Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 08:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 grudnia 2002, 20:18 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam, <BR> <BR>Może któryś z szanownych kolegów posiada informacje na temat bitwy pod Kamionką Strumiłową. Miejscowość ta leży ok. 53km od Lwowa. Z informacji które zebrałam to bitwa powinna się była rozegrać albo w połowie września,albo z samym początkiem października 1939r. <BR>W czasie tej bitwy dwa czołgi niemieckie ostrzeliwały pociąg jadący do Lwowa, którym jechało wojsko polskie. <BR> <BR>Każda informacja jest dla mnie bardzo cenna. Ewentualnie jeśliby któryś z panów mógł mi wskazać jakieś źródła, to byłabym badzo wdzięczna. <BR> <BR>Z góry dziekuję <BR> <BR>Pozdrawiam i oby się Nam wszystkim w Nowym Roku szczęściło <BR> <BR>Inka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:48 
Porucznik
Porucznik

Bitwa o Kamionkę Strumiłłową miała miejsce 21 września 1939 roku. Zgrupowanie „Dubno” pod dowództwem płk. Hanki-Kuleszy szturmem zdobyło miasto rozbijając niemiecki zmotoryzowany batalion strzelców. Podczas bitwy odbyła się szarża 3 szwadronu I Dywizjonu Konnego. <BR>Zgrupowanie „Dubno” powstało na Wołyniu, z części zdemobilizowanych 18 września oddziałów polskich. W jego skład wchodziło kilka batalionów piechoty, pluton czołgów, artyleria. Później dołączyło do niego cofające się na wschód inne zgrupowanie – kawalerii płk Halickiego – pochodzące z Ośrodka Zapasowego Wołyńskiej B.K. z Hrubieszowa, a następnie już po bitwie o Kamionkę Strumiłłową 86 pp. Zgrupowanie „Dubno” stoczyło jeszcze kilka potyczek w okolicach Rawy Ruskiej i ostatecznie skapitulowało przed Niemcami 25 września. <BR>Pozdrawiam, <BR>Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 grudnia 2002, 00:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Marek! <BR> <BR>Dzięki serdeczne. Twoja informacja dużo wyjaśniła mi w moich poszukiwaniach. <BR> <BR>pozdrawiam <BR> <BR>Inka

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]