Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 00:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2005, 08:56 
Poczciwy Otto

No nie wiem. Słyszałem o mniejszych grodziskach. Może to było tylko do obrony? Leży na wzgórzu. A archeologom i tak mi tego zgłosić nie wolno... babcia zakazała bo myśli że jej całe pole przekopią:)
A na innym polu, jakieś 200 m dalej zakazali jej cokolwiek kiedykolwiek budować bo to niby tereny archeologiczne (Ona sama uważa że to podstęp i jej chcą kiedyś tak kopalnie odkrywkową węgla brunatnego zbudować)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2005, 12:28 
Kapitan Petersen

Witaj

Przy takich wymiarach, to raczej gródek.

Jest bardzo mało prawdopodobne, aby tak
czytelne w zarysach grodzisko/gródek
(wysokie wały) nie było znane archeologom.
Zwłaszcza, że w okolicy istnieje kompleks
grodzisk i stanowisko archeologiczne w polu.
Być może nie jest ono ujęte w dostępnych
Ci materiałach, ale to jeszcze o niczym
nie świadczy.

Proponowałbym Ci, abyś przeczesał z piszczałą
pola babci, bliższych i dalszych sąsiadów i co
się da w okolicy, dla spokoju sumienia omijając
stanowisko wskazane babci przez archeologów.
Teren wygląda na urodzajny i nadziejny, z pustymi
rękami (torbami) nie wrócisz.

Pozdrawiam

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 01:02 
Weteran
Weteran

Archeolodzy byli 200 m dalej i nie sprawdzili widocznego z dala obiektu terenowego, bardzo dziwne. Może to nie grodzisko, ale resztka wzgórza porośniętego lasem, które dlatego, że nie było uprawiane jest obecnie wyższe od pozostałego terenu. Ale jeżeli na powierzchni leży ceramika...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 02:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kretschmer,
walnij fote tego "wzgórka" to sie zobaczy co to za ustrojstwo. Jak ma wal ok 2 m to to Atylla raczej nie jest wzgorek. Zlezy jak ostro idzie ten wal w pionie. Sprawdz ceramike i kop kazdy sygnal na najblizszym wyniesieniu terenu. W sumie tez zalezy jaki to typ grodziska. W jednym siedzialo kilku wojow, strzeglo np. przeprawy a na podgrodziu byla chatka z rodzinka co ich obslugiwala. W takiej sytuacji o fanty trudno. Moze byc ciezko jak tam jest zrzutowisko smieci. Bez duzej cewy albo ramy marne szanse. Jezeli byla osada przygrodowa (ceramika) to troszke lepiej. A archeolodzy coz, 200 m to kawal drogi :D... Komu by sie chcialo taki kawal lazic? Tylko nam "rabusiom sredniowiecza", he, he.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 12:40 
Kapitan Petersen

Ardengard napisał(a):
A archeolodzy coz, 200 m to kawal drogi :D... Komu by sie chcialo taki kawal lazic? Tylko nam "rabusiom sredniowiecza", he, he.

Eeee... tam, mimo wszystko proponuję więcej szacunku dla archeologów. To tacy sami sprytni faceci, jak my, tylko często o większej i bardziej usystematyzowanej wiedzy. Kulawi nie są ;)

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 16:03 
Poczciwy Otto

W sobotę postaram się dać zdjęcie. Rzeka jest co prawda kilometr dalej, ale jakieś 400 m od obektu jest mała rzeczka. Kiedyś mogła się do czegoś nadawać, ale teraz wysycha i jest cholernie zanieczyszczona.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 16:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

jak znajdziesz skorupy na polu to tez zrob kilka fotek roznym rodzajom i podeslij.

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 17:48 
Poczciwy Otto

A jest możliwość znalezienia średniowiecznych albo nawet starożytnych (Najbliższa osada jest z VIII w. p.n.e.; kultura łużycka) przedmiotów luzem na polu? Podobno ceramika trafia się często, ale rodzinka uznaje ją za niemiecką...
A archeolodzy mieli prawo tego nie zauważyć bo z daleka wygląda to jak kępa krzaków i drzew w polu. Wzniesienie co prawda jest i to najwyższe w pobliżu, ale i tak ledwo zauważalne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 19:47 
Weteran
Weteran

Ardengard napisał(a):
kilku wojów ... strzeglo np. przeprawy

kilku wojów nie strzegłoby przeprawy, zresztą co to za strażnica przeprawy, która stoi 1 km od rzeki?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 20:26 
Kapitan Petersen

Atylla ma oczywiście sporo racji, ale pozwolę sobie na dygresję, bo:

atylla napisał(a):
co to za strażnica przeprawy, która stoi 1 km od rzeki?

Zapewne nie w tej konkretnej sytuacji, ale w ogóle w poszukiwaniach musimy pamiętać o tym, że stosunki wodne tylko w okresie od wczesnego średniowiecza bardzo się pozmieniały. Inaczej mówiąc - w ciągu setek lat rzeki "wędrowały", zmianiały koryta. Znam taką miejscowość która raz była na lewym brzegu rzeki, potem była wyspą, potem była na prawym brzegu rzeki, a teraz znów jest na lewym brzegu.

Krakowska dzielnica Kazimierz kiedyś była wyspą. Jeśli dobrze pamiętam krzyżacki zamek w Gniewie stałkiedyś bezpośrednio nad Wisłą, a dziś ma do niej sporo.

Z powodu ucieczki rzeki niejedna miejscowość podupadła albo upadła całkowicie tracąc swą funkcję (i zarobek, zatrudnienie) przeprawy, stróży nad przeprawą, gospody, gdzie przeczekiwano wezbrania wód, rzecznych portów służących transportowi śródlądowemu płodów rolnych itd.

Mam świadomość, że Atylla o tym wszystkim doskonale wie, ale w tym konkretnym przypadku uznał ucieczkę rzeki za mało prawdopodobną.

Pozdrawiam

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 21:09 
Poczciwy Otto

Nie wiem, czy to możliwe, ale to grodzisko mogło np. strzec szlaku handlowego, albo strzec drogi do któregoś z pozostałych.Jest pomiędzy zamkiem (Dawnym grodem) w Legnicy a osadą w Rzeszotarach (Jakieś 10 km pomiędzy tymi dwoma), a 20 km od Legnicy jest grodzisko w miejscowości Bukówna, z którym skojarzyło się mojemu Ojcu to miejsce. Między Legnicą a tym obiektem o którym tu mowa jest właśnie osada kultury łużyckiej (Ale jak była osada to nie było Legnicy a jak była Legnica to z kolei nie było już osady). Według messtischblatta (Chyba 1926 rok) w tym miejscu jest już kępa drzew.
Osada w Rzeszotarach jest teraz na podwórku jednego gościa. Charakterystyczne wzgórze koło obwodnicy. Nie da się nie zauważyć. Na grossblatach jest w miejscu, gdzie stoi młyn (Kiedyś tam był). Swoją drogą fajnie mieć grodzisko na własnym podwórku.
Dokładnego położenia 'mojego' obiektu na razie nie zdradzę. Obdarowani tym przywilejem zostaną ( :D ) tylko ci którzy pomogą mi ogarnąć to ze śmieci, ewentualnie pomogą zrobić jakiś mały wykop (W miejscu gdzie w grodzisko wcina się polna droga, więc wielkich strat nie narobimy) w celu weryfikacji czy żeczywiście mamy do czynienia z osadą :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 21:26 
Kapitan Petersen

Kretschmer napisał(a):
1- Nie wiem, czy to możliwe, ale to grodzisko mogło np. strzec szlaku handlowego, albo strzec drogi do któregoś z pozostałych(...)

2 - Swoją drogą fajnie mieć grodzisko na własnym podwórku. (...)

3 - Jakiś mały wykop (...) w celu weryfikacji czy rzeczywiście mamy do czynienia z osadą

1 - Na mój gust taki mały gródek nie musiał strzec niczego, po prostu był siedzibą drobrnego szlachciury.l

2 - No, nie wiem. Spróbuj uzyskać zgodę na budowę chlewika z betonowym fundamentem.

3 - To mi przypomina faceta, który zżarł całą zupę udając, że próbuje, czy dobra.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 21:29 
Poczciwy Otto

Rola strażnicy jest całkiem prawdopodobna. Popatrzyłem na mapę topograficzną i pole na którym są te 'tereny archeologiczne' leży jakby na łagodnym, rozległym wzniesieniu, a ten obiekt jest przy samym stoku tego wzniesienia. Zaraz za nim teren zaczyna opadać.
Znalazłem jeszcze coś. To miejsce jest zaznaczone na grossblacie. Możliwe że jako drzewa, ale to jest trochę inne oznaczenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 22:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ano, ano Atylla Test ma racje. A zamek w Czersku gdzie kiedys byla Wisla a teraz jest kilka kilosow dalej? Znam goscia co kopie monetki przy kasztelanii gdzie kiedys byl port a teraz nie ma w ogole zadnej wody w okolicy itd, itd. Kretschmer jak sie nie boisz ze ci podciagne fanty to daj na priva dokladna nazwe miejscowosci najblizszej wsi to zweryfikuje ci czy jest to stanowisko archeo czy tez nie.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 19:03 
Poczciwy Otto

Nie udało mi się zrobić zdjęcia (Nie miałem aparatu), ale przyjrzałem się grodzisku z bliska (Wtedy widziałem je z samochodu). Z daleka wzniesienie widać najlepiej. Wał ma w najwyższym miejscu ponad 1,70 (Jest mniej więcej równy ze mną). Od strony pola jest zrównany z ziemią- widać go jako łagodny stok.
Wygląda to jak krater - od środka nie jest rozjeżdżony i jest dość stromy. To co brałem wcześniej za nie należące do obiektu to jakby podgrodzie. Cały obiekt ma więc jakieś 60 m średnicy (Chyba, że owe podgrodzie to fosa). Skorup nie znalazłem, ale też specjalnie nie szukałem bo nie było czasu,

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]