Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 16:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ekshumacja w Radomiu
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 22:14 
Porucznik
Porucznik

Szczątki ciał niemieckich żołnierzy wydobyte w Radomiu
PAP 19:20

Szczątki ponad dwustu ciał niemieckich żołnierzy walczących w II wojnie światowej wydobyto spod parkingu przy ulicy Limanowskiego w Radomiu. Prace ekshumacyjne nadzorowała Fundacja "Pamięć", która od piętnastu lat zajmuje się poszukiwaniem Niemców poległych i pochowanych na terenie Polski.

Prezes Fundacji "Pamięć", Izabela Gutfeter powiedziała, że teraz będą prowadzone badania i próba identyfikacji szczątków. Każdy żołnierz miał "nieśmiertelnik", czyli tabliczkę tożsamości, która była przełamywana na pół i obie części miały te same numery. Pół blaszki zostawało przy żołnierzu, a pół w dokumentacji wojennej w Niemczech - powiedziała Gutfeter.

Według niej, krewni poległych w Polsce żołnierzy, przeważnie z drugiego pokolenia, poszukują miejsca pochówku swoich bliskich. Identyfikacją zajmują się Niemcy, którzy są w kontakcie z rodzinami i informują je, jeżeli uda się ustalić nazwisko odnalezionej osoby. Gutfeter dodała, że identyfikacja potrwa około roku.

Prace ekshumacyjne trwały trzy tygodnie. Ruszyły dzięki informacji kombatantów Ludowego Wojska Polskiego, którzy powiadomili "Pamięć" o zapomnianym cmentarzu. Koszty pokryli Niemcy. Obecnie Fundacja "Pamięć" prowadzi poszukiwania niemieckich grobów wojennych na Śląsku i Mazurach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 22:55 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
pod Radomiem a wlasciwie pod Mogilenica tez tego sporo bylo, pamietam jak wyciagnieto kilkuset faszystow z jakiegos rowu, rosjanie zrobili im straszny kociol, podobno nikogo nie brali do niewoli, ja w tamtym lesie znalazlem srebrny krzyz jakigos zakonnika prawdopodobnie zabitego przez niemca , oczywiscie oddalem go do kosciola :) wracajac do niemcow to wszedzie ich sporo, nawet u sasiadow na gornym mokotowie bylo trzech w ogrodku, do niedawna sciskali swojego MG ale ze sasiad sadzil drzewka to ich gdzis wyprosil :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 00:59 
Kapitan Petersen

Witam

Różnie to bywa. Jeden uznaje Niemców za żołnierzy i kombatantów, a drugi - nie.

Ostatnio na naszym forum przeczytałem:
Cytuj:
(...)Niemcom nieśmiertelników nie odsyłam, ja ich tu nie zapraszałem (...)

Dla mnie po 60 latach żołnierz to żołnierz. Polak czy Niemiec - taki sam piasek mają na powiekach...

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 02:25 
Podporucznik
Podporucznik

witam
Temat, bardzo bardzo ostrożny. Ci co polegli i przeżyli , nie przyszli tam z własnej woli, woleli spróbować przeżyć jak mieć strzał w tył głowy za nie wykonanie rozkazu.
Byli tylko pionkami. na wielkiej planszy gier wojennych.
Nie tak dawno , bo 13.12.1981 r. wszyscy żołnierze LWP mieli rozkaz bronić ojczyzny , do użycia broni włącznie.
Armia czerwona stała już gotowa do wejścia na teren Polski.
Gdyby nie gen.Jaruzelski , doszło by do masakry. Dzisiaj byłbym może sądzony o przelew bratniej krwi.
Dlatego proszę, wstrzymajcie się z nie przemyślanymi komentarzami.

pozdrawiam
johnny40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 17:30 
Główny Moderator
Główny Moderator

kwestja pierwasza : po tylu latach wszyskie kosci wygladaja tak samo i mimo ze to byli najezcy to ja bym staral sie nie oceniac ich jezeli nie zna sie losow danego czlowieka ( ale takich 3 z ogrodka sasiadow jakos przypadkiem nie znalazlo sie przy tlumieniu Powstania warszawskiego tych mozna smialo potepic )
kwestja 2 : nie mieszaj do tego watku gen. Jaruzelskiego to czy on postapil wlasciwie czy nie ja bym pozostawil ocenie Temu co kiedys bedzie sadzic kazdego co odchodzi z tego swiata, a i moze nie robmy z niego OJCA NARODU
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 23:03 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Superstefciu, nie mam zamiaru, ani potępiać, ani wychwalać ,gen. Jaruzelskiego, poprzez mój post ,chciałem po prostu powiedzieć że, Ja wtedy byłem , w nie dwuznacznej sytuacji politycznej w PRL.
Byłem , po prostu w złym czasie i złym miejscu , mogło być gorzej ,
W takich okolicznościach znalazło się również wielu żołnierzy wehrmacht, to tyle oco mi głównie chodziło.

pozdrawiam
johnny40

Ostatnio edytowano piątek, 16 września 2005, 16:48 przez johnny40, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 23:04 
Generał Broni
Generał Broni

hehehe Johny a widziałeś te wojska sowieckie :que :que :jump :jump :jump To bzdura i mit, poczytaj dokumenty Biura Politycznego ZSRR, referatów Czernienki itp. Zadnej interwencji by nie było, to juz dzis jest wiadome. Ruscy nie byli pewni jak zachowa sie nasze wojsko, nie mogli liczyc na lojalnośc całej kadry. To Spawacz i jego otoczenie wymyslaja takie bajki, ze widzieli ruskie czołgi na granicy :jump :jump Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 07:17 
Moderator
Moderator

johnny40 napisał(a):
Gdyby nie gen.Jaruzelski , doszło by do masakry.

dziekujemy ci, panie generale :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 16:46 
Podporucznik
Podporucznik

witam
Z ekschumacji zrobiło się politykowanie , no ale to za chwile wróci.

A kolegom , Mirkowi i Lipkowi , powiem że, nie macie nawet pojęcia dlaczego został ogłoszony stan wojenny.
Gdysz doszło by do zbrojnego buntu narodu przeciwko parti i żądowi Polskiemu,przelewano by bratnią krew, czy rusy by weszły czy nie , wtedy , wiele jednostek Radzieckich stacjonowało w PL , więc nie mieli by wielkiego trudu za pomocą Polskiej Armi i kacapów taki bunt zdusić , ( Myślał by kto, nie znając głodnego i wk...nego polaka) My jako żołnierze debatowaliśmy , co zrobimy, jak cywile ruszą. Zadawaliśmy sobie pytanie,- będziemy do nich strzelać?,nawet jak dostaniemy rozkaz? żaden z nas nie powiedział -tak!
Pospolite ruszenie i próba obalenia żądu komunistycznego, mogło wybuchnąć każdego dnia, my byliśmy tego świadomi,
w pamiętnym dniu który zapisał się w Historii Polski, po odsunięciu od władzy Gierka, głównodowodzący Polską Armią ,Gen. Jaruzelski.
13.XII.1981
Wydał rozkaz,wszystkim jednostkom wojskowym,milicji i sużbom cywilnym stan gotowości bojowej,, W jednostkach wojskowych wymieniono natychmiast kadry, przetasowano oficerów między jednostkami, wydano broń i po 90st,amunicji, przez media ogłoszono stan wojenny,co spowodowało, zaskoczeniem podziemia i Solidarności, ,patrole wojskowe,kontrolowali cywilów, godzina policyjna nie służyła, ruchowi oporu podziemia, i dalsze bojkoty zbrojne były by natychmiast brutalnie niszczone,o tym wiedziały obie strony, Solidarność pamiętała najazdy sowietów na takie bunty na Węgrzech ,Czechosłowacji, oraz , zamieszki Gdańskie w 74 roku, Jaruzelski (aut. słownik - korzystać przez rz!) to i może on puścił plotke że sowiety wejdą do Polski , a równie dobrze , mogły to być pogłoski samej Solidarności , i dlatego nie powstał bunt zbrojny, późniejsze negocjacje z Solidarnością , przyniosły owoce, tego co dzisiaj jest w polsce, bez rozlewu krwi.

Ja nie mam nikogo na sumieniu ,i sam żyje,za co jestem wdzięczny strategi głównodowodzącego Armią Polską tamtych dni.
Co wy teraz powiecie o Jaruzelskim to wasza sprawa.
Chcecie na ten temat dalej dyskutować to otwóżcie nowy wątek, ale tu na temat polityki nic więcej nie napisze.

pozdrawiam
johnny40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 16:57 
Generał Broni
Generał Broni

johnny40 napisał(a):
witam

A kolegom , Mirkowi i Lipkowi , powiem że, nie macie nawet pojęcia dlaczego został ogłoszony stan wojenny.

No tak Ty wiesz najlepiej. Jesteś widze madrzejszy nawet od historyków, dokumentów i zdjeć satelitarnych. Świetny teskt w stylu propagandy Urbana.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 17:54 
Główny Moderator
Główny Moderator

Wezcie zejdzcie z generala nie ma co go oceniac wiadomo jak bylo, jezeli ktos mysli ze bylo inaczej to znaczy ze ktos mu to tak wytlumaczyl albo chce zeby to tak bylo :) a general i tak juz wie ze zaraz Ktos bedzie go ocenial :) najlepiej o tym swiadcza przeprosiny za Czechoslowacje i na prawde moze nie mieszajmy 1980 roku do grobow faszystow :) bo zaraz bedzie dyskusja kto jest gorszy czy Niemcy czy Rosjanie
ps. to jak kogo bardzien nie lubicie ?????

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]