna rzacz :)
pzdr 111
|