|
witam
Z ekschumacji zrobiło się politykowanie , no ale to za chwile wróci.
A kolegom , Mirkowi i Lipkowi , powiem że, nie macie nawet pojęcia dlaczego został ogłoszony stan wojenny.
Gdysz doszło by do zbrojnego buntu narodu przeciwko parti i żądowi Polskiemu,przelewano by bratnią krew, czy rusy by weszły czy nie , wtedy , wiele jednostek Radzieckich stacjonowało w PL , więc nie mieli by wielkiego trudu za pomocą Polskiej Armi i kacapów taki bunt zdusić , ( Myślał by kto, nie znając głodnego i wk...nego polaka) My jako żołnierze debatowaliśmy , co zrobimy, jak cywile ruszą. Zadawaliśmy sobie pytanie,- będziemy do nich strzelać?,nawet jak dostaniemy rozkaz? żaden z nas nie powiedział -tak!
Pospolite ruszenie i próba obalenia żądu komunistycznego, mogło wybuchnąć każdego dnia, my byliśmy tego świadomi,
w pamiętnym dniu który zapisał się w Historii Polski, po odsunięciu od władzy Gierka, głównodowodzący Polską Armią ,Gen. Jaruzelski.
13.XII.1981
Wydał rozkaz,wszystkim jednostkom wojskowym,milicji i sużbom cywilnym stan gotowości bojowej,, W jednostkach wojskowych wymieniono natychmiast kadry, przetasowano oficerów między jednostkami, wydano broń i po 90st,amunicji, przez media ogłoszono stan wojenny,co spowodowało, zaskoczeniem podziemia i Solidarności, ,patrole wojskowe,kontrolowali cywilów, godzina policyjna nie służyła, ruchowi oporu podziemia, i dalsze bojkoty zbrojne były by natychmiast brutalnie niszczone,o tym wiedziały obie strony, Solidarność pamiętała najazdy sowietów na takie bunty na Węgrzech ,Czechosłowacji, oraz , zamieszki Gdańskie w 74 roku, Jaruzelski (aut. słownik - korzystać przez rz!) to i może on puścił plotke że sowiety wejdą do Polski , a równie dobrze , mogły to być pogłoski samej Solidarności , i dlatego nie powstał bunt zbrojny, późniejsze negocjacje z Solidarnością , przyniosły owoce, tego co dzisiaj jest w polsce, bez rozlewu krwi.
Ja nie mam nikogo na sumieniu ,i sam żyje,za co jestem wdzięczny strategi głównodowodzącego Armią Polską tamtych dni.
Co wy teraz powiecie o Jaruzelskim to wasza sprawa.
Chcecie na ten temat dalej dyskutować to otwóżcie nowy wątek, ale tu na temat polityki nic więcej nie napisze.
pozdrawiam
johnny40
|