Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 22:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: kurhan i znaki runiczne
PostNapisane: środa, 9 marca 2005, 16:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam wszystkich! Na załączonym poniżej zdjęciu widać głaz pokryty znakami. Zdjęcie przedstawia go tylko z jednej strony ale jest pokryty takimi znakami z każdej. Głaz jest przewrócony, prawdopodobnie powinien stać pionowo, ma kształt prostopadłościanu, w pewnym miejscu sie zwęża - przechodzi w mniejszy prostopadłościan. Głaz ten znajduje sie na szczycie zarośniętego kurhanu we wsi ###### woj. świętokrzyskie. I tu mam pytanie: czy ktoś z Was zetknął się z podobnymi znakami? Czy ktoś wie co to może znaczyć? Znaki składają się z otworów, jakby nawierconych, wszystkie o tej samej średnicy, niektóre są połączone liniami, inne nie. Dzięki za odpowiedzi i pozdrowienia dla wszystkich!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 marca 2005, 23:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam. Osobiście nie widziałem jeszcze na kurhanach kamieni ze znakami, choc widziałem ich juz sporo. Nie sa to typowe znaki przedstawiające pismo runiczne. Sugeruje że moze to znaki które przedstawiaja jakąs ochrone dla zmarlego typu "spoczywaj w spokoju" lub majace zaprowadzic go do krainy zmarłych. To taka moja sugestia... Wiesz mniej wiecej z jakiego okresu jest ten kurhan? Pozdrawiam.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2005, 14:59 
Poczciwy Otto

Ja tam wypatrzyłem coś co mogłoby być nieudolnie zrobioną swastyką (symbol solarny). Pewnie trzeba szukać właśnie w symbolach a nie piśmie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]