Witam!
Jako że moja wiedza jest niewielka
[ img ], ciężko mi usadowić to narzędzie w konkretnych ramach czasowych, jak i przyporządkować mu jego prawdopdobne przeznaczenie. Jedyny w miarę pasujący opis, na jaki się natknąłem pochodzi z "Pradziejów Polski" Kostrzewskiego, a dotyczy narzędzi wykonywanych przez ludność kultury ceramiki sznurowej późnego okresu neolitu, która dotarła aż w okolice podgórskie Sudetów i Karpat.
J. Kostrzewski 'Pradzieje Polski' napisał(a):
Wśród wyrobów kamiennych rzuca się w oczy duża obfitość broni wykonywanej z wielką techniczną sprawnością z krzemienia przy zastosowaniu całkowitego załuskiwania powierzchni. Są to: sztylety, groty oszczepów, bardzo liczne trójkątne i sercowate grociki strzał i sierpowato zakrzywione duże noże, poza tym kamienne topory bojowe, będące imitacjami peirwowzorów metalowych, których zasadniczą cechą jest ich asymetryczność (gdy patrzeć na nie z boku), wywołana jednostronnym zwisaniem w dół (ku rękojeści) ostrzy i obuchów.
Postaram się jeszcze trochę poszperać w domowej biblioteczce - może się jeszcze coś trafi. :)
Pozdrawiam!
Dowgird
(...)
Udało mi się znaleźć zdjęcie nieco podobnego narzędzia. Jest tam podpisane jako "Sierp lub nóż krzemienny" a pochodzi z "Polski Starożytnej i Wczesnośredniowiecznej" Gardawskiego, Gąssowskiego
[ img ]