Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 09:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kamienie znad rzeki
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 17:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Kilka kamieni znalezionych nad rzeką, które posiadają ślady obróbki przez człowieka w postaci obłupania po obu stronach. Kamienie jak sądzę zostały obrobione w ten sposób po to by sznurek zawiązany na nich nie zsunął się. Ze względu na bliskość rzeki myślę, że były to ciężarki do sieci rybackich. Na drugiej fotce widać kamienie z otworami pochodzące z tego samego miejsca. Te kamienie są lżejsze chyba z jakiegoś wapienia ale mogły mieć takie samo przeznaczenie jak te z pierwszego zdjęcia. Co o tym myślicie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 13:27 
Moderator
Moderator

w pierwszym przypadku chyba masz racje te drogie to konkrecje krzemionkowe (czerty? krzemienie?) a dziury w nich sa tworem naturalnym

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 14:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pozwolisz Kenny, że się z tobą nie zgodzę.W pierwszym przypadku jest to wytwór naturalny kamienie jakich wiele nad rzeką.
w drógim widac wyrażną ingerencję człowieka. Kamień po prawej ma wyrażny ślad wytarcia po lince.
POZDROWIENIA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 15:23 
Moderator
Moderator

jako student geologi pozwole sobie na polemike w tym temacie :)
pierwsze zdjecie czerwony kamien (gnejs) wyrazny slad obrobki te wciecia po bokach jako iz skala jest twarda i wmiare jednolita nie ma mozliwosci aby ten otoczak sam sie tak uformowal nastepnie na pewno byl poddany transportowi slady obtoczenia wcietych powieszchni
co do pozostalych 2ch to sprawa nie jest oczywista moga byc zarowno antropogenicznie jak i naturalnie uformowane musial bym miec kamiory w lapie
co do fot 2giej to otwory w tych kamieniach sa naturalne a czy byly wykozystywane nastepnie przez czlowieka to nie mnie o tym sadzic

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 20:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kenny skoro upierasz się, że otwory są naturalne to można dorobic teorię, że ślad na kamieniu mógł zrobic-wytrzec, korzeń jakiejś rośliny.
Co do pierwszego zdjęcia nadal nie jestem przekonany. Myślę, że wiele by dały dokładniejsze fotki tego gnejsu. Czy próbowałeś kiedyś obrobic-odłupac jakiś twardy kamień.Jeżeli już nam pęknie to pozostają ostre krawędzie i zwykle pęka wzdłóż tzw. słoi (nie znam fachowej nazwy) mało prawdopodobne jest uzyskanie pęknięcia powierzchniowego.Do wytarcia takiej ostrej krawędzi potrzebaby współczesnych narzędzi lub milionów lat erozji.Uważam, że niemozliwe jest wytarcie tych ostrych krawędzi przez kilka lub kilkadziesiąt lat użytkowania jakiegoś dawnego rybaka. Co do kształtów otoczaków to widywałem przeróżne twory. POZDROWIENIA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 22:02 
Kapitan Petersen

Pozdrowienie Czytającemu

Być może obydwaj macie rację, bo człowiek mógł zaadaptować do własnych potrzeb kształty i otwory będące wytworem natury. To oczywiście nie jest 100-proc. dowód na to, że wszystkie te kamienie służyły człowiekowi, ale czyni tę hipotezę dość prawdopodobną. Co to kształtowania kamienia - powtarzalność procesu czyni cuda, wystarczy przyjrzeć się schodom i posadzkom w kościołach i zagłębieniom wytartym w nich przez ludzkie stopy

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 11:52 
Moderator
Moderator

odpowiednie warunki w jeden rok mamy takie wytarcia na kamieniu szczegolnie w korycie rzecznym najlepszy dowod kros kiedys zrobil film na plazy postawil kamien tak z 5kg znikna w przeciagu tyg wszystko na filmie wiedz glazy to tylko pozornie sa trwale a takie wytarcia ostrych krawedzi to tydzien w rzece o odpowiednim pradzie lub jedna powodz a gnejsy nie zawsze pekaja po slojach a odlupanie od krawedzi jesli jest to joz epoka kamienia to niejest wielki problem... najlepszy przyklad egipcjanie granit ma podobna wytrzymalosc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 14:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jakże dawno mnie nie było na tym forum, już się stęskniłem, mam nadzieję że niedługo powrócę do tych ciekawych dyskusji;-)

Co do kamieni.
Jak już wspomnieliście człowiek wykorzystywał to co dawała natura. Co jest bardzo logiczne, choć jeśli mówić o dawniejszych czasach to ludzie myśleli nieco inaczej niż my, choć i tak wydaje mi się, że mimo wszystko ułatwiali sobie życie.
Z racji że geologia wyszła mi z głowy więc nie będę operował nazwami kamieni z pierwszego zdjęcia. Faktycznie widać ślady przystosowania kamieni, najprawdopodobniej jako obciążenie sieci jak już wspomnieliście. Pewnie nawet jeśli nie do łowienia to mogli ich używać np. podczas naprawiania sieci, też jako obciążenie przy naciąganiu. Jakkolwiek nasza wyobraźnie podsunie nam pomysły do czego ich użyto, nie dane nam będzie w 100% odpowiedzieć na to pytanie.
Pierwszy z lewej z tego co widzę chyba niedawno stosunkowo został obrobiony bo te wcięcia są jak dla mnie „świeże” a ich powierzchnia nie ma znamion starzenia się. Być może jest to kwestia zdjęcia.
Środkowy ma kanciaste brzegi w związku z czym albo zostało one uszkodzone albo nie był ten kamień nadmiernie użytkowany bo nie widać śladów użytkowania oprócz wykonania tych wcięć.
Trzeci chyba wygląda na używanego i wgłębienia wydają się być wykonane kawałek czasu temu. Jakkolwiek też nie można się sugerować za mocno tym bo wartki nurt rzeki potrafi szybko obrobić powierzchnię kamienia i nadać mu ślady zużycia, spatynowania, itp.

Drugie zdjęcia także wydaje mi się że przedstawiają konkrecje lub inaczej mówiąc buły krzemienia. I to prawdopodobnie bałtyjskiego z tego co pamiętam ale mogę się pomylić. W każdym razie o ile pamiętam to one miały właśnie bardzo nieregularne kształty, z dużą ilością wtrętów, otworów i na zewnątrz niewielkie ilości wapienia lub kredy. I zazwyczaj nie nadawały się do wykonywania narzędzi krzemiennych.
Pierwszy z lewej wydaje mi się że otwór ma naturalny drugi ciężko powiedzieć gdyż zdjęcie jest ciemne w miejscy otworu i nie wiem czy w otworze jest kreda czy nie.
Ale tak czy owak kamienie mogły być wykorzystywane przez człowieka, bo po co robić otwory jak same się zrobiły w kamieniu.

Z tego co widziałem to ludzie kiedyś z kamieni wyczyniali cuda, ostre krawędzie to tylko trochę pracy dla człowieka. Wystarczy spojrzeć na kamienie żarnowe jak są wytarte, mówię tu o ręcznych żarnach gdzie rozgniatano zboża kamieniem. Kiedyś mimo że ludzie ciężko pracowali to potrafili w między czasie siedzieć i wygładzać kamień bez końca, dziś byś się szybko znudziło jak miałby wywiercić otwór w kamieniu przy pomocy kości albo patyka. Ale kiedyś było inaczej bo nie było innej możliwości: Jak chciał mieć otwór to musiał siedzieć ze 2 tyg albo i więcej i wiercić.

Śmiem podejrzewać, że są to kamienie używane przez rybaków z całkiem bliskiej przeszłości, wystarczy pójść do Muzeum Etnograficznego w Toruniu na wystawę nieżyjącej już Pani profesor Znamierowskie-Prüferowej dotyczącej rybołówstwa wiejskiego bodajże z przełomu XIX i XX wieku. Jest tam dużo przedmiotów pokazujących jak ludzie przystosowują sobie naturę do własnych celów i czego kiedyś używano.

Pozdrawiam ciepło;-))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 20:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Czytając odpowiedzi w tym temacie upewniam się co do swoich przypuszczeń odnośnie przeznaczenia kamieni. Potwierdzacie to że kamienie zostały obrobione ręka człowieka, oraz to że człowiek wykorzystał naturalne formy kamienia do swoich potrzeb, w przypadku otworów w kamieniu. W miejscu z którego one pochodzą mozna znaleźć dużo innych kamieni obrobionych w ten sam sposób i jezeli tylko pogoda pozwoli, śnieg stopnieje, a rzeka nie wyleje, na pewno je pokażę. Jednak co to XIX wiecznego datowania obróbki tych kamieni miałbym wątpliwości, gdyż w tym samym miejscu znajdywałem przedmioty z całą pewnością starsze, które juz pokazywałem jak np. szklane koraliki, przęśliki, denarki krzyżowe, skorupy naczyń i wiele innych. Dlatego sądzę że obróbka tych kamieni nastąpiła w tym samym czasie jak były datowane inne znaleziska z tego miejsca, czyli od X do XIII wieku.
Przy okazji rozważań zagadnienia wykonywania otworów w kamieniu chciałby pokazać jeszcze jeden kamień pochodzący z innego miejsca oddalonego od brzegu morza o około 100 metrów. Kamień ten był wykopany pod XIX wiecznym domem postawionym na miejscu spalonej wcześniej chyba chałupy rybackiej. Posiada on otwór, który wyglada na wykonany mechanicznie. Co to za kamień,do czego mógł być wykorzystywany i w jakim okresie oraz co robił pod domem na głębokości około 2 m chciałbym właśnie ustalić.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 22:31 
Moderator
Moderator

material Wapien liczne skamienialosci ale o wydatowanie wieku skaly sie joz nie pokusze :) stosunkowo miekki i latwy w obrobce na resztepytan niech odpowie ktos kto ma bardziej archeo wyksztalcenie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2006, 13:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Rozumiem Ciebie Plomber ale nie możesz niestety podchodzić do sprawy w ten sposób, że jeśli jest coś starego w danym miejscu np. ze średniowiecza to wszystko z niego pochodzi.
Nie znam miejsca, w którym szukasz ale całkiem prawdopodobne że miejsce to wykorzystywane było przez długi czas. Może nawet wcześniej niż średniowiecze i może nawet do dziś tylko w zmienionej formie (w postaci moczykijów ;-)

Nie twierdzę że te kamienie są z XIX wieku bo wydatowanie takiego zabytku bez kontekstu jest niemożliwe szczególnie, że są to rzeczy które spotyka się wszędzie i zawsze. Na podstawie kamienia takiego nikt nie pokusi się o wydatowanie czegokolwiek. Przecież mimo że stanowisko może być średniowieczne to kamienie mogli przynieś ludzie np. w XVII wieku, po co i dlaczego to już inna sprawa, ale nie można tego wykluczyć.

Moje gdybanie oparłem na tym że jeden z kamieni ma wyraźnie świeże odbicia. Ale nie przeczę że nie mogą być ze średniowiecza, bo mogą być z każdego czasu tak naprawdę.

Ten ostatni, kamień jest ciekawy. Otwór wykonał człowiek ale jak ciężko orzec, czy mieli już prymitywne wiertarki czy ręcznie patykiem z piaskiem wyskrobał ten otwór, albo przy użyciu jakiegoś metalu skoro to wapień.

Pozdrawiam;-)
Taz

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]