Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 17:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 00:43 
Moderator
Moderator

"janie"Byłeś naprawdę w elitarnej jednostce ,albo miałeś tak wspaniale zbudowany "kregosłup ideowo-moralny"Bo w mojej jednostce najprawdopodobniej tzw.II-rzutu tylko zmechanizowanej od 05.12.1981 nie było przepustek i urlopów.!!!!Rzeczywiście z twoim stopniem tzn."starszym szeregowym" zapewne uzyskanym za wyjatkowe zasługi tj"bycie"gaciowym":"pisarzem"ewentualnie "przewodniczącm ZSMP"albo majacym wujka "patriotę" można było miec wszystko!!

Widzę,że dyskusja z takim weteranem ,którego radzi się oficer polityczny jest całkowicie bezprzedmiotowa,dlatego przepraszam ,że w mojej jednostce nie wydawano amunicji,ponieważ genialnie przewidziano istnienie takich "wyjatkowych ludzi" którzy z domowego ogródka wyłowią człowieka p-alącego papierosa!!!W mojej jednostce doskonale wiedzieli,że "zesrany ze strachu"ITP. młody czlowiek może być gorszy stokroć niż cyt"wkur...ny i ożrały górol przy "pryzmie" cyli "Lopuce" kamieni.A kiedyś takie zjawisko uważano za gorsze od bomby atomowej"Niemniej jednak zachęcam cię goraco do napisania wpomnień,bo jako człowiek bywały w świecie i w pierwszym rzucie idący na pewno osiągniesz niebywałą "sławę w świecie",a szczególnie za wyjatkowy dar do naszej szczególnej ortografii.Pozdrawiam ,i jako człowiek nikczemnego stanu, z gminu się wywodzący, jestem gotów za "pionka" i "starego byka" i inne inwektywy ; na topory i inne sprzęty rolnicze typu "CEP" stanąć na udeptanej i nie tylko ziemi ?! Pzdr dla 'Juhny ':jump
Więcej mi się nie chce z tobą gadać cyt.",,,,,,,,,,,,,"[/url
P.S.Jednego jestem pewien,nie byłeś "pisarzem"kompanijnym? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 01:33 
Kapitan
Kapitan

Cytuj:
ZSRR wolał wkroczyć i zniszczyć PRL aby pokazać swiatu ze nie pozwoli na dobrowolne odciecie sie od bloku wschodniego.

ja nie mogę jak mozna takie pierdoły wypisywać ludzie może najpierw jakieś dowody co ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 10:16 
Generał Broni
Generał Broni

graf_zero napisał(a):
Cytuj:
ZSRR wolał wkroczyć i zniszczyć PRL aby pokazać swiatu ze nie pozwoli na dobrowolne odciecie sie od bloku wschodniego.

ja nie mogę jak mozna takie pierdoły wypisywać ludzie może najpierw jakieś dowody co ??

Dowody? ruscy by się z nami nie pier*** wątpię aby się tylko miło przyglądali jak zaczyna się rozpadać bratnia komunistyczna przyjaźń, ze zniszczeniem PRL to zdecydowanie duża przesada, ale na pewno zrobili by trochę rozpierduchy. Ruscy zdrowo obrywali w Afganistanie, więc pewna zwycięska akcja w zbuntowanej polszy była by dla nich sprawą priorytetową. Dla nich byliśmy tylko małym pryszczem, byłoby rach ciach i po kłopocie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 10:58 
Kapitan
Kapitan

Cytuj:
by się

Cytuj:
wątpię aby

Cytuj:
zrobili by

Cytuj:
była by

Cytuj:
byłoby

Tak gdybac to se możemy do usranej smierci to nie są dowody. Panowie ja w ten temat wszedłem tylko przypadkiem ogólnie po około dwóch latach posiadania internetu nauczyłem się jednego olewać wszystkie tematy zwiazane z poltyka i religia. Mam na ten temat własne zdanie i juz wiecej wtrącał sie nie będę tylko jeszcze jedno chciałbym kiedykolwiek zobaczyc jakikolwiek DOWÓD który potwierdziłby lub zaprzeczył tezę o tym że była groźba wkroczenia Ruskich i co ważniejsze Ślepowron o tym wiedział. Bo jak na razie jednynym dowodem jest zapis spotkania przedstawicieli POLski i ZSRR (bodajze w Pradze) na którym Kania i jeszcze jeden tow. sami prosili Ruskich o wkroczenie do Polski. Problem tylko w tym że na razie nie ustalono jego autetnycznosci. Jak komus sie chce to poszukajcie czegos na ten temat, ja wyczepiam nie na moje nerwy to.
A i jeszcze jedno o ile mnie pamiec nie myli by z odmiennymi częściami mowy piszemy razem....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 13:15 
Porucznik
Porucznik

graf_zero napisał(a):
Cytuj:

No niestety to ty bzdury wypisujesz
Przyjmijmy że Jaruzelski wypina się na ZSRR . Nie czyni żadnych kroków w celu zażegnania powstałej sytuacji
w porozumieniu z ZSRR, lub oddaje władzę w ręce Solidarności.
Zdajesz sobie sprawe ile Radzieckich dywizji było w tym czasie na terenach Polski
Czy wreszcie dotrze do ludzi że ruscy nie musieli nigdzie wchodzić i
tylko czekali na sygnał.
Zdaj sobie sprawę że gdyby w Polsce z dnia na dzień nastąpiła zmiana kierunku władzy to jednostki
Radzieckie stacjonujące w Polsce znalazły by się nagle na terenie wroga ,a nie bratniego państwa.
Pewnie od razu by się poddali i ze spuszczonymi głowami poszli by do domu.
Otóż powiem Ci co by sie wtedy stało.
Polacy otaczają tereny stacjonowania wojsk Radzieckich.Ci organizują obronę i czekaja na dalsze
rozkazy z Moskwy.
W zależności od sytuacji dostają rozkaz czekania na odsiecz swoich ,lub przebicia się na terytorium
Ukrainy lub Białrusi
Resztę sobie sam wyobraź ,bo tu nie trzeba dowodów Tu trzeba logicznie rozumować !!!

Widziałem i pamiętam doskonale te kolejowe transporty Armii Czerwonej opuszczające nasz kraj
To była potęga .Może zdemoralizowana ,ale jednak Potęga !!!

PozdrawiamPIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 13:55 
Lew morski

Dyskusja niestety siega troche zbyt niskiego poziomu - tu pozdrawiam Janusza(numerki). Otoz nie pieprze kolego, tylko pisze o tym co albo sam widzialem na wlasne oczy albo sam doswiadczylem, wiec wiem co mowie a jak masz inne zdanie lub przezyles co innego to zapraszam do dyskusji - ja moge w kazdej chwili doprecyzowac co mowie, podac nazwy szkol, nazwiska itd. Co do wywodow kol. Konia to jestem pod wrazeniem - moze dzis wieczorem lub jutro podam zrodla i cytaty, ktore przecza tezie o wejsciu czerwonej armii do Polski w 1981r. Idac droga domniemanej zadzy wejscia i ukarania zbuntownych ludow przez wielkiego brata odpowiedzcie mi dlaczego w 1988r. gdy komuna dogadywala sie z opozycja ten sam ZSRR nie wszedl co dalo przyklad reszcie krajow. Tylko nie mowcie mi, ze duzo sie zmienilo - bo co sie zmienilo tak konkretnie? ZSRR byl, glosil wielkosc komuno-socjalizmu, mial swoje wojska na terenie Polski, mial te same niezliczone czolgi i samoloty, ta sama flote desantowa a zachod nagle mial wieksza ochote ginac za Polske niz 7 lat wczesniej?! No wlasnie nie zmienilo sie nic poza tym, ze gospodarka byla jeszcze bardziej zdolowana. Jaruzel zdrajca skomlal o bratnia pomoc - nie dostal, wiec sam zgnebil wlasny narod dopoki starczylo mu srodkow a jak juz bylo calkowicie dennie i komunie zaczelo brakowac to doszlo do prob dogadania sie - pamietam smieszne strajki 1988roku - jeszcze 2 lata wczesniej bylyby krwawo stlumione w ciagu kilku godzin a tak powstala Solidarnosc bis - nedzny cien tej z 1980roku, naszpikowany TWsami i dalszy ciag to juz znacie.... Moze i lepiej ten watek zamknac bo gadam tu wlasciwie wbrew mojej zasadzie: z kolegami nie dyskutuje o polityce,religii i muzyce. PZDR
PS kolego Pila a w ktorym roku widziales ta potege w wagonach bo mi sie wydaje, ze grubo po 1989roku i jakos ich nikt nie zaatakowal - dziwne- terytorium wroga...no tak zapomnialem - Solidarnosc w 1981r ziala zadza mordu i walki - co za bzdura!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 14:18 
Kapitan
Kapitan

Cytuj:
bo tu nie trzeba dowodów Tu trzeba logicznie rozumować !!!

owszem potrzebne sa dowody w tej kwestii zdania nie zmienie. Bez dowodów jest to tylko pieprzenie starych dziadków na rynku w stylu : "Polską rządzą Żydzi" "A nie prawda bo komuchy" i tak samo "Ruskie by sie wycofali" "Ruskie by sie nie wycofali"....
A Twoje rozumowanie wcale nie jest logiczne. Równie logiczne stwierdzenie jest takie że ruscy zołnierze poprosiliby o azyl polityczny. Albo takie ze Breżniew udławilby sie śniadaniem w Rosji wybuchlyby zamieszki i wojska polskie zajęłyby Kreml. Niemożliwe ?? A jak mi to udowodnisz ?? Tu jest właśnie problem dopóki nie bedzie dowodów zarówno moje jak i Wasze gdybanie jest gówno warte....
A co do logiki to to jest chyba jedyne logiczne pytanie jakie w tym watku zadano
Cytuj:
dlaczego w 1988r. gdy komuna dogadywala sie z opozycja ten sam ZSRR nie wszedl co dalo przyklad reszcie krajow.

Ach i jeszcze jedno
Cytat:
To była potęga .Może zdemoralizowana ,ale jednak Potęga !!!

No tak owszem masz 100% racji. Tylko mam prośbe otwórz jakikolwiek podręcznik do hisotrii i popatrz jak koncza takie zdemoralizowane potegi. I wez pod uwage jak ta Twoja potega skonczyła w Afganistanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 14:59 
Porucznik
Porucznik

Kolego Pit
Nigdzie nie pisałem krwiożerczej Solidarności pałającej chęcią zemsty
tylko o tym co mogli by zrobić Rosjanie postawieni nagle przed faktem dokonanym
Oczywiście te transporty były właśnie gdzieś koło 89r i uważam że właśnie te
kilka lat które upłynęło od zakończenia stanu wojennego ,było wentylem który pozwolił na to aby
Rosjanie wycofali się, nie jako przegrani ze zbuntowanego kraju, ale w akcie dobrej woli po wcześniejszych
ustaleniach i pod płaszczykiem Pierestrojki. A może tak nie było co ???

Co do Afganistanu, to smutne to ale prawdziwe - żadna ze stron nie powiedziała tam ostatniego słowa

Bez urazy Pozdrawiam PIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 15:17 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego Piła, jedna sprawa. Armia Czerwona wycofała się z Polski ostatecznie dopiero 6 sierpnia 1993r. (Brygada Łączności Specjalnej z Rembertowa). W 89r. ACz. jeszcze się nie wycofywała, bo istniały nadal struktury UWm zlikwidowane dopiero koło roku 1990 lub 1991r.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 22:33 
Generał Broni
Generał Broni

Pit stary napisał(a):
Idac droga domniemanej zadzy wejscia i ukarania zbuntownych ludow przez wielkiego brata odpowiedzcie mi dlaczego w 1988r. gdy komuna dogadywala sie z opozycja ten sam ZSRR nie wszedl co dalo przyklad reszcie krajow.

Bo w ZSRR był już Gorbaczow i zaczął wprowadzać reformy, które niedługo później doprowadziły do rozpadu ZSRR. Wcześnie takie coś byłoby nierealne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2006, 00:46 
Moderator
Moderator

Panowie!@i przedewszystkim Nasze Panie!
Czas jest po temu aby ludzie godziwie żyli!!!!
Nie pozwólmy ,aby nas dzielił
Jaruzelski - jest to postać tak tragiczna i niewymiarowa!!!??
Ojca mu wykończyli rosjanie.:On był podobno oficerem zwiadu i to "pistoletem"
Za 1970 rok już jako ministra ON powinno sie go rozstrzelać!!!!!!!
Ja "stary byk" i "pionek" i zwykły "pachołek Jaruzelskiego"kilka miesięcy stojący niepotrzebnie jak "debil "i" czerwony gnój "na jakichś niepotrzebnych skrzyżowaniach
z pustym magazynkiem(sic) powinienem się od razu powiesić na pasku ,który mi dołożył Jaruzelski
W istniejacej wtedy sytuacji geopolitycznej "indiana"."Koniu" i innym -chylę czoło-za trzeżwość i obiektywizm :que To było złe .ale mogło być gorsze jak zwykle patrząc na nasze wybuchy "gniewu" :wq
SZZ-nie chcę juz cytować_Kaci,którzy odpowiadają za zbrodnie,wszystkie: za Ks,"Zycha" za ks."Suchowolca" za nie do końca ukaranych ZABÓJCÓW ks.Jerzego i innych,którzy nagle zostali dziwnie zaczadzeni,"zapici na śmierć" i przypadkowo wywrócili się na schodach"??!!A teraz "ci" sk....syny" są świadkami najbardziej wiarygodnymi!!!!! TE najgorsze ..."mendy....orzekają kto jest lub,nie jest konfidentem.>>>Te wulgaryzm najgorsze bez jakiegokolwiek pojmowania :moralności lub etyki-dla tych ludzi .którzy teraz stanowią historię takie pojęcia nie istnieją??!!I Takich Trzeba tropić...Specjalnie dla "Lipka":widzisz te czołgi z ruską gwiazdą w grudniu 16 lub 17 jechały i przepraszam,że nie przwidziałem genielnie twojego istnienia,ale i tak mi 14-go grudnia aparat m-ki Zenit 11E politruk zabrał.Oddał ale bez tylu filmów???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2006, 02:12 
Lew morski

Witam - pewnie i tak sie nie dogadamy, ale skoro obiecalem to podsylam zrodla.Z lektury protokołu posiedzeń Biura politycznego KPZR z 10 grudnia i tzw. zeszytu roboczego gen. Anoszkina adiutanta marszałka Kulikowa glownodowodzacego silami ukladu warszawskiego wynika, iz Rosjanie kategorycznie odmowili wsparcia zarowno propagandowego jak i militarnego dla pomyslu wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. Jurij Andropow szef KGB stwierdzil: Nie możemy ryzykowac. Nie zamierzamy wprowadzac wojsk do
Polski. To jest słuszne stanowisko i musimy się go trzymac do konca.Nawet jesli Polska będzie pod wladza Solidarnosci bedzie to tylko tyle.A jeśli na ZSRR rzuca się kraje kapitalistyczne a one maja już uzgodnienia o róznegorodzaju sankcjach ekonomiczno-politycznych, dla nas bedzie to bardzo ciezkie". Wypowiedz działacza z NRD "Na podstawie wystapienia KPZR wiekszosc zdrowych sił w partii (polskiej) odniosla wrazenie, ze w przypadku konfrontacji nie moga liczyc na natychmiastowa pomoc ze strony
ZSRR, a to dodatkowo wzmocnilo rozpad ducha walki w PZPR.Wszystkie tego typu tewelacje sa w ksiazce Paczkowskiego Andrzeja wydanej w 1993 r. zawierajacej protokoły posiedzenia Biura Politycznego PZPR ale nikt tego nie czyta bo po co. Co by bylo gdyby chyba tak na dluzsza mete nie ma sensu bo tylko wyobraznia nas ogranicza. "Reformy" Gorbaczowa nie zakladaly likwidacji ZSRR, ale stalo sie inaczej - tyle, ze do oceny tego wszystkiego chyba potrzebna dluzsza perspektywa. Ja przypominam, ze nawet w glebi stanu wojennego (a co dopiero przed nim)glowny nurt opozycji nawolywal do pokojowych zachowan i nie chcial obalac w zadnym razie ustroju- nawet juz po 1989r nie potrafil sie z tego wyzwolic stad zgoda na wejscie tzw. listy krajowej do sejmu kontraktowego, czy kuriozalna propozycja Walesy NATO bis czy oddania terenow baz wojsk ruskich ich firmom. Paradoksalnie to wlasnie stan wojenny pozwolil zradykalizowac sie opozycji i pojawily sie coraz smielsze glosy zadajace obalenia komuny. Mysle, ze w obawie przed ta radykalizacja owczesne wladze dogadaly sie z gwarantujaca im nietykalnosc czescia opozycji - konsekwencje trwaja do dzis i pewnie jeszcze 2 pokolenia beda sie na ten temat spierac. Najwazniejsze, ze w koncu zyjemy w wolnej Polsce choc moze nie takiej pieknej i dostatniej jakbysmy wszyscy chcieli.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 stycznia 2007, 00:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Odgrzewam temat ale ostatnio pokazała się książka Rafała A. Ziemkiewicza " Michnikowszczyzna zapis choroby". Naprawdę bardzo gorąco polecam tą lekturę dla każdego kto chce wyrobić sobie pogląd o najnowszej historii Polski. Myślę, że powyższa dyskusja jest właśnie jednym z objawów tej choroby! Naprawdę (zamiast) oprócz czytania codziennych gazet i ulegania opiniom sondaży (często robionych tendencyjnie) sięgnijmy czasem po dobrą książkę i włączmy myślenie!
Polecam też: Beniamin Weiser "Ryszard Kukliński. Życie ściśle tajne" Bardzo rzetelnie opisana historia!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]