Teraz jest wtorek, 5 sierpnia 2025, 12:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak rozpoznać?
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2009, 15:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ostatnio byłem na wykopaliskach i zdziwiłem się jak oni rozpoznają krzemienie, które potrzaskała matka natura od fragmentów prehistorycznych narzędzi. Może są jakieś źródła w internecie, które mogłyby pomóc mi nauczyć się identyfikować takie i inne prehistoryczne znaleziska? chciałbym się równiez dowiedzieć jak identyfikować starą ceramikę. Jeśli ktoś ma jakieś informacje to bardzo prosze o pomoc. ;]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak rozpoznać?
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2009, 16:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ojciec_chrzestny napisał(a):
Ostatnio byłem na wykopaliskach i zdziwiłem się jak oni rozpoznają krzemienie, które potrzaskała matka natura od fragmentów prehistorycznych narzędzi. Może są jakieś źródła w internecie, które mogłyby pomóc mi nauczyć się identyfikować takie i inne prehistoryczne znaleziska? chciałbym się równiez dowiedzieć jak identyfikować starą ceramikę. Jeśli ktoś ma jakieś informacje to bardzo prosze o pomoc. ;]

Krzemienie intencyjne możną rozpoznać po kilku charakterystycznych cechach ; jak fala odbicia ,sączek itp- oczywiście wymaga to sporego doświadczenia -warto pooglądać w necie zdjęcia i rysunki takich krzemieni ,odwiedzić najbliższe muzeum z działem archeologicznym ,by zobaczyć jak wyglądają w rzeczywistości-na razie dwa rysunki z cechami intencyjnymi
[ img ]
[ img ]
przykład rdzenia i wiorka/czyli bryły krzemiennej od której odbijano wiórki i odłupki i które stawały sie półproduktami do wykonywania ostrzy/
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2009, 21:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nic za bardzo z tego nie rozumiem ;/

http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/vi ... highlight= <- dla mnie to wciąż tylko zwykłe kamyki ;)
Może moglibyście mi polecić jakąs książke, w której to jest jakos "łopatologicznie" wytłumaczone? ;]Widzę, że musze zacząć od najbardziej podstawowych podstaw :d
Wielkie dzięki :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2009, 21:58 
Generał Broni
Generał Broni

Ojciec_chrzestny napisał(a):
Nic za bardzo z tego nie rozumiem ;/

http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/vi ... highlight= <- dla mnie to wciąż tylko zwykłe kamyki ;)
Może moglibyście mi polecić jakąs książke, w której to jest jakos "łopatologicznie" wytłumaczone? ;]Widzę, że musze zacząć od najbardziej podstawowych podstaw :d
Wielkie dzięki :piwo

Podstawowa literatura to:
Ginter Bolesław, Janusz K. Kozłowski, Technika obróbki i typologia wyrobów kamiennych paleolitu, mezolitu i neolitu, Warszawa 1990, Państwowe Wydawnictwo Naukowe,

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]