Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 15:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fragment przedmiotu z brązu
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 09:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam jako że to mój pierwszy post na forum, chciałbym się przy okazji powitać szanowne grono :)
Starałem się znaleźć sam odpowiedź co to, ale zakres wiedzy potrzebnej zapewne do zidentyfikowania tego drobiazgu wykracza grubo poza posiadaną przeze mnie :) Potrzebuje pomocy fachowców.

Fragment posiada długość około 7 cm, brąz pokryty chyba dość starą patyną, w przekroju jest okrągły poza spłaszczeniem w miejscu gdzie, w moim mniemaniu, został złamany czy w jakiś inny sposób uszkodzony. Z drugiej strony posiada końcówkę która mogła służyć za "łącznik"?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

PS. Przedmiot jest w moim posiadaniu więc jestem w stanie zrobić dodatkowe zdjęcia czy udzielić innych informacji.

Pozdrawiam SirBadFate

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Fragment przedmiotu z brązu
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 13:02 
Generał Broni
Generał Broni

Wygląda na kawałek bransolety, Atylla zaglądnie to będzie wiedział :D co to dokładnie jest i z jakiego okresu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 14:02 
Weteran
Weteran

brązowy naszyjnik zawiaskowy plemienia Jastorfów :) - czyli kultura jastorfska - patrz wikipedia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 14:59 
Starszy Sierżant Sztabowy

atylla napisał(a):
brązowy naszyjnik zawiaskowy plemienia Jastorfów :) - czyli kultura jastorfska - patrz wikipedia.

Potwierdzam słowa Głównego Moderatora, tyle że plemiona germańskie, nie "jastorfskie" ;) Na obrazku podobny egzemplarz, tyle że zachowany w całości. Ten "czop" to faktycznie rodzaj zamknięcia. Zawias znajduje się w pogrubionej, kolistej części (niezachowanej w Twoim egzemplarzu).
Datowanie: III-II w. p.n.e.
Znalezisko na naszych ziemiach naprawdę rzadkie - zdecydowanie warte zgłoszenia!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 16:23 
Weteran
Weteran

na swoje usprawiedliwienie mam jedynie fragment z Pradziejów Ziem Polskich t.IV, pod redakcją nie byle kogo a samego Witolda Hensla

"Okazy znane ze wschodniego Pomorza i Północnej Wielkopolski datować trzeba na wczesny i środkowy okres lateński i uważać za wytwory powstałe pod wpływem kultury jastorfskiej" nie miałem czasu więcej przeczytać, bo pędziłem do pracy więc nie zauważyłem zdania "najstarsze naszyjniki tego typu znane są w Danii skąd znajomość ich dotarła na obszar kultury jastorskiej" :)

Co do zawiasu inaczej niż Zdzichoo dopuszczam możliwość jeszcze jednego rozwiązania, w którym łącznikiem przerwy w naszyjniku byłby fragment prezentowany poniżej

PS. Jeżeli ktoś znalazł podobny do prezentowanych fragment w przekroju owalny, proszę o kontakt na priva

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 16:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wow, panowie, naprawdę nie spodziewałem się czegoś takiego. Wyglądało tak niepozornie :luv
Chętnie zgłoszę ale to na priv. :8)
Pozdrawiam i dziękuję za ID.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 20:58 

atylla napisał(a):
Co do zawiasu inaczej niż Zdzichoo dopuszczam możliwość jeszcze jednego rozwiązania, w którym łącznikiem przerwy w naszyjniku byłby fragment prezentowany poniżej

Eee... nie rozumiem, co dokładnie masz na myśli. Natomiast u wszystkich znanych dotychczas okazów obręcz składa się z dwóch części: krótszej - zakończonej zwykle czopem, i dłuższej - zakończonej odpowiednim otworkiem. Pozostałe końce obu części są ze sobą połączone, tworząc zawias (to to "kółko" na załączonej przeze mnie ilustracji). Przez zawias przechodzi oczywiście nit, którego główka mogła być niekiedy zdobiona. Innych konstrukcji dotąd nie stwierdzono.

Co do atrybucji kulturowej/etnicznej - uściślam: pomysł tych naszyjników wywodzi się faktycznie z terenów dzisiejszej Danii, ale zabytki rozpowszechnione są także w północnych Niemczech i północnej Polsce. Są to obszary szeroko rozumianego kręgu jastorfskiego (z wyjątkiem środkowej i wschodniej partii naszego Pomorza), którego ludność identyfikowana jest ze starożytnymi Germanami. Howgh!

Ostatnio forum obrodziło w jastorfskie fanty...

Aha, Atyllo - czym jest Twoje znalezisko to - jak Ci pisałem - jeszcze się okaże! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 21:13 
Weteran
Weteran

chodziło mi o to, że gdyby w puste miejsce na "Twoim" rysunku wstawić pokazany przeze mnie fragment (z zachowanym czopem) to znając właściwości metalu mogłoby to również służyć za zamknięcie zamiast "zawiasiku", ale zabić się za tą koncepcję nie dam :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 21:27 

atylla napisał(a):
chodziło mi o to, że gdyby w puste miejsce na "Twoim" rysunku wstawić pokazany przeze mnie fragment (z zachowanym czopem) to znając właściwości metalu mogłoby to również służyć za zamknięcie zamiast "zawiasiku", ale zabić się za tą koncepcję nie dam :D

aaa... teraz zrozumiałem :idea
Tylko, żeby faktycznie ułatwiał on założenie obręczy, to powinien być jednak chyba dłuższy. Bo inaczej nadal potrzeba silnego rozgięcia obręczy do nałożenia jej na szyję :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2011, 21:29 
Weteran
Weteran

to słaba strona mojej teorii :D

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]