Cytuj:
...płacideł używanych zamiast monet przy grubszych tranzakcjach w okresie średniowiecza...
Czy wiecie coś o chronologii tych zabytków?? Ktoś już wyraził jakieś stanowisko wobec datowania tego skarbu??
Do póki szczęśliwi odkrywcy tak rewelacyjnego skarbu nie podadzą większej ilości informacji to tak naprawdę można gdybać.
Ozdoby bardziej pasują mi na późne średniowiecze, niż na wczesne.
Ogólnie rzecz biorąc stan zachowania tych zabytków jest rewelacyjny, ciekawi mnie gleba w jakiej odkryto ten skarb. Szczerze mówiąc, we wczesnym średniowieczu nie spotyka się takiego zestawienia skarbów. Zestawienie jest jakieś takie dziwne (przyznaję rację atylli), płacidła, krzyżyk, ozdoby ( nie srebrne).
Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że srebrny skarb odkryto w Kałdusie, była to sakiewka skórzana, z monetami srebrnymi, siekańcami i kaptorgami srebrnymi.
Wiem Test, że nie o to ci chodzi. Kojarzy mi się taki skarb w postaci płacideł srebrnych, ale nie mogę powiedzieć gdzie to w literaturze widziałem i co to za tereny polski.
Popytam za jakiś czas, to się dowiem więcej czy ktoś zna jakąś analogię.
Ten skarb może być wtórnie schowany i dlatego do płacideł trafiły ozdoby. Ale póki się więcej nie dowiemy, czy odkryto ten skarb razem i jak to wyglądało to będziemy tylko mniemać.
Pozdrawiam;-)