Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 00:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fortyfikacje polowe wojen napoleońskich
PostNapisane: środa, 8 lutego 2006, 16:39 
Poczciwy Otto

Jak często je stosowano? Czy to był standard na polu bitwy, czy może szańce sypano jedynie jeśli starano się powiedzmy bronić dłużej w jednej pozycji? No i ciekawi mnie wtórne wykorzystanie jako umocnień polowych starych grodzisk. Jak bardzo było to rozpowszechnione?
Ciekawi mnie mianowicie wykorzystanie opisanego przeze mnie kiedyś grodziska w Rzymówce. Walki o bród, znajdujący się u stóp grodziska (Widać go na jednym ze zdjęć) toczyła tam w sierpniu 1813 r. cała dywizja francuska.
No i czy prawdopodobne jest wykonanie szańca na wzgórzu, którego przez kilka godzin bronił jeden batalion francuskiej piechoty lekkiej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 lutego 2006, 18:22 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Na podlasiu jest takie grodzisko które jak głoszą opowieści ludności było wykorzystywane przez wojska napoleońskie.Miejscowi nazywają je "okopy".Faktycznie był to okrąg z wału usypanego o wysokości ok 2 m.Teoretycznie mogły się tam zatrzymać wojska napoleona na parę dni bo o ile mi wiadomo żadnych potyczek w mojej okolicy nie było.Teoria o wykorzystaniu starych grodzisk i umocnień przez wojska nie tylko napoleońskie jest faktem.Po prostu korzystano z każdego miejsca ,które dawało ochronę i obronę obozujacym żołnierzom.Na podlasiu w dolinie narwi jest fort ziemny "koziołek" który od chyba XVI w. był używany przez wiele armii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 08:21 
Kapral
Kapral

za pare dni wrzuce fotke szańca rosjanie zostawili pamiątke na skraju mojej wsi. :) pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 16:05 
Poczciwy Otto

Odświeżam temat bo znowu mnie to zaczyna nurtować :)
Czy szańce sypano jedynie jeśli chciano utrzymać dany teren przez dłuższy czas? Czy np w trakcie bitwy, która wiadomo było że potrwa kilkanaście godzin, aby utrzymać linię wzgórz wzdłuż niewielkiego strumyka prawdopodobne było wzniesienie umocnień polowych?
No i czy "umocniona pozycja" to w dobie wojen napoleońskich tylko szańce czy istniały jakieś mniej skomplikowane typy umocnień?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: szańce
PostNapisane: środa, 16 sierpnia 2006, 16:30 
Szeregowy
Szeregowy

Szańce i reduty były podstawową formą obrony i często można je spotkać na ziemiach polski, jednak są starannie ukryte w krajobrazie: porośnięte drzewmi i gąszczem krzewów.
Najlepszym planistą-inżynierem był Kościuszko...wysławił się wykonaniu foryfikacji polowych pod Saratogą, a potem insurekcja i tu nie było zbyt dużo możliwości bo w trakcie powstań trudno coś wykonać jak wszystko dzieje się spontanicznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2006, 01:06 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ostatnio dostałem lekkiego "kręcioła" jeśli chodzi o Napoleona , no i fortyfikacji.
Bardzo wiele dowiedziałem się z innego forum , a tu daję Ci linka:

http://forum.gery.pl/index.php?showtopic=47775

Przeczytaj wszysto na tym forum , co tyczy Napoleona - zobaczysz iż warto- jest i o umocnieniach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2006, 12:17 
Poczciwy Otto

Widziałem, kiedyś byłem na tym forum. W sumie to dalej jestem ale prawie tam nie zaglądam a pisać to już w ogóle nie pisze :)
Ale i tak dzięki :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]