Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 10:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2003, 10:05 
Wielki Szpitalnik

niestety musiałem zmniejszyć wielkość pliku i stracił on sporo na jakości
chcesz i masz, oto ona: mapa

Ostatnio edytowano wtorek, 19 sierpnia 2003, 14:29 przez tomato, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2003, 11:12 
Weteran
Weteran

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2003, 11:25 
Weteran
Weteran

Czy ktoś z was posiada może książkę pt. "Atak na wysokości 4000", Cajus Bekker, Bellona, 1999 :que Potrzebowałbym taki krótki fragment pewnej strony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 października 2003, 19:37 
Weteran
Weteran

Widzę że dział "literatura" umarł, a szkoda :(
Taka reklama dla reanimacji: Dla wszystkich hobby-komandosów :D nowa książka o niemieckiej jednostce specjalnej Abwehry cz.1 (i niemieckie oryginały cz.1 i 2). Autor opisuje m.in. działania w Polsce.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2003, 19:55 
Lew morski

Bardzo ciekawe fakty - mnie szczegolnie interesuje haslo: "rebelia kaszubska na helu" - mieszkam w poblizu od urodzenia a czesc mojej rodziny od pokolen i nie slyszalem o tym - moze troszke szczegolow???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2003, 23:18 
Weteran
Weteran

Właśnie problem jest w tym że te informacje o kopalniach i o Helu pochodzą wyłącznie z tej stronki:
http://2ndww.tripod.com/Poland/vcolumn.html
Przydałyby się też potwierdzenia z innych źródeł.

Ostatnio edytowano niedziela, 7 marca 2004, 21:30 przez zbV, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2003, 07:05 
Porucznik
Porucznik

zbV napisał(a):
Właśnie problem jest w tym że te informacje o kopalniach i o Helu pochodzą wyłącznie z tej stronki:
http://2ndww.tripod.com/Poland/vcolumn.htm
Przydałyby się też potwierdzenia z innych źródeł.

Potwierdzenie kaszubskiej rebelii na Helu znajduje się także w Polskich źródłach (np. w relacji Staniaława Lindnera opublikowanej w "Oni strzegli granic II Rzeczypospolitej").
Pit Stary napisał(a):
Bardzo ciekawe fakty - mnie szczegolnie interesuje haslo: "rebelia kaszubska na helu" - mieszkam w poblizu od urodzenia a czesc mojej rodziny od pokolen i nie slyszalem o tym - moze troszke szczegolow???

Incydent ten polegał na tym, że Kaszubi (rezerwiści) przydzieleni do 13 kompanii siedli i wywiesiwszy białe flagi odmówili wykonania rozkazu pójścia do ataku i dalszej walki. Ostrzelali oni również dowódcę swojej kompanii Emila Okińczyca. W okresie późniejszym dwóch z nich przypiąwszy żelazne krzyże bardzo gorliwie wykonywało polecenia niemieckie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2003, 10:34 
Moderator
Moderator

Ciekawostka jest fakt, ze informacje na tej stronie sa poparte polskimi zrodlami, np. T.Rawski, Z.Stąpor, Wojna wyzwoleńcza narodu polskiego w latach 1939-1945. a ta ksiazka to jeden z klasycznych przykladow komunistycznego belkotu nt. naszej historii. nie chce mi sie teraz czytac calej strony, ale ... bibliografia nie wrozy jej najlepiej....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2003, 14:13 
Weteran
Weteran

Kolekcjoner napisał(a):
Incydent ten polegał na tym, że Kaszubi (rezerwiści) przydzieleni do 13 kompanii siedli i wywiesiwszy białe flagi odmówili wykonania rozkazu pójścia do ataku i dalszej walki. Ostrzelali oni również dowódcę swojej kompanii Emila Okińczyca. W okresie późniejszym dwóch z nich przypiąwszy żelazne krzyże bardzo gorliwie wykonywało polecenia niemieckie.

A czy mógłbym dostać skan tego fragmentu z książki ? Bo na tej angielskiej stronie pisze o uzbrojonych mężczyznach, cywilistach i marynarzach :? Kiedy to dokładnie było 19.09.39 ?

@Robi
Czy mógłbyś wsiąść tą mapę i podstawić ją pod jakiś link, bo ta strona jest trochę "za duża" ? Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2003, 15:06 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

zbV napisał(a):
@Robi
Czy mógłbyś wsiąść tą mapę i podstawić ją pod jakiś link, bo ta strona jest trochę "za duża" ? Dzięki.

OK, zrobione. Na przyszłość informujcie mnie per "Wiadomości", bo nie we wszystkie wątki zaglądam... :8) i mogę przegapić jakieś "wywołanie do tablicy". Co do większych plików (np. szerszych, nietypowych - jak pdf lub o dużych rozmiarach) - zawsze mogę je wstawić samodzielnie i zlinkować (tak jak to było w starym forum) - podsyłajcie je wtedy na mój mail.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: kaszubi
PostNapisane: czwartek, 16 października 2003, 20:00 
Lew morski

No ja nie jestem Kaszubem, ale takie teksty moga spowodowac mylne wrazenie, ze Kaszubi dali sie zniemczyc z radoscia co jest bzdura. Patryiotyzm Kaszubow nie podlega dyskusji - wiem o tym z przekazow rodzinnych i wlasnych doswiadczen. Przypomniala mi sie ksiazeczka Steyera " samotny polwysep" - jezeli mial miejsce taki fakt to "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! zostal tam opisany - jak odwiedze rodzicow to sprawdze. Tak czy inaczej nazywac cos takiego rebelia Kaszubow to tak jakby mowic o rebeli warszawiakow ze wzgledu na volksdouch'ow - pozdrawiam
Pit :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2003, 21:19 
Weteran
Weteran

Po 1 fakty są faktami a po 2 to w tym spisie przeważnie chodzi o Niemców. Dla odróżnienia musiałem napisać że to nie oni tylko kto inny - Żydzi, Ukraińcy, Górale, ufoludki i bóg wie kto tam jeszcze. Nawet gdyby tam Polacy pomagali to bym to napisał. (Mam nawet takie info o '45 ale nie wiem dokładnie gdzie to było). :8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2003, 14:20 
Lew morski

No dobra tak czy inaczej - sam temat jest ciekawy i malo znany. :kill

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2003, 15:36 
Porucznik
Porucznik

zbV napisał(a):
A czy mógłbym dostać skan tego fragmentu z książki ?

Na jaki adres mam wysłać maila. Skan już zrobiłem.
P.S.
Przepraszam za opóźnienie ale od czwartku do dziś byłem poza domem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2003, 18:07 
Weteran
Weteran

(ok)
[ img ]
Super, dzięki tym informacją znalazłem coś w necie !! : :=
http://www.historia.icenter.pl/pdf/teka/th15/th15_hel.pdf

:pap Ten fragment jest najlepszy: :D
...Kompania otrzymała tego dnia na kolację kawę zaprawioną wódką, ponieważ spodziewano się tej nocy desantu z morza, a sądzono, że wódka doda żołnierzowi odwagi. Rzeczywiście żołnierze po kolacji stali się bardziej odważni niż zwykle ale w gębie. ... :rotfl :hahaha

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]