Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 09:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 21:50 
Poczciwy Otto

To jaki następny mit obalamy? Wały Śląskie (Zdaje się że już wiadomo, iż powstały parę wieków później niż w początkach państwa Polskiego)?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 17:07 
Poczciwy Otto

macek napisał(a):
I jeszcze sprawa Wałów Śląskich. Ktoś z przedmówców stwierdził, iż nie są wczesnośredniowieczne. Co prawda po literaturę fachową sięgam teraz niezwykle rzadko, ale o nowym datowaniu bym pewnie usłyszał.

http://borydolnoslaskie.w.interia.pl/Sz ... kolice.htm

Cytuj:
Najczęściej przytaczane hipotezy o pochodzeniu i przeznaczeniu Wałów:

1. Budowla obronna wzniesiona przez słowiańskie plemię Dziadoszyców we wczesnym średniowieczu, przeciwko sąsiednim plemionom, X wiek.

2. Budowla obronna wzniesiona z polecenia Bolesława Chrobrego na początku XI wieku, gdy Śląsk był już w granicach piastowskiego państwa, przeciwko Niemcom i Czechom. Przedłużenie Wałów miała stanowić tzw. przesieka śląska.

3. Polska budowla graniczno-celna z XI/XII wieku, ukierunkowująca ruch handlowy.

4. Budowla graniczno-celna nieznanego państwa z Okresu Wpływów Rzymskich z początku naszej ery, ukierunkowująca ruch handlowy.

1.10.2001 r. pobrany przeze mnie z wnętrza wału pod Piotrowicami fragment drewna poddano badaniu radiowęglem na Ukraińskiej Akademii Nauk w Kijowie. Jego wynik brzmi następująco: badane drzewo wzrastało w najbardziej prawdopodobnym okresie 1643-1691. Specjalista dendrochronolog dr Marek Krąpiec z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie stwierdził, iż badany fragment nie jest korzeniem, lecz pniem/gałęzią sosny zwyczajnej. Jest to pierwszy zbadany dowód w sprawie Wałów.

Wynik badania radiowęglowego wskazuje nam prawdopodobny czas wzrastania drzewa. Wały, przynajmniej na ciągu południowym, musiały być wzniesione pod koniec tego okresu, bądź zaraz po nim, czyli schyłek XVII wieku. Nie krytykując dowodu, wiedzielibyśmy już, kto zbudował ciąg południowy. Tu nadmienię, że ciąg południowy i środkowy, jak też i ewentualna część domniemanego ciągu północnego, znajdowały się w granicach XVII-wiecznego dystryktu szprotawskiego. Ziemia przemkowska w omawianym okresie również przynależała administracyjnie do tego dystryktu.

Więc chyba jednak mamy temat na następną dyskusję :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 17:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Z tego co pamiętam to Wały Śląskie nie stanowią całości konstrukcyjnej, ale są to mniejsze lub większe odcinki rozrzucone na dość znacznym terenie. Nalezy też pamiętać o możliwości wtórnego wykorzystania tych konstrukcji. Pamiętam, że jedynym odcinkiem, który dotąd był z dość dużą dozą prawdopodobieństwa identyfikowany z czasami piastowskimi jest ten z okolic Krosna Odrzańskiego (konstrukcja wzniesiona w okresie walk Bolesława Chrobrego o utrzymanie linii Odry).

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 23:40 
Kapitan Petersen

Pozdrowienie Czytającemu !

Wydzieliłem ten wątek z kurhanów.

Przy okazji:
Cytuj:
1.10.2001 r. pobrany przeze mnie z wnętrza wału pod Piotrowicami fragment drewna poddano badaniu radiowęglem na Ukraińskiej Akademii Nauk w Kijowie. Jego wynik brzmi następująco: badane drzewo wzrastało w najbardziej prawdopodobnym okresie 1643-1691.

Jeden kawałek drewna wiosny nie czyni. Zwłaszcza badany metodą radiowęglową (metoda trochę omylna) i w dodatku w Kijowie (tanio ale mało pewnie).

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2006, 15:42 
Poczciwy Otto

A popatrzmy na to pod innym kątem: Czy we wczesnym średniowieczu na Dolnym Śląsku była wystarczająca ilość ludności aby wybudować takie coś? Tymi wałami możnaby otoczyć niejeden gród. Czy to nie byłby lepszy pomysł? Wybudowanie większego systemu grodów?
Tym bardziej, że wątpie, aby Wały Śląskie mogły być obsadzane wojskiem... było go po prostu zbyt mało. Grodów można bronić od biedy choćby nawet za pomocą mieszkańców.
PS.
Sam nie wiem, czemu podjąłem się tego tematu :) Wolałbym żeby jednak słowianie potrafili coś takiego wznieść...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2006, 15:57 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

To nie jest kwestia ludności. Przykładem są np. wały "kultowe" na Ślęży czy inne tego typu konstrukcje. Podejrzewam, że tzw. "Wały Śląskie" także mogą mieć całkiem inny i duuużo starszy rodowód.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2006, 16:31 
Poczciwy Otto

Możliwe też, że przez lata różne kultury (W tym Słowiańska) je rozbudowywały. A potem mogły się jeszcze przydać do uszczelnienia granicy i stąd to drewno z XVII wieku.
Bo takiego "Śląskiego muru Chińskiego" raczej nie wybudowano ot tak sobie...
Bo jak tu zorganizować społeczność, która dopiero co wyszła z ustroju plemiennego do takiego wspólnego wysiłiku?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 02:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

;)

Ostatnio edytowano środa, 1 lutego 2006, 03:01 przez Ardengard, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 03:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jarema napisał(a):
Sam nie wiem, czemu podjąłem się tego tematu :)

My tez nie wiemy a moze cos sie od kolegi dowiemy jednakze :zb

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 18:04 
Poczciwy Otto

Ja nikogo nie prosiłem o wydzielanie :) Dałem tylko propozycję następnego...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2006, 15:15 
Weteran
Weteran

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to bardzo obszerny materiał na temat Wałów Śląskich, autorstwa R. Kiersnowskiego jest w numerze 1/2 Przeglądu Zachodniego, Instytut Zachodni 1951.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]