Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 00:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szabla, rapier, szpada, pałasz
PostNapisane: wtorek, 26 października 2004, 12:22 
Weteran
Weteran

Niejako w odpowiedzi na apel Feedera ( viewtopic.php?t=7672&highlight=szabla ), postanowiłem „powymądrzać się” trochę w kwestii broni białej. Postaram się poniżej przytoczyć w jak najkrótszej formie uproszczone definicje szabli, rapiera, szpady i pałasza. Definicje (jeżeli można to tak nazwać ;) ) opierłem wyłącznie na cechach konstrukcyjnych i funkcjonalnych broni, celowo pomijając zwyczajową klasyfikację. Myślę, że fachowcy wybaczą mi ewentualne błędy a innym może się przydać.

Szabla – długa broń sieczna o zawsze zakrzywionej jednosiecznej głowni (często obosieczny sztych). Jej podstawową funkcją szermierczą było cięcie, bardzo rzadko pchnięcie. Szable występują z trzema typami opraw rękojeści, otwartą (najwcześniejsze), półotwartą i zamkniętą, przy czym dwie ostatnie zawsze miały jelec a pierwsza mogła go mieć lub nie.
Ciekawostka - miecz samurajski konstrukcyjnie jest szablą.

Rapier - długa broń sieczna o prostej, obosiecznej głowni (ewolucja miecza). Podstawowe funkcje szermiercze to pchnięcia i cięcia, a później tylko pchnięcia, bardzo rzadko cięcia. Praktycznie zawsze rozbudowana oprawa rękojeści z czasem ewoluowała w kierunku oprawy koszowej. Ewolucji ulegała również głownia przybierając formy graniaste i owalne, przeznaczone tylko do pchnięcia.
Ciekawostka – koncerz konstrukcyjnie jest odmianą rapiera o solidniejszej, graniastej lub owalnej głowni i słabo rozbudowanej oprawie rękojeści.

Szpada - długa broń sieczna (tak się ją określa), o prostej graniastej lub owalnej głowni (ewolucja rapiera w kierunku lżejszych form). Jej funkcja szermiercza to wyłącznie pchnięcia. Oprawa rękojeści od tarczek po mniej lub bardziej rozbudowany kosz.
Ciekawostka – granica miedzy późnym rapierem a wczesną szpadą jest dość nieokreślona.

Pałasz - długa broń sieczna o prostej, jednosiecznej głowni (prawdopodobnie forma „mutacji” szabli). Podstawowa funkcja szermiercza to cięcia, rzadziej pchnięcia. Oprawa rękojeści jak w szabli.
Ciekawostka – często w literaturze niektóre szable określane są jako pałasze a pałasze jako szpady. Na przykład szabla Marynarki Wojennej WZ76 jest konstrukcyjnie pałaszem.

Jest to bardzo skrócona i niedoskonała próba przedstawienia podstaw klasyfikacji ale zwykły post to nie miejsce na rozwinięcie tematu.
PS
Miecze pominąłem celowo.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]