Teraz jest piątek, 1 maja 2026, 00:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja I wojna
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2007, 17:09 
Generał Broni
Generał Broni

Witam!
oto kilka moich trafień z wyjazdu w Bieszczady z ekipą z naszego Forum oraz z tannenbergu, gdzie byłem dzięki uprzejmości Frozzera :piwo
Ze zdjęcia z szabelką moja jest tylko ta dragonka, rewolwer to strzał innego poszukiwacza i został on na miejscu, z racji możliwych kłopotów wynikających z posiadania takiej kupy złomu. Licznyj znak znaleziony przez farciarza Frozzera bez wykrywki na środku drogi :1 :piwo
Pozdrawiam!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2007, 17:36 
Major
Major

Gratki Lipek :1 Fajne fanciki, a najbardziej podoba mi się szabelka :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2007, 18:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fajne fanty
Pytanko Jakie to klamry Z jakiego okresu
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2007, 18:58 
Moderator
Moderator

piechota Austro-Węgry 1wojna :D logiczne :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 01:28 
Kapitan
Kapitan

Gratulacje Piotrze, konkretne fanciory! :1

Taki bączek FJI i mi przypadł w udziale w tym roku. Podniosłem go koło ruskich okopów, a więc gorąco było. I przyznam, że zanim nie zajrzałem do netu, to nie wiedziałem co to jest za dziwny twór. Klamerki niestety nie trafiłem, tylko dwa zaczepy, w tym jeden z sygnaturą wiedeńską. Wyobraź sobie moment, gdy wykopałem z jednego dołka 6 czy 7 łódek Mannlicher, a potem kawałek skóry od pasa, który wyszedł razem z zaczepem. Ciśnienie sięgnęło zenitu. Niestety, mimo powiększania dołka wykrywacz dalej milczał i klamerki nie znalazłem...

Pozdrowienia,
Michał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 08:59 
Moderator
Moderator

luuuzik :D nie raz były takie znaleziska :D na ostatnim wypadzie trafiliśmy miejsce gdzie powyłaziło chyba 6 albo 7 ładownic a klamerki niet....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 10:47 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny, w tym samym miejscu Simon trafił chyba z 2 pasy, wszystkie bez klamer. Można się wkurzyć :fon Ja z kolei znalazłem chyba z 5 rozwalonych pochew do bagnetu, zanim kopnąłem swojego pierwszego sztrucelka.

Spoko Michale, prędzej czy później trafisz swoja klamerkę. Szkoda tylko, że na I wojnę mamy taki kawał :(
Ja w swojej "kolekcji" mam już dwa bączki, które różnią się układem liter: na małym jest IFJ, natomiast na większym FJI. Skąd ta zmiana i czy mniejszy bączek jest podoficerski, a mniejszy oficerski? Czy w ogóle jeszcze inaczej? :)
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 11:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam super fanty :1 juz nie mogę się doczekać soboty i wypadu w piękne okolice Gorlic :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 12:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

witam..... baczek FJI to austryjacki a IFJ to wegierski,obydwa piechota bez zadnych wersji podoficerskich......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 15:06 
Kapitan
Kapitan

Kenny napisał(a):
luuuzik :D nie raz były takie znaleziska :D na ostatnim wypadzie trafiliśmy miejsce gdzie powyłaziło chyba 6 albo 7 ładownic a klamerki niet....

Heh, ale u mnie nadzieja była większa, bowiem szukałem na obszarze 200x100 m, na który po bitwie okoliczni wieśniacy ściągali truposze ze swych pól. W sumie fajny teren, bo podczas takiego ściągania wiele mogło od "galarety" odpaść ;)

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Moja I wojna
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 23:53 
Weteran
Weteran

Lipek napisał(a):
Witam!
oto kilka moich trafień z wyjazdu w Bieszczady z ekipą z naszego Forum oraz z tannenbergu, gdzie byłem dzięki uprzejmości Frozzera :piwo
Ze zdjęcia z szabelką moja jest tylko ta dragonka,

oddawaj szable :666 :666 farciarzu :cfa

no i wez tu takich zapros - specjalnie zaciagalem ich w miejsca, gdzie nic nie ma - a i tak cos wytargali :666 :666 :666

:jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 23:56 
Weteran
Weteran

beaviso napisał(a):
Wyobraź sobie moment, gdy wykopałem z jednego dołka 6 czy 7 łódek Mannlicher, a potem kawałek skóry od pasa, który wyszedł razem z zaczepem. Ciśnienie sięgnęło zenitu. Niestety, mimo powiększania dołka wykrywacz dalej milczał i klamerki nie znalazłem...

mimo to jednak zalecam szukania klamer w takich wypadkach - po znalezieniu zaczepu z kawalkiem skóry raczej na 100% klamra lezy gdzies obok - o ile nikt jej nie znalazl

gdy znalazlem zaczep z kawalkiem pasa - na 90% przypadkow gdzies w okolicy lezala klamra. za jedna chodzilem poltorej godziny, a ona bidulka niecale 4 metry od zaczepu lezala

po prostu jakby sie nie chodzilo to sie mija sygnaly - szczegolnie ze w okolo masa lusek lezy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 23:59 
Weteran
Weteran

skoro już Lipek wspomniał o licznyj znakach leżących na wierzchu - to dodam fotke dla niedowiarków ;)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2007, 09:39 
Kapitan
Kapitan

Frozzer napisał(a):
beaviso napisał(a):
Wyobraź sobie moment, gdy wykopałem z jednego dołka 6 czy 7 łódek Mannlicher, a potem kawałek skóry od pasa, który wyszedł razem z zaczepem. Ciśnienie sięgnęło zenitu. Niestety, mimo powiększania dołka wykrywacz dalej milczał i klamerki nie znalazłem...

mimo to jednak zalecam szukania klamer w takich wypadkach - po znalezieniu zaczepu z kawalkiem skóry raczej na 100% klamra lezy gdzies obok - o ile nikt jej nie znalazl
gdy znalazlem zaczep z kawalkiem pasa - na 90% przypadkow gdzies w okolicy lezala klamra. za jedna chodzilem poltorej godziny, a ona bidulka niecale 4 metry od zaczepu lezala
po prostu jakby sie nie chodzilo to sie mija sygnaly - szczegolnie ze w okolo masa lusek lezy

Hmmm, tam obok był jeszcze drugi zaczep... To jest miejsce, na które chłopi ściągali trupy po bitwie. Szukaliśmy we dwie wykrywki, ale problemy są dwa - wysoka i twarda roślinność (strata zasięgu) oraz droga tuż obok i ciekawskie oczy autochtonów. Faktycznie, ilość łusek powoduje, że sygnały kopie się tam bez przerwy. Teren nie jest przeszukany (lub jest bardzo niedokładnie) i wierzę, że wiele godzin pracy nad nim jeszcze kiedyś zaowocuje.

M.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]