Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 05:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Grot i strzemie (??)
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 20:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Bedac dzis na grzybobraniu (cala reklamowka opieniek i troche borowikow szlachetnych oraz podgrzybkow ;) ) podnioslem z ziemi miedzy innymi dwa fanty.
Grot zalegal w sumie niezbyt gleboko (porownywalnie do fantow z II W.S. w tym miejscu) i po oplukaniu w wodzie widac bylo iz posiada ladne zadziory (czy jak to sie nazywa) z wzgledu na stan nie jestem w stanie podac dokladnych wymiarow ale ... dlugosc okolo 9,7cm , szerokosc 3,2cm , grubosc 1,6cm a srednica otworka to 1,2cm . Oczywiscie wszystkie wymiary zawieraja ten sam faktor bledu - rdza bo fant jest z zelaza. Luk czy kusza ? Przyblizone datowanie ?
Natomiast drugi fant, ktory wstepnie zidentyfikowalem jako strzemie (??) zalegal gleboko jak na warunki miejscowe bo az 20cm (z podobnej glebokosci wykopalem w tym lesie ten Rzymski toporek z wczesniejszego postu datowany na I w.n.e.).
Czy moja identyfikacja jest poprawna (strzemie) i jesli nie to coz to jest za rzecz ?? Wykonane z miedzi lub mosiadzu (mosiadz - malo prawdopodobne) i w czasach swej swietnosci bylo kompletnie zlocone, w gornej czesci jest podluzny otwor. Jesli to strzemie to czyje i z jakiego okresu ?? Prosze tez o wydatowanie i blizsza identyfikacje grotu.

Pozdrawiam - Piotr

P.S. 1 Fanty pochodza jak zwykle z zachodniej czesci niemiec.
P.S. 2 Na strzemieniu, miedzy tymi "wasami" jest kawalek miedzianej blaszki przynitowanej do reszty miedzianymi nitami. Wasy natomiast nosza slady kucia ... wiec nie zostaly przylutowane do reszty :drap .

[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 23:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Ehhh ... koledzy ... 175 klikniec na moj post (z tego 4 moje klikniecia) i zadnej odpowiedzi na moje pytania??
Napiszcie mi chocby, ze to grot strzaly wodza Winnetou, ktora wystrzelil w kierunku "starego swiata" by wezwac pomoc gdy grozila mu smierc z rak plemienia Kiowa a strzemie to od konika ojca Winnetou - In Czuk Czuna ... ;) :hahaha . Sprawa nie daje mi spac a Wy znecacie sie nade mna :sciana :sciana :drap . Nie lubicie mnie juz ?? :nicnie :swiety

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2008, 08:38 
Generał Broni
Generał Broni

Co do "strzemienia" to jego kształt -wygląd trochę nie bardzo pasuje mi na strzemię (choćby i materiał z którego jest wykonany przedmiot czy to mosiądz :que )
Co do grotu to przypomina ozdobne zakończenie elementu płotu (choć mogę się mylić)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2008, 10:02 
Moderator
Moderator

Grot JEST grotem :) ,a strzemie w okresie swej świetności słuzyło za punkt oparcia stopy jeżdżca...
materiały porównawcze sugerują póżnorzymską proweniencję :)

Może ktoś z zacnych ,,gwiazdorów'' wypowie się w bardziej profesjonalny sposób ;) :que

Pozdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2008, 18:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Grot poddalem lekkiej elektrolizie, ktora odkryla troche "golego" zelaza ale tez jednoczesnie ukazala iz z metalu okalajacego drzewiec strzaly zostala jedynie rdza :( . Jak na rozsadna strzale wypada jest w niej dosc gleboki "kanal" na drzewiec wiec chocby z tego powodu iz to moj grot upieram sie iz takowym jest na co dodatkowo wskazuje ponad 7Km-owa odleglosc od jakichkolwiek domostw i "glebokosc" w lesie gdzie go znalazlem.
Strzemie natomiast jest wykonane z miedzi lub brazu (skalpelem ostroznie wydlubalem dziurke do "zdrowego" metalu) i jak juz pisalem - bylo kompletnie zlocone. Mam rozmiar stopy 42 i przymierzajac stope do strzemienia ... wydaje sie dosc waskie ale biorac pod uwage iz ludzie dawniej byli drobniejszej budowy niz obecnie moglo by to "cos" byc strzemieniem. Moze jakiejs damulki czy tez dziecka bogatych rodzicow ... bo zolnierzowi raczej zlocenie nie za bardzo potrzebne.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2008, 18:46 
Moderator
Moderator

Polecam lekturkę pod podanym linkiem :) -wypełnisz czymś jałowe oczekiwanie na poważną identyfikację :1

http://www.sportingcollection.com/stirr ... plist.html

Pozdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 00:06 
Wielki Przełamywacz Lodów

Skoro nikt się nie wziął na poważnie to ja może zacznę.

To pierwsze to z dużą dozą prawdopodobieństwa jest grot przy czym nie jestem pewien czy strzały. Za identyfikacją tego jako grot broni drzewcowej przemawia stosunkowo duża długość i średnica tulei. Przy czym oczywiście nie mamy tu do czynienia z włócznią tylko z oszczepem ze względu na obecność zadziorów. Identyfikacja ta nie jest 100% pewna gdyż w literaturze bronioznawczej nie ma (i nie będzie) jednoznacznego rozróżnienia grotów strzał i oszczepów (już nie wspominając o broni wałowej).

Co do strzemienia to w związku z faktem iż jestem w terenie i nie mam dostępu do literatury wstrzymam się z oceną ale na dzień dobry widać że to dosyć rzadkie znalezisko.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 22:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Dziekuje Mc Kane za przyblizenie zastosowania broni, ktora wienczylo moje znalezisko. Czy moge wziasc pod uwage mozliwosc pochodzenia grotu lub strzemienia z okresu podobnego do wieku podkow : viewtopic.php?p=351726&highlight=#351726
ktore znalazlem w promieniu okolo 15m od w tym temacie pokazanych fantow ?? Posiadam jeszcze jedna tak mala podkowke (pasuje idealnie do tej peknietej z linka) ... zastanawiam sie coz to za parzystokopytne podkowano takimi malenstwami (moj tato - potomek kowala sluzacego za czasow cesarza Wilhelm twierdzi iz to albo kozie podkowy albo jakies miniaturki koni) lub pozostalosc po Wegrach, ktorzy w przyblizonym czasie probowali podbic niemcow.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 12:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Co do tych małych podkówek to nie kozy czy zrebięta podkuwano jeno buty :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]