Tomekarcheo napisał(a):
Otoz niestety rowniez musze cie zmartwic ale to jest sprzaczka, tym bardziej z grupy H wg Renaty Madydy-Legutko :) Bede sie przy tym upieral. Pani prof. Madyda-Legutko owszem podzielila sprzaczki wg takiego ukladu (grupy A-J) w swojej pracy (i nie byla to praca magisterska wcale). Poza tym na OWR sklada sie rowniez faza C3 (a wiec pozny okres rzymski), oczywiscie faza D to WFOWL. Pytanie tylko czy dobra prace przejrzales? ;) Specjalizuje sie w epoce zelaza, szczegolnie wlasnie w fazach C3-D, wiec jestem na 100% pewien ze mam racje.
Rowniez pozdrawiam. Na dowod przesylam ci cos na privie.
problem polega na tym że w cytowanej przez Ciebie pracy: "Sprzączki i okucia pasa na ziemiach polskich w okresie rzymskim" (nie okresie wpływów rzymskich) podział na grupy A-J nie istnieje, i tego jestem pewien. Wydzielone zostały jednie trzy grupy okuć końcówek pasa częściowo z podgrupami. Może zrobiła to później, w tej publikacji oxfordzkiej, a już na pewno w Przeglądzie Archeologicznym nr 37/1990 w artykule "Gurtelhaken der fruhromischen Kaiserzeit im Gebiet des mitteleuropaischen Barbaricum [s. 157-180] ( sorry za brak znaków niemieckich). Mimo to nadal uważam, że to nie jest część sprzączki typu H. Jeżeli jesteś pewien swego to zamieść zdjęcie bądź rysunek analogiczej sprzączki.
pzdr atylla