Cytuj:
Widze ze twoj post dazy do sprowokowania mnie i do kłotni ..... niestety nie uda ci sie mnie sprowokowac bo nie mam najmniejszej ochoty sie klocic.
ale w woli sprostowania [ całkiem nowy zwrot w języku polskim! przyp. mój ]......jezykiem polskim posluguje sie bardzo dobrze ( nie moge powiedziec perfekcyjnie bo tylko jezykoznawcy tacy jak prof. Miodek posluguja sie naszym pieknym i jednocznie bardzo trudnym jezykiem w sposob perfekcyjny ) - wyjatkiem jest moment w ktorym zaczynam szybko pisac na klawiaturze i wtedy to pojawiaja sie owe bledy - staram sie prawie zawsze sprawdzac tekst po napisaniu :jump ale moga mi umknac pewne niedopatrzenia w postaci przekreconego szyku liter wiec wedlug mnie nie bylo na mejscu wytykanie mi takich bledow bo nie tylko ja podobne robie - przynajmniej nie robie bledow typu "rurzne" zamiast "różne" itp. bo jesli chodzi o gramatyke to nikt nigdy nie narzekal ( czyt. nauczycielki w szkole , rodzice )
Nie masz racji - nie dążę do dyskusji z Tobą, a jedynie wymagam minimum poprawności.
Twój styl pisania byłby w porządku, gdybyś komentował blog jakiejś trzynastolatki.
Tutaj bywają ludzie starsi i poważniejsi od Ciebie, których mogą rozboleć zęby od braku polskich znaków diakrytycznych, interpunkcji, a nawet podziału tekstu na zdania.
To są te "pewne niedopatrzenia"...
Trudno odczytać ten bełkot.
Dlatego właśnie [ niesłusznie, przepraszam! ] sądziłem, że przebywasz za granicą.
Po prostu w pale mi się nie mieściło, że masz "polską" klawiaturę, a piszesz, jakbyś nie miał !
Wpadłeś może w swej nieomylności na to, że to oznacza
brak szacunku i lekceważenie wobec czytelnika ?
Czy wszyscy użytkownicy tego Forum to Twoje laseczki z Gadu-Gadu ?
Czy swoim wykładowcom U N I W E R S Y T E C K I M też serwujesz takie pasztety ?
Czy wzbudziłbyś ich zachwyt tak nowatorską formą wypowiedzi ?
Cytuj:
Odnosnie szkoly - na swoje wyksztalcenie nie narzekam - podstawowke skonczylem bardzo dobra , na szkole srednia tez nie narzekalem ( choc nie latwo momentami bylo ) , nie wspominajac juz o obecnych studiach na Uniwersytecie.
Wierzę. Naprawdę !
Największą zbrodnią komunizmu było zniszczenie polskiej inteligencji. Zrównanie parobka z profesorem uniwersyteckim.Stworzenie tzw. "inteligencji pracującej"...itd.
Plon tego długo jeszcze będzie widoczny.
Cytuj:
NKVD
W języku który tak bezlitośnie dręczysz i katujesz
nie ma, powtarzam - nie ma litery V !
W języku, który tak niemiłosiernie kaleczysz i zohydzasz, nie ma jakiejkolwiek podstawy fonetycznej, aby zastępować rosyjską głoskę literą V.
Miło jednak zostać
oryginalnym za wszelką cenę, prawda ?
Poza tym, tak piszą
za granicą !Cytuj:
NKVD byo racze znacznie bardziej zainteresowane wylapywaniem zolnierzy AK niz pozostalosci po armii niemeickiej
Masz tę informację z pierwszej ręki ?
Cytuj:
Na przyszlosc takie dewagacje zachowaj dla siebie i nie wyrazaj ich na forum publicznym
Skoro Tobie nie wstyd upubliczniać swoje wytwory...ja czuję się w miarę dobrze.
Cytuj:
Na przyszlosc jesli masz zamiar sie dzielic taki blyskotliwymi spostrzezeniami to niezasmiecaj ciekawego watku i pisz na priva.
Wg rozkazu, Heini - zaraz kończę temat.
Czy w ramach wzajemności zechcesz nie zaśmiecać
całego forum swoim dialektem ?
Nie podpieraj się i nie zasłaniaj "innymi kolekcjonerami niemieckich militariów" - ja pisałem
wyłącznie do Ciebie, nie do jakiejkolwiek grupy czy społeczności.
Widzisz gdzieś odniesienia do innych kolekcjonerów ?
A może masz kategoryczny przymus uspołecznienia Twojego własnego problemu ?
Znam wielu "Wehrmachtologów", którzy potrafią swoje myśli wyrażać w artykułowany sposób.
Gratuluję też przetłumaczenia nieistniejącego w rzeczywistości słowa "Schkopenpatriotepole" jako "polski germanofil".
Niezłe...
O moralnym, logicznym i psychologicznym aspekcie odniesień Twoich poglądów do nicka i avataru także zaraz zamilknę - to Twoja osobista sprawa.
Jesteś polskim patriotą, zainteresowanym niemieckimi militariami i dlatego właśnie Twój nick jest taki, a nie inny.
To dobrze.
To zrozumiale.
To w sumie znacznie lepiej, niż gdyby Twoim hobby była np. anatomia człowieka.
Strach pomyśleć, co mogłoby się wtedy stać - jaki mógłby być Twój nick :)
Miło mi też niezmiernie wiedzieć, że Twoje imię pochodzi od batonu MARS, pamiętaj jednak, że troska o język to również troska o ojczyznę, o której tak trąbisz na lewo i prawo.
Pisz zatem nadal "szkopy", "ruskie", "amerykance" i "brytokle", powołując się na to, że Tobie podobne, wysokoedukowane persony
za granicą, mówią podobnie.
[ Argument dojrzałego mężczyzny - "bo inni tak mówią"....Godne podziwu ! ]
Za granicą, drogi chłopcze, żyją również miliony analfabetów.
Wesołego studiowania !
Pokładam ufność w Panu, że nie studiujesz np. stosunków międzynarodowych... :)
Takich nam patriotów, takich inteligentów !
Alleluja !
[ Wiesz, że znam magistrów, którzy nie potrafią używać noża i widelca równocześnie ? ]
--------------------------------------------------------Piątek :)
Cytuj:
Fakt , nie uzywam polskich znakow diakrytycznych z prostej przyczyny - uproszczenie - nie uzywanie polskich znakow diakretycznych pozwala mi po prostu na szybkie pisanie tekstu
Jasne!
Podobnie:gdy nie masz czasu nie myjesz nóg i zębów, nie zmieniasz bielizny ?
Ile masz twarzy ? Ile osobowości ?
Wiesz, że kultura [ do której się zalicza również sposób pisania ] jest niepodzielna ?
Nie ma czegoś takiego, jak okolicznościowa kultura sytuacyjna.
Albo się zlazło z drzewa, albo nie.
No mercy !
Cytuj:
( stosuje to tylko w przypadku pisania na komputerze w takich postach jak ten )
Ten i pozostałe Twoje posty.
Czyżbyś dla tutejszej publiczności nie miał poważania ?
Cytuj:
Dla ciebie zrobie specjalnie wyjatek i od nastepnego zdania zaczne pisac wykorzystujac polskie znaki diakretyczne.
Nie dla mnie, misiu puszysty, nie dla mnie.
Twoim "pisarstwem" wystawiasz świadectwo wyłącznie sobie.
Mnie do tego nie mieszaj.
Zapewne na tym forum są godniejsze osoby.
Może nawet jacyś "światli ludzie", w odróżnieniu ode mnie.
Cytuj:
Ciekawe , który z nas zasmakował więcej owego zniszczenia polskiej ineteligencji i który z nas jest plonem owego zepsucia intelektualnego.
Zaiste - zabawne pytanie :)
Cytuj:
A tak przy okazji - nie wiedziałem , że istnieje coś takiego jak "polska" klawiatura ( no chyba ze takowej jeszcze nie wiedziałem ) !!!Z tego co mi wiadomo to istnieje standartowa klawiatura anglosaska , bądź spolszczona klawiatura (tzn . ze spolszczonymi nazwami ) , ale bez polskich znaków diakrytycznych jako odzielnych elementów . Jedynie oprogramowanie umożliwia pisanie polskich znaków diakretycznych !!
Słyszałeś kiedyś takie pojęcie jak skrót myślowy?
Celowo ująłem w cudzysłów słowo "polska", aby Ci łatwiej było zrozumieć.
Widzę, że na próżno...
Podobnie nie zrozumiałeś dowcipu w słowie "Wehrmachtolog".
Jak wiadomo od dawna, poczucie humoru jest wprost proporcjonalne do inteligencji.
Jednak ze słowotoku masz ocenę celującą !
Cytuj:
Najwiekszą zbrodnią komunizmu bylo kompletne zniszczenie polskiej gospodarki.
Nie powtarzaj wyświechtanych sloganów, bo mam ich dosyć w mediach.
Po 1945 roku nie było w polskiej gospodarce niczego do zniszczenia, poza prywatnymi sklepami i małymi firmami.
Zniszczonego, wywiezionego, gruzów i pogorzelisk, zniszczyć się nie uda - nawet komunistom.
Napisz "fatalnie zorganizowana od podstaw" - lepiej zabrzmi.
Cytuj:
Nie mniejszy wkład miał komunizm w zacofanie cywilizacyjne Polski
Święta racja - QED.
Cytuj:
W oryginale nazwe NKVD pisze się przez V , więc napisalem tak jak uznałem za słuszne.
Słoneczko ! Natychmiast rzuć studia i wnioskuj o Nobla ! Tobie studia są całkowicie zbyteczne ! Szkoda czasu !
Właśnie udowodniłeś, że Rosjanie posługują się alfabetem łacińskim !Hip, hip - hurra !
Nie udawaj mądrali i nie podtykaj mi
czysto anglosaskiej transkrypcji, gdzie V musi wystąpić, bowiem z W brzmienie byłoby absurdalne.
Czy pospolicie piszesz też: Breshniev, Tshaykovsky, Andropov, Volgograd, Moskvitsh, Stavrogin, Sudaiev, Kalashnikov, Lavotshkin, Zhukov, Volga ?
Psheciesh to tesh popravne formy...
Nie ochlałeś się aby w nadmiarze Coca-Coli, nie obżarłeś hamburgerów do bólu, guma do żucia nie zakleiła Ci detektora absurdu ?
Skąd ta choroba pochodzi ?
Nowoczesny jesteś...wiem.
Taki "amierikanski", modny !
Jednym zdaniem - jak dzik w sosnę !Cytuj:
NKVD w znacznej mierze problem Wehrwolfu pozostawiło LWP i UB
Tak.
A
instruktorami i kadrą LWP, a UB w szczególności, byli sympatyczni Nowozelandczycy z "Amnesty International."
Cytuj:
Głównymi punktami zainteresowania NKVD w powojennej Europie centralnej i wschodniej byla walka z AK i UPA.
Też prawda.
Biorąc również pod uwagę równoległe powstawanie NRD, problem Wehrwolfu nie interesował zupełnie władz radzieckich i został sklasyfikowany jako polska sprawa wewnętrzna.
Brawka !
Jednak ze słowotoku znowuż szóstka !
Cytuj:
Mi nie wstyd , bo nie mam się czego wstydzić. Ja , w przeciwieństwie do ciebie, nie najeżdżam na innych ludzi za to co piszą .
Masz maleńki problem z czytaniem.
Nie mam pretensji o to,
co piszesz, tylko jak piszesz.Cytuj:
Nie twoja sparwa czy wzbudziłbym ich zachwyt czy nie - ich krytykę mogę przyjąć ,ponieważ to światli ludzie , w przeciwieństwie do człowieka , którego wypowiedź cytuję powyżej.
Ich krytykę
musisz przyjmować, bo gdyby nie, zostałbyś w trybie nagłym wyekspediowany z uczelni.
W grę wchodzi presja, której ja nie stwarzam - nie szacunek.
Cytuj:
"Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników forum".
No właśnie.
Cytuj:
A moze należysz do grupy nie wyżytych pedagogów , którzy odreagowują swoją frustracje nie tylko na uczniach , ale także na wszystkich wokół.
Nie, naprawdę nie.
W mojej rodzinie jedynie brat babci był nauczycielem - polonistą w liceum.
[ Przed wojną, dodam dla pewności. Potem nie mógł wykonywać zawodu, bowiem nie był pasjonatem Wehrmachtu, a zrzeszony był w AK. ]
Pamiętam jego opowieści, chociaż zmarł daaawno temu i z nich wnioskuję, że osoba sadząca takie byki jak Ty, nawet o samej tylko maturze mogła jedynie usłyszeć w radiu.
Nawet marzyć nie było sensu, bo
kompromisy nie istniały - podobnie jak "choroby" typu dysgrafia i dysleksja.
Cytuj:
Być może zdarza mi sie czasami palnąć jakaś głupote , ale to tylko moja sprawa.
Twoją tylko sprawą jest, kiedy palniesz głupotę w zaciszu swojego WC.
Jeżeli robisz to gdziekolwiek i jakkolwiek publicznie, znika prywatność.
Próbowałeś może takiej taktyki na jakimś egzaminie?
"Panie profesorze - opowiadam bzdury, ale to
tylko moja sprawa!"
:jump
I jak poszło ?
Oswój się z faktem, że egzamin nie odbywa się w wyznaczonych terminach, w sali nr...
Egzamin trwa nieustannie przez całe życie, chłopcze.
A do tego tekstu się jakoś nie odniosłeś, patrioto:
"
pamiętaj jednak, że troska o język to również troska o ojczyznę, o której tak trąbisz na lewo i prawo....
W m o j e j Ojczyźnie, Heini, znana jest taka pieśń:
Nie rzucim ziemi skąd nasz ród,
Nie damy pogrześć mowy,
Polski my naród, polski lud,
Królewski szczep piastowy.
Nie damy by nas zniemczył wróg!
Tak nam dopomóż Bóg!
Do krwi ostatniej kropli z żył
Bronić będziemy ducha,
Aż się rozpadnie w proch i w pył
Krzyżacka zawierucha.
Twierdzą nam będzie każdy próg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Nie damy miana Polski zgnieść,
Nie pójdziem żywo w trumnę
W Ojczyzny imię i w jej cześć
Podnosim czoła dumne.
Odzyska ziemię dziadów wnuk.
Tak nam dopomóż Bóg!
Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz,
Ni dzieci nam germanił!
Orężny wstanie hufiec nasz,
Duch będzie nam hetmanił.
Pójdziem, gdy zabrzmi złoty róg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Tak nam dopomóż Bóg...
Takich nam inteligentów, takich Polaków...
A sławne i banalne już dzisiaj dziateczki z Wrześni w grobach się przewracają....
:cry: