Teraz jest niedziela, 10 sierpnia 2025, 08:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wygląda jak głowica buławy ...
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2009, 20:25 
Weteran
Weteran

Witam.
Kilka dni temu wyskoczyło mi takie coś. Kształtem przypomina głowicę buławy ale wielkością już nie (no chyba, że to buława dla dzieci). Wykonane jest z olowiu, posiada otwór na wylot. Zastanawiam się czy może być to ciężarek mocowany na końcu ramienia wagi typu bezmian. Obciążnik do sieci raczej odpada, ćhoć znaleziony jest niedaleko wisły, przynajmniej ja się dotychczas z takim nie spotkałem. Może tutejsi archeolodzy coś podpowiedzą?
Pozdrawiam.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wygląda jak głowica buławy ...
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2009, 21:31 
Weteran
Weteran

El Loco napisał(a):
Witam.
Kilka dni temu wyskoczyło mi takie coś. Kształtem przypomina głowicę buławy ale wielkością już nie (no chyba, że to buława dla dzieci). Wykonane jest z olowiu, posiada otwór na wylot. Zastanawiam się czy może być to ciężarek mocowany na końcu ramienia wagi typu bezmian. Obciążnik do sieci raczej odpada, ćhoć znaleziony jest niedaleko wisły, przynajmniej ja się dotychczas z takim nie spotkałem. Może tutejsi archeolodzy coś podpowiedzą?
Pozdrawiam.

chodzi ci o taką wagę?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2009, 21:40 
Weteran
Weteran

Nie, o taką.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lipca 2009, 22:16 
Weteran
Weteran

Tak przedmiot wygląda po oczyszczeniu i konserwacji. Waga 59,68 gr. Powstała koncepcja, że jest to ciężarek wędkarski do łowienia naprawdę grubych ryb. Co wy na to? a może uda się wagę dopasować do jakiejś dawnej jednostki wagowej co potwierdzi teorię o odważniku?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lipca 2009, 23:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
Może to po prostu ciężarek do sieci rybackiej?
Tylko czemu taki nieregularny kształt...
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 16:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jak wyczyściłeś ten ołów?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 17:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Szczota druciana wystarczy. Tlenki ołowiu słabo się go trzymają.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 18:26 
Weteran
Weteran

Jak dla mnie to buława i jeśli ostatnie zdjęcie nie kłamie - zniszczona...

Mam nadzieję, że kolega Saper potwierdzi identyfikację

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 00:28 
Weteran
Weteran

Cytuj:
Jak dla mnie to buława

Jesli już to buławka taka dla dzieci :) Widziałeś kiedyś buławę która miała niecałe 3cm średnicy i otwór na trzonek o średnicy 1cm ?

Cytuj:
jeśli ostatnie zdjęcie nie kłamie - zniszczona

Ostatnie zdjęcie kłamie bardzo, jest robione na szybko z fleszem i wyszlo jak wyszło. W rzeczywistości wygląda znacznie lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 11:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

apacer napisał(a):
Szczota druciana wystarczy. Tlenki ołowiu słabo się go trzymają.

Na plomby z małymi literkami to średnio dobra metoda :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 12:29 
Weteran
Weteran

El Loco napisał(a):
Cytuj:
Jak dla mnie to buława

Jesli już to buławka taka dla dzieci :) Widziałeś kiedyś buławę która miała niecałe 3cm średnicy i otwór na trzonek o średnicy 1cm ?

niewiele więcej mają buławy żelazne i ołowiane które widziałem. W ołowianych jest zawsze mniejszy otwór, by buława się pewnie trzymała. W buławach np. z brązu ten wymiar ma około 2.5 cm przy 6- 7 cm (licząc z kolcami w przypadku gwiaździstych), żelazne środek 1.5 cm przy średnicy 3- 3,5 cm
O takim kształcie najczęściej spotyka się buławy żelazne, ale przecież są i znaleziska buław gładkich z ołowiu. Może to buława której obcięto ramiona i wtórnie używano niekoniecznie w takim samym celu, ?
Ciężar z pozoru też nie jest taki mały. Niestety nie mam danych o wadze takich obiektów - może ktoś pomoże?
Podtrzymuję opinię, że to buława.

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 21:02 
Wielki Przełamywacz Lodów

111 napisał(a):
El Loco napisał(a):
Cytuj:
Jak dla mnie to buława

niewiele więcej mają buławy żelazne i ołowiane które widziałem. W ołowianych jest zawsze mniejszy otwór, by buława się pewnie trzymała. W buławach np. z brązu ten wymiar ma około 2.5 cm przy 6- 7 cm (licząc z kolcami w przypadku gwiaździstych), żelazne środek 1.5 cm przy średnicy 3- 3,5 cm
O takim kształcie najczęściej spotyka się buławy żelazne, ale przecież są i znaleziska buław gładkich z ołowiu. Może to buława której obcięto ramiona i wtórnie używano niekoniecznie w takim samym celu, ?
Ciężar z pozoru też nie jest taki mały. Niestety nie mam danych o wadze takich obiektów - może ktoś pomoże?

pzdr 111

To dobrze byłoby gdybyś wskazał gdzie widziałeś buławy o takich wymiarach i czy rzeczywiście miałeś możliwość wykonania pomiaru bo oko ludzie potrafi płatać figle :)

Wg Kirpicnikova najmniejsza średnica głowicy buławy bojowej wynosi około 1,8 cm. Głosek w swojej pracy o broni obuchowej akceptuje średnicę 2 cm a okazy przez niego opisane mają otwory od 1.9 do 2.9 cm. Ja osobiście wykluczyłbym ten zabytek z grona militariów natomiast niewykluczone iż była to miniatura buławy pełniąca funkcję insygnialną. Mógł to także być zwykły ciężarek do sieci czy wagi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 21:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

hey, a ja powiem tak, buław wiele widziałem i wieele miałem w ręce, nie dziwi mnie tak mały wymiar prezentowanego okazu
podejrzewam że dobrze zamocowana na drewnianym kiju i z wbitym klinem w postaci małego ćwieka ( znane mi egzemplarze osobiscie ) mogła by śmiało być użyta w razie W,
ale dodam że obstawiam też że mógłby to by być bijak z kiścienia
pozdrawiam Saper

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 22:26 
Weteran
Weteran

McKane napisał(a):
111 napisał(a):
El Loco napisał(a):
Cytuj:
Jak dla mnie to buława

pzdr 111

To dobrze byłoby gdybyś wskazał gdzie widziałeś buławy o takich wymiarach i czy rzeczywiście miałeś możliwość wykonania pomiaru bo oko ludzie potrafi płatać figle :)

Wg Kirpicnikova najmniejsza średnica głowicy buławy bojowej wynosi około 1,8 cm. Głosek w swojej pracy o broni obuchowej akceptuje średnicę 2 cm a okazy przez niego opisane mają otwory od 1.9 do 2.9 cm. Ja osobiście wykluczyłbym ten zabytek z grona militariów natomiast niewykluczone iż była to miniatura buławy pełniąca funkcję insygnialną. Mógł to także być zwykły ciężarek do sieci czy wagi.

Wymiary które podałeś potwierdzają teorie, że ten zabytek jest głowicą buławy. Według mnie średnica otworu jest adekwatna do wielkości i materiału z jakiego jest wykonana.
Widziałem część buław , które widział Saper, służę też zdjęciem części rysunku z publikacji Jerzego Kuśnierza
33 ołowiana
34 żelazna
35 z brązu

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 22:41 
Wielki Przełamywacz Lodów

Zaprezentowane buławy mają jednak sporo większe rozmiary otworów więc raczej nie zaliczałbym ich bezwarunkowo do tej samej kategorii. Najmniejsza ma 1,5 cm większa koło 1,8 a ta duża ponad 2 cm. Natomiast zaprezentowany okaz ma otwór 1 cm średnicy więc najmniejsza z tych zaprezentowanych jest od niego o 50% większa. Całkowite wymiary także znacznie się różnią.

Na pewno moim zdaniem to coś nie należy do kategorii broń (chyba że jednorazowego użycia bo po pierwszym trafieniu patyczek na którym została zamocowana by się złamał). Ale myślę że śmiało można powiedzieć iż buława tego typu mogła stanowić pewnego rodzaju insygnium.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]