Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 07:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy pod koniec wojny w niemieckich oddziałach służyły.....
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 00:36 
Porucznik
Porucznik

Witam.
Gdzieś czytałem że pod koniec wojny Hitler niemając już mężczyzn w sile wieku że tak to określę wysyłał na front starców oraz młodych chłopców,moje pytanie właśnie dotyczy tego zagadnienia,pytam ponieważ poraz kolejny spotkałem się z hełmem o bardzo małych rozmiarach praktycznie tak jakby dla dziecka w wieku 10-13 lat ,i to mnie właśnie zastanawia czy taki przedział wiekowy był werbowany to wtedy miałbym odpowiedź,"nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! zbyt dużej wiedzy ale raczej te hełmy niesłużyły w jakiś szkółkach wojskowych ponieważ były znajdywane na w Polsce oraz na wschodzie ,na liniach frontu itd...niemożna założyć że werbował karłów których najpierw wymordował jako niepotrzebny zagrażający element czystej rasy,oraz niemożna zakładać że tyle było mężczyzn o tak małych rozmiarach głowy..
mam nadzieję że się podzielicie wiedzą na ten temat!!!
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 08:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z tego co wiem nie produkowano specjalnych hełmów dla Hitlerjugend. Niemniej sam mam niemiecki hełm - wyjątkowy mikrus. Jest to chyba najmniejszy produkowany rozmiar. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 09:38 
Radkoff Pierwszy Wielki

Witam!
Ja gdzieś na jakiejś wojennej niemieckiej kronice widziałem jakieś małe hełmy na wzór wojskowych, ubierane dzieciom czekającym w schronie na koniec nalotu... Nawet bardzo małym dzieciom. Ale była to chyba produkcja cywilna...
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 09:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Owszem były takie hełmy-zabawki - można je obejrzec na stronie Whatfora, ale wyglądały zupełnie inaczej. A może to jednak inne ? W kronikach wojennych lub na fotkach widac "gówniarzerię" walczącą np. w obronie Berlina z dobrze dopasowanymi do ich głów hełmami. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 14:06 
Fanciarz

Oczywiscie , pod koniec wojny dzieciaki z Hitlerjugend byly bardzo przydatne ,glownie do niszczenia radzieckich czolgow z panzerfaustow.
Helmy nie zawsze na nich pasowaly ale starali sie dawac jak najmniejsze.
Z tego co widzialem w kronikach to dzieciaki z Hitlerjugend w Berlinie lataly bez helmow , tylko z samymi panzerfaustami.
Naprzyklad kiedys znalazlem helm ktory pasowal by na 13-15 latka ,a obok lezal Walther DSM 34 nazi , typowa bron szkoleniowa typu kbks dla Hitlerjugend.
Nawet ostatnie zdjecia z Hitlerem ktory odznaczal dzieciakow za zestrzelone czolgi potwierdzaja ten fakt ze dzieciaki byly idealne do takich zadan.
Powiedzial nawet do nich "Wolal bym miec u mnie w sztabie was a nie tą bande zdziczalych i niepotrzebnych mi juz generalow" :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 16:35 
Moderator
Moderator

Ile może mieć lat dzieciak na poniższym zdjęciu? Ale hełm na niego pasuje, więc musi być to bardzo mały rozmiar. Fotka zrobiona 9 marca 1945.
Zdjęcie pochodzi z książki Antony Beevor'a "Berlin - Upadek - 1945". którą przy okazji zdecydowanie wszystkim polecam :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 17:07 
Poczciwy Otto

A co to za facet? Bo mi przypomina Goebbelsa (Nie widziałem zdjęcia tego prawdziwego, przypomina mi tego z upadku :jump )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 17:15 
Moderator
Moderator

Goebbels, Goebbels... Prawdziwy.
Ten w "Upadku" był bardzo źle zrobiony. Przesadzili ze szpetotą :) . Ale, choć w rzeczywistości nie był piękny i przystojny, kobiety leciały do niego jak pszczoły do miodu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 17:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

He, he właśnie min. to ujęcie z kroniki wojennej miałem na mysli. ;) Rzeczywiście rozmiar w sam raz dla niego, ale w końcu również niektórzy dorośli również są niskiego wzrostu i moga mieć małą głowę. I wydaje mi się, że to własnie dla nich były produkowane tak małe hełmy Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 20:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ten dzieciak był często pokazywany w propagandowych zdjęciach z obrony Berlina i jest z nim wywiad w die deutsche wochenschau z 1945 odznaczony żelaznym krzyżem przez Hitlera który klepie go po policzku.
Cholera kiedyś wiedziałem jak się nazywa... potem po latach był z nim wywiad w jakimś angielskim dokumencie robionym bodajze przez bbc widziałem parę lat temu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 20:39 
Pułkownik
Pułkownik

No temu to by się przydało wymienić hełm na mniejszy rozmiar, nie tylko hełm..

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 21:37 
Moderator
Moderator

To nie ten dzieciak, Panowie. Chłopiec z powyższego zdjęcia, to członek Hitlerjugen odznaczony przez Goebbels'a (nie przez Hitlera) po odbiciu przez Niemców Lubania (9 marca).
Chłopcy z tego znanego ujęcia, odznaczani przez Hitlera w ogrodzie Kancelarii Rzeszy nie mieli hełmów na głowach. Zresztą miało to miejsce pod koniec kwietnia.
Niby drobiazg, ale to również Historia :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 21:45 
Fanciarz

Bury99 ,to była kronika z 22 marca 1945.
Poklepal go po policzku a potem pociagnal za ucho (wyglada to jakby chcial mu je oderwac).
Chłopak rozwalil dwa radzieckie czolgi z panzerfausta 60.
Na kronice mozemy posluchac: "Das Judgen hat zwei Russische Panzer abgeschossen"

Kronike mozecie sciagnac z Emula , polecam.Nawet jest pokazane jak babki strzelaja z panzerfaustow :D

pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 22:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

No niestety nie mogę się zgodzić z przedmówcą kolegą Renald w 100 % [b]otóż jest to ten sam chłopaczek[/b]!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sprowadzony został do Berlina na osobiste widzenie z hitlerem wraz z innymi kolegami z różnych bohaterskich odcinków.
Oczywiście kolega ma rację jest on z Lubania i opowiada o tym w tej kronice z 22 marca 1945 roku
a że nie ma hełmu no zrozumiałe tam był na froncie tu z wizyta u Fuhrera i w kronice
Załączam fotke w której bezsprzecznie widać ze to ten sam chłopaczek.
PS. ale z Lubania jest. :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 22:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

22 marca Berlin
fotka

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]