Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 01:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przekłamywanie historii IIWW
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 14:35 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć,

Tak, z czystej ciekawości przeglądałem setki zdjęć na http://www.ww2incolor.com
i przeczytałem to : http://www.ww2incolor.com/german/1_011.html

Baaardzo rzadko wdaję się w rozmowy na forum ale nie potrafię ścierpieć jak czytam takie opisy (pod polskim biczem itp.) oraz komentarze do zdjęcia jak to wskazane powyżej. Co sądzicie o takich opisach ??!! Szczególnie o Polsce i tych rozstrzeliwaniach biednych pokrzywdzonych niemców wraz z chyba tymi dziećmi na zdjęciu. Zaraz się okaże, że Polskę trzeba było pokarać najazdem aby oswobodzić z niewoli niemców oraz ruskich. Ja sobie wypraszam aby ktoś traktował Polskę jako swój mother/father land. Może ktoś z was jest tam zarejestrowany i szybko im odpisze ?

pozdrawiam,
kz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przekłamywanie historii IIWW
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 15:34 
Generał Broni
Generał Broni

Kz, ludność niemiecka, mieszkająca na terenach Polski też ma prawo do pojęć motherland/fatherland/heimat. Każdy miejsce gdzie sie urodził, żył i miał dom, ma prawo tak traktowac i nazywać w ojczystym języku. Często to byli ludzie, którzy byli potomkami kolonistów. Nie można im odmawiać prawa do nazywania ojczyzną swojego miejsca na Ziemi. Oni też byli ofiarami Wielkiej Polityki, która nimi manipulowała, byli kartą przetargową plebiscytów, roszczeń terytorialnych, najazdów itp. Rozumiem Twoją bulwersację, we mnie podobne uczucia budzi, ale jest ta druga strona medalu, którą powinniśmy też zauważyć i obejrzeć, by nie być ksenofobami. Ci ludzie także są patriotami, tylko punkt odniesienia tego pojęcia mają inny. Myślę, że tak powinny myśleć obecne i przyszłe pokolenia, wychowywane w duchu tolerancji i akceptacji, by historia nie powtórzyła się. Ale oczywiście, próbom fałszowania historii trzeba dawać odpór. Z tym, że Oni mają swoją historię, a my swoją. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia ;) Ale dyskusja jest potrzebna. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 16:32 
Szeregowy
Szeregowy

... rozumiem prawa mniejszości w Polsce i w innych krajach. My też jesteśmy gdzieś tam mniejszością narodową. Wracając, jeżeli taka mniejszość niemiecka aktywnie udziela się w administracji polskiej jest to zgodne z prawem, jeżeli udziela się w sferach politycznych też to jest w porządku ale jeżeli zaczyna się udzielać aktywnie w pomocy WH to mojego punktu widzenia są typowymi sabotarzystami i szpiegami. Tacy, jak na zdjęciu (można tak przypuszczać, bo są opisani jako bohaterowie ) pomagali w sabotarzach ( czytaj mordowaniu ), dekonscpiracjach polskich patriotów itp, itd. Nie mogę się zgodzić ze słowami, ofiary wielkiej polityki, ponieważ wiedzieli doskonale jakie zło czynią pomagając WH w oswobodzaniu landu Polen z rąk polskich katów. Jest to już od wielu lat prowadzona polityka czynienia z katów niemców ofiar WWII. Opisy takie jak na tym zdjęciu trzeba komentować, tym którzy to opublikowali i dla innych którzy to czytają !

pozdrawiam
kz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 16:58 
Moderator
Moderator

KZ roztrząsasz klasyczny dylemat p.t. "dlaczego kochamy oficerow wywiadu a nienawidzimy szpiegow" :lol: , otoz punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i dla nas sa to zwyczajni zdrajcy a dla Frycow bohaterowie ...... co bys nie napisal do nich i tak nie trafi, co nie znaczy ze nie nalezy popsuc im dobrego humoru dla zasady :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 17:34 
Specjalista
Specjalista

Witam,

Przekłamywanie historii? bo co? bo "my" to wszyscy święci a "oni" z zasady ci "źli" ?
Każda ze stron tego konfliktu ma swoje "za uszami".
Zamiast podniecać się tym jednym zdjątkiem z frycami, zerknij czasem na wschód, i przeczytaj książkę
do Historii młodego Rosjanina, tą zatwierdzoną przez ministerstwo. Włosy dęba stają, ale jakoś świat nie reaguje...

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 18:07 
Szeregowy
Szeregowy

Argo napisał(a):
co nie znaczy ze nie nalezy popsuc im dobrego humoru dla zasady :666

tak, zgadzam się :) Tak jak w odpowiedzi na twierdzenia kogoś z mojej rodziny ( z terenów Łotwy ), że adolf ich uratował przed rosjanami ( słynna ewakuacja Bałtykiem ), mówię że miałby się o wiele lepiej, gdyby ich adolf nie rozpętał z ich pomocą tego piekła. Żyłby sobie w dobrodziejstwie na swoim majątku, koegzystując z pobratyńcami i łotyszami a nie siedząc teraz w bloku gdzieś w Niemczech ... wówczas następuje wymowna cisza lub ewentualne próby tłumaczenia, że "my" też nie byliśmi gorsi

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]