Teraz jest piątek, 8 sierpnia 2025, 16:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pieczęć
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 18:11 
"W krzyżu pogięty"

Witam serdecznie!

W sobote “podarował” mi kolega dziadka stryjecznego brata mojego kolegi ;) taką oto pieczęć.
Bardzo pięknie prosze o wypowiedzi na jej temat.
Nie dane jej niestety było zachować się w ładnym stanie przez co legenda jest nieczytelna.

Serdecznie dziękuje za opinie i pozdrawiam.

Nicnieznalazłem :pa

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 19:07 
Weteran
Weteran

Średniowiecze, herb Topór, legenda nieczytelna, ale przy odrobinie starań pewnie dałoby się ją odczytać

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 23:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wyglada jak herb Krajenki a Krajenka ma od Donaborskich. Chyba?
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 23:45 
Weteran
Weteran

Rzeczywiście może to być herb Domaborskich Pałuka, który w XIV wieku utożsamił się z herbem Topór

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 21:52 
"W krzyżu pogięty"

Witam serdecznie.

Kto wie? Może macie racje. Ja za to poszukałem i znalazłem dwie bardzo podobne pieczęcie u Pakosińskiego.
Pierwsza Nawoja z Morawicy- podkomorzego sandomierskiego w 1309 r, krakowskiego w 1316, wojewoda sandomierskiego w 1317, kasztelana krakowskiego w 1320, który zmarł w 1331 r. Ale u niego legenda sie nie zgadza i topór ma nieco inny kształt (tutaj prosił bym o wypowiedz kogoś z wiedzą o uzbrojeniu sredniowiecznym? :luv )Wyjasniło by to czy moja pieczęć jest starsza czy młodsza od tamtej po kształcie topora (taką mam teorię).
Legenda tej pieczęci to:

+.*. navogie de moravicia. Widoczna jest na załączonym foto razem z moją.

Druga identyczna w wyobrazeniu należała do Drogomira-Sędziego ziemskiego krakowskiego a legenda na niej brzmi:

.+.drogomiri ivdicis cra

Mam jeszcze pytanie czy wiecie z jakiego ona jest metalu? Czy moze wiecie z jakiego materiału robiono tłoki pieczętne w
średniowieczu (wiem ze z brązu, srebra chyba złota i z tego czegoś z czego jest moja-ale co to?).
Zgodzicie sie ze to połowa wieku XIV? Prosze o opinie.

Pozdrawiam

Nicnieznalazłem :pa

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 00:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam szybko powiem tak ... Mi pasuje bo topor tam mniej wiecej z tego okresu pochodzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 kwietnia 2006, 00:48 
Kapitan Petersen

Nicnieznalazłem napisał(a):
Czy moze wiecie z jakiego materiału robiono tłoki pieczętne w
średniowieczu (...)Zgodzicie sie ze to połowa wieku XIV? Prosze o opinie.

Józef Szymański w "Naukach pomocniczych historii" pisze, że tłoki pieczętne (vel stemple alias typariusze) wykonywano z:

żelaza lub stali - do wyciskania bulli w ołowiu lub złocie

oraz z:

brązu, mosiądzu, złota, srebra, kamieni półszlachetnych kości słoniowej i twardego drewna - do wyciskania pieczęci z wosku.

Podsumowując - forma i materiał tłoku pieczętnego uzależniony był od przeznaczenia, czyli rodzaju materiału, z którego wyciskana była pieczęć. Przy okazji dodam, że bulle metalowe wyciskane były tłokami w formie szczypiec, a potem prasy śrubowej. Chodziło o wywarcie odpowiednio dużej siły na materiał pieczętny - ołów lub złoto.

Twój tłok pieczętny (służący do odciskania pieczęci w wosku, nie laku - bo ten pojawił się dopiero w XVI w.) posiada uszko na łańcuszek. Następną fazą ewolucji tłoków są po tłokach z otworem na łańcuszek, tłoki z kabłączkami służącymi do unieruchamiania stempla podczas wyciskania pieczęci. Dopiero od XV wieku pojawia się stosowany do dziś uchwyt rękojeściowy. Tak więc choćby na tej podstawie można stwierdzić, że Twój tłok pochodzi sprzed XV wieku.

Na koniec podstawowe przypomnienie o konieczności rozróżniania nazwy tłoku pieczętnego i pieczęci, bo to oczywiście nie to samo. Tłok to stempel, a pieczęć to jego odcisk.

Mam nadzieję, że nie przynudziłem. Sfragistyka, czyli nauka o pieczęciach i pieczętowaniu to ciekawa dziedzina. Sporo można się dowiedzieć, choćby o tym, jak preparowano woski, jakie funkcje i znaczenie miały kolory wosków, czym skutkowało złamanie pieczęci itd. Zachęcam do sięgnięcia po literaturę, choć obawiam się, że tyle jest rzeczy ciekawych na tym świecie, że jednego życia nie starczy...

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]