Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 10:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: raczej koralik
PostNapisane: czwartek, 21 stycznia 2010, 20:04 
Specjalista
Specjalista

.... no bo chyba na pewno nie przęślik, sądząc po rozmiarach. Najdziwniejsze jest to, że ten "koralik" został trafiony wykrywką, co jest dla mnie tym dziwniejsze, że NIE jest to srebro. ( choć kolor srebrno rtęciowo czarny - co niektórym może wskazywać że może zaśniedziałe srebro )W/g mojej oceny to jakiś kamień na który tym bardziej wskazuje uszkodzenie mechaniczne które posiada ( zdjęcia z zieloną plasteliną w/g mnie na tak małym przedmiocie i tak małe uszkodzenie w przypadku metalu nie dało by takiego wyglądu tego uszkodzenia - przykładowo -uderzenie czymś twardym o srebro o to jeszcze tej wielkości nie dało by w srebrze formy odprysku a wgniecenia)a które jest ewidentnie forma nieregularnego odprysku. Jak na swoje rozmiary jest jednak dość ciężki ( niestety nie posiadam wagi więc nie jestem na chwilę obecną wstanie jej podać) Koralik nie był przeze mnie wcale czyszczony i jego wygląd nie zmienił się od wyjęcia z gleby ( ta tak by wybić z głowy domysły że może przetarta szmata nierdzewka lub coś w tym stylu ) I tu pojawia sie problem na jednej ze stron w centralnej części widnieje zgrubienie jakby był odlewem.( chyba że to pozostałość po obróbce koralika ). Rozmawiałem na ten temat ( pokazując go )już z kilkoma osobami, które tak jak ja, są w przekonaniu, że jest to kamień. Więc pytanie czy jest to metal czy może jakiś kamień z zwartością jakiegoś metalu ( który powoduję wzbudzanie wykrywki ). Co to tak w zasadzie mogło być ( czyli koralik czy przęślik ) i jakie datowanie tego czegoś. ( ale się rozpisałem ) Z góry dziękuje wszystkim za zainteresowanie i ( może ) rozwikłanie zagadki. Jeżeli będą potrzebne dodatkowe zbliżenia postaram się dokleić parę zdjęć. Pozdrawiam Gepo
[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

wątek przenoszę w odpowiedniejsze miejsce. Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2010, 12:29 
Specjalista
Specjalista

A czy to może być to???? http://pl.wikipedia.org/wiki/Hematyt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2010, 23:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

przyznam ,że sam jestem ciekaw co to jest :-)dlatego czy możesz napisać jaki jest przełam w miejscu uszkodzenia tego koralika?jakiego koloru rysa?czy otwór przechodzi na wskroś,na jakiej głębokości został znaleziony,czy w sąsiedztwie tego poziomu znajdowały się bardziej rozpoznawalne przedmioty? i czy ...a zresztą starczy tych CZY:-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2010, 21:48 
Specjalista
Specjalista

Przepraszam za milczenie.Aż mnie zadziwiło, że temat został przeniesiony do tego akurat działu. Raczej myślałem że zostanie przeniesiony do działu minerały itp., ale widać coś w koraliku jest. A więc tak: trochę nie bardzo wiem o co chodzi z tym pytaniem o przełam. ( byłbym wdzięczny jeśli byś uściślił o co chodzi) Uszkodzenie jest sfotografowane, w jego wnętrzu widoczny jest rdzawy kolorek, starałem się to wyczyścić delikatną szczoteczką ( naturalne włosie + woda + mydło),jednak nic się w jego wygladzie nie zmieniło ( być może zbyt delikatnie działałem ). Otwór koralika jest naprzestrzał ( ten na którym był na czymś zawieszony) głębokość znaleziska - ok. 20-25cm. Wokół nic szczególnego nie wyskoczyło - tzn zwykłe pole orne trochę drucików i pierdółek. ( żadnych moniaków lub też klamerek czy też epokowych przedmiotów itp. - aż dziw. ) może i gdzieś tam pod glebą coś i szczgólnego leży ( ceramika itp. ) jednak wmiejscu znalezienia sama padaka ( a niestety sprzęcik na ceramikę nie działa - dla jednych ,,niestety,, dla innych ,,całe szczęście,,)Może też w głębszych warstwach coś jest metalowego, jednak zasięgi kanarka, na którym wtedy chulałęm, nie są dość duże, a z nowym sprzętem na chwilę obecną jeszcze tam nie zawitałem. Mam nadzieje, że te odpowiedzi coś dadżą w ID przedmotu ( może choć jekieś sugestie co do ID ) Jeżeli są potrzebne jeskieś dodatkowe zdjęcia, zbliżenia poszczególnych części, zdjęcia w innym świetle, to tak jak już pisałem, jestem w sanie je wykonać i dorzucić. Pozdrawiam Gepo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 stycznia 2010, 19:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!no cóż skojarzeń miałem kilka np.koralik od liczydła :-) no ale nikt by się nie bawił z wykonaniem w ten sposób paciorków by tylko liczyć.Pasuje mi trochę do koralika przeciwzakłóceniowego ferrytowego sądząc po kolorze,łupliwości i sposobie wykonania(ulany ze szwem widocznym z jednej strony)a tu podobny materiał lecz z innymi kształtami http://www.tme.eu/pl/katalog/ferryty-em ... e%3D2%2C20 oczywiście trzeba uwzględnić fakt ,że z biegiem lat te wihajsterki ulegały zmianom w kształcie.To moje skojarzenia ,może ktoś da inne sugestie ?Co do przełamu -wystarczy wpisać w google i będzie wszystko jasne :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]