Teraz jest piątek, 1 maja 2026, 06:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 22:10 
Moderator
Moderator

na zjeździe w Cisnej dostawiliśmy na innej górce 2 pomniki ale faktycznie ta góra robi wrażenie :)
Frozzer ja mówiłem o szczycie :) tam już lipa a poza tym człowiek czuje się jak by kopał na cmentarzu gdzie się nie obróci tam krzyże i najczęściej masówki... niezapomniane wrażenie tym bardziej że stawiane tylko przez poszukiwaczy... trzeba by poprawić cmentarzyk w leju bo sie rozpadł... no i widziałem że ktoś już jakaś dziurę tam wykopał z której malowniczo sterczały 2 piszczele... poprawiłem co by na wierzchu nie leżały

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 22:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

no wlasnie o tym mowie,ze ta gora robi ,wrazenie austryjacy tak strasznie zaciecie o nia walczyli,ze pozniej z tego co wiem nawet wprowadzili taka odznake za walki o "tu nazwa gory" (wszyscy zainteresowani wiemy o jaka , a pozostali nie musza) ..........
pozdr

Ostatnio edytowano wtorek, 19 czerwca 2007, 17:21 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2007, 17:41 
Moderator
Moderator

Kenny napisał(a):
A Argo gratuluje cmentarzyska:) jakie teraz tam stoi

Gwoli scislosci na owej gorce moje to sa tylko 4 krzyzyki, jak trafilem tam pierwszy raz, to juz zastalem calkiem spory cmentarz, liczba krzyzy jest plynna, bo niektore sie przewracaja ze starosci, ale pojawiaja sie tez nowe, wszak gora jeszcze nie odkryla do konca swoich tajemnic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 maja 2007, 13:33 
Moderator
Moderator

Dlatego jestem zwolennikiem wykuwania krzyży w kamieniu których tam nie brakuje są trwalsze :)
tylko jak widzę kolejny rozkopany grób to mnie cholera bierze... po kiego grzyba czyścić i tak czyste zwłoki?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 10:08 
Porucznik
Porucznik

Udało się nam zlokalizować tę górkę. Robi wrażenie. Ale i w okolicy Wetliny jest dobre miejsce. Zibi. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2007, 22:29 
Szeregowy
Szeregowy

Fajne macie miejsca w tych Bieszczadach, ja na nizinach takich nie mam:-( Dlatego chcialym zmienic nieco tematyke szrapnelową na tory techniczne:-) Mam pytanie: W jakim celu w szrapnelach kulki zatapiano w siarce tak jak to widac na zdjeciach.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2007, 00:34 
Moderator
Moderator

w celu stabilizacji kulek w czasie lotu pocisku
przemieszczające sie kulki miały by wpływ na stabilność lotu pocisku i co za tym idzie na celność pocisku
poza siarką stosowano żywice, karmel itp :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2007, 09:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kenny napisał(a):
w celu stabilizacji kulek w czasie lotu pocisku
przemieszczające sie kulki miały by wpływ na stabilność lotu pocisku i co za tym idzie na celność pocisku
poza siarką stosowano żywice, karmel itp :)

Wiele razy miałem znalazłem "szklanki" po szrapnelach z kulkami i tą masa miedzy nimi. Nie brałem ich jdnak bo uważałem za niewypały. Z tego co się jednak dowiedziałem w tym wątku, tak zachowany szrapnel (produkcji rosyjskiej) nie jest niebezpieczny i moge go właćzyć bez obawy do kolekcji ? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2007, 11:47 
Moderator
Moderator

chyba ze ma jeszcze "wkrętkę" czyli co się wkręcało w kielich i w co się wkręcało zapalnik ponadto nieponacinany pierścień może to wskazywać ze na dnie pocisku wciąż znajduje się proch :)
czasem trafia się sztuki które wypluły się w glebie (za długi czas na zapalniku ktoś ustawił) wtedy zazwyczaj w kielonku zostaje trochę kulek trochę jest rozsypanych a przed kielichem leży zapalnik takie sztuki są bezpieczne tylko że zadziałał w glebie kulki sie nie rozprzestrzeniły po okolicy :D
podobnie sztuki z urwaną d...pą i zapalnikiem z przodu też są bezpieczne (po prostu odpaliły "do tyłu" :) )
dobrą cechą diagnostyczną w szrapnelach czy wypalił ładunek prochowy jest kształt kulek
okrągłe nie były używane natomiast pogniecione wskazują na zadziałanie ładunku miotającego pozdro :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]