Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 14:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: ]Sztuka epoki kamiennej?
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 22:24 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Czasami "przypadek" pomaga odkryć ciekawe rzeczy.Tak bylo i tym razem.W pewna sobote bylem na wycieczce rowerowej wracajac do domu postanowilem troche zmienic trase i natrafilem na wykopy pod kabel elektryczny.Takiej okazji nie przepuścilem .wszedlem do wykopu by zobaczyc czy czegoś ciekawego nie ma na bocznych sciankach i na wysypisku .No i znalazłem .Na głębokosci ok 50cm poniżej granicy warstwy ornej wbity w piasek był żółty kamień .Warstwa powyżej nie nosila sladu jakigokolwiek przemieszczanie górnej warstwy .Kamien w tej warstwie znajdował sie in situ./foto/.Dopiero w domu gdy go oczyścilem okazało sie ,że ma bardzo ciekawy ksztalt..Przypomina to rzeżbę jakiegoś zwierzęcia .Oczywiście może to byc przypadkowe podobieństwo do geolitow Dodatkowo na wysypisku przy tym rowie natrafilem na kilka krzemieni ze śladami ewidentnej obróbki intencyjnej czyli pochodzących z poziomu ponizej warstwy gruntu bo lezały na górnej warstwie wysypiska.Niestety kable zostaly zasypane / info do WUOZ/-prawdopodobnie iwestor nawet nie powiadomil o tych wykopach .Jedyne co pozostalo to moja dokumentacja zdjeciowa i ten "byc może" przyklad sztuki z epoki kamiennej. Sami osądzcie /znalezisko bedzie poddane weryfikacji przez fachowcow / czy moge miec rację. Znalazłem jeszcze kilka kamieni ,ktore nie przypominaja narzędzi a moga /ale nie muszą/ byc wlaśnie dzielami sztuki z epoki kamiennej /w innych miejscach/.Czlowiek nawet w dawnych czasach nie tylko wytwarzał narzedzia. :) Ponizej foto mojego "misia"

[ img ]
[ img ]
[ img ] in situ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2008, 08:23 
Wielki Przełamywacz Lodów

Nie zajmuję się epoką kamienia wprawdzie ale moim zdaniem krzemień jest naturalny. Lampa nieco go spłaszczyła więc to może być pozorne. Gdybyś lepiej go oświetlił można by powiedzieć coś więcej natomiast najlepiej rzeczywiście żeby zobaczył to jakiś badacz specjalizujący się w tej dziedzinie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 maja 2008, 20:15 
Generał Broni
Generał Broni

McKane napisał(a):
Nie zajmuję się epoką kamienia wprawdzie ale moim zdaniem krzemień jest naturalny. Lampa nieco go spłaszczyła więc to może być pozorne. Gdybyś lepiej go oświetlił można by powiedzieć coś więcej natomiast najlepiej rzeczywiście żeby zobaczył to jakiś badacz specjalizujący się w tej dziedzinie.

Inne zdjecia tego obiektu:
[ img ] [ img ] [ img ]
ponadto taki ciekawy kamyk:
[ img ]-widok od tyłu
[ img ]-widok od przodu
[ img ]-widok z boku
szczególnie to pierwsze zdjecie przypomina mi "nogę lalki" :) tylko ,ze dużo dużo starszej ;) ,ale o tym zadecyduja fachowcy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 09:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pytanie jest tylko takie czy widać gdzieś ślady obróbki człowieka,
bardzo często odkrywamy kamienie, które są niestety (czasami stety)
tworami matki ziemi. Często można doszukać się jakiś zoomorficznych kształtów lub antropomorficznych.

Przy takich zdjeciach, nie mogę się dopatrzeć niczego innego jak tylko tworów matki ziemi.
Przy czym nie można powiedzieć tego z całą stanowczością, bo jak powszechnie wiadomo zjęcia i telewizja kłamią :)

pozdrawiam
Taz

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]