Teraz jest piątek, 1 maja 2026, 19:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka pytań o ekwipunek C.K.
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2007, 19:44 
Szeregowy
Szeregowy

Czy ktoś może pomóc wyjaśnić wątpliwości?

1.Czy tornistry główny i amunicyjny,kryte nie sierścią tylko brezentem są C.K. Austrii czy produkcji czechosłowackiej z wczesnych lat powojennych?Nie chodzi mi o uzytkowanie przez Czechów sprzętu C.K. tylko o produkcję.
2.Czy łopatki-saperki austriackiego wzoru,pięciokątne,bez datowania,sygnowane Herzog i Wartberg są produkcji wojennej czy z lat 20-30?
3.Podobnie jak saperka i jej pokrowiec z pełnej blachy,sygnowane Herczegh (bez daty),są produkcji C.K. czy może czechosłowackie,węgierskie etc.?
4.Z jakiego okresu może być saperka wegierska (bez daty) z sygnaturami Eckenberg-Testvebek Budapest?
5.Czy skrót M.D. na pieczątkach i sygnaturach na ekwipunku oznacza- Mondur Depot?Czy może jakoś podobnie?Spotkałem się przynajmniej z trzema "wyjaśnieniami" tego skrótu.

Kirin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2007, 20:21 
Pułkownik
Pułkownik

Na twoje pytania zapewne znajdziesz odpowiedź w dobrej literaturze- polecam książeczki z www.militaria.at ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kilka pytań o ekwipunek C.K.
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 16:46 
Moderator
Moderator

kirin napisał(a):
Czy ktoś może pomóc wyjaśnić wątpliwości?

1.Czy tornistry główny i amunicyjny,kryte nie sierścią tylko brezentem są C.K. Austrii czy produkcji czechosłowackiej z wczesnych lat powojennych?Nie chodzi mi o uzytkowanie przez Czechów sprzętu C.K. tylko o produkcję.
2.Czy łopatki-saperki austriackiego wzoru,pięciokątne,bez datowania,sygnowane Herzog i Wartberg są produkcji wojennej czy z lat 20-30?
3.Podobnie jak saperka i jej pokrowiec z pełnej blachy,sygnowane Herczegh (bez daty),są produkcji C.K. czy może czechosłowackie,węgierskie etc.?
4.Z jakiego okresu może być saperka wegierska (bez daty) z sygnaturami Eckenberg-Testvebek Budapest?
5.Czy skrót M.D. na pieczątkach i sygnaturach na ekwipunku oznacza- Mondur Depot?Czy może jakoś podobnie?Spotkałem się przynajmniej z trzema "wyjaśnieniami" tego skrótu.

Kirin

Witam
Na podstawie doswiadczen kolekcjonerskich swoich i kolegow kolekcjonerow stwierdzam ze
Ad 1 Tornistry brezentowe sa produkcji czeskiej, Austriacy robili tylko modele pokryte sierscia, nikt z moich znajomych nie spotkal sie z modelem brezentowym bedacym bezsprzecznie austrowegierskim, Czesi nie wiedziec czemu powrocilli do ekwipunku stosowanego przez C.K. piechote , choc sami Austriacy odeszli od takich rozwiazan w 1916 roku na rzecz plecaka strzelcow gorskich.
Ad 3 Posiadam w zbiorach tak sygnowan saperke ( Herczegh bez daty) i w/g moich ustalen jest to saperka austrowegierska.
Ad 5. Spotkalem sie z takim wyjasnieniem skrotu i brzmi ono dosc wiarygodnie, ale nie wiem czy jest ono poprawne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 17:30 
Radkoff Pierwszy Wielki

Witam!

Ja rowniez mam pytanie.
Czy guziki z numerem pulku umieszczane na czapce, roznily sie czyms od guzikow np. przy naramiennikach bluzy polowej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 20:09 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki Argo.Rzuciłeś trochę światła na sprawę tornistra.
Brezentowy tornister oglądałem kiedyś na jednej giełdzie i były na nim tylko pieczątki czeskie.Bardzo poważnie zastanawiałem się nad zakupem,ale cena była mocno przesadzona,a nie byłem pewny jego pochodzenia.
Z kolei widziałem gdzieś na necie,fotki kolekcji jakiegoś gościa z zagranicy i na manekinach przedstawiających C.K. zołnierzy miał założone brezentowe tornistry.Widocznie z braku oryginałów posiłkował się czeskim ekwipunkiem.Widocznie zachowało się ich niewiele.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]