|
<BR>Witam!Właściwie nie wiem gdzie by to wrzucić, to wrzucę tu.
<BR>Oto obiecany jeden z wykopanych artykulików (staram się dotrzymywać obiecanek w miare możliwości) a raczej opis co w nim jest. Staroć -ale zdała mi się ciekawa i godna uwagi. Może powiecie; tak wiemy –znamy, ale może komuś się to na coś nada.
<BR>Mnie czasem brakuje jednego zdania wypatrzonego w jakiejś książce przy którym drę się „Eureka”.
<BR>
<BR>„Legenda Armii Czerwonej w potrzasku” W.Łuczak (Sztandar Młodych 14-16.05.93r.)
<BR>
<BR>Generalnie artykulik jest o „własowcach” i tzw. ROA (Rosyjska Armia Wyzwoleńcza-dowodzona przez A.A.Własowa i o tym że wiosną 1945 roku nad Odrą walczyli ze sobą po obu stronach frontu bohaterowie ZSRR...
<BR>„ ..W pierwszym roku kampanii Hitlera na wschodzie oddziałom niemieckim poddało się aż 3800 tys. oficerów i zołnierzy Armii Czerwonej. W nastepnych latach-1440 tys.. Obecnie trudno oszacować, ilu przeszło na niemiecką stronę z własnej woli.....”. Ponoć jedną z najlepszych dywizji Grupy Armii Wisła była 1 dywizja piechoty ROA dowodzona przez gen. S.K.Bunaczienkę . W kwietniu 45r. bronili linii Odry przed nacierającą A.Cz., a z powietrza osłaniali ich również rodacy na Messerschmittach i Junkersach z niebieskim krzyżem Sw. Andrzeja-(czyli tradycyjnym symbolem sił zbrojnych Rosji).”... Byli bohaterowie ZSRR utworzyli bowiem operujące u boku III Rzeszy lotnictwo Komitetu Wyzwolenia Narodów Rosji...” (powołany 14 XI 44 w Pradze jako cos w rodzaju rosyjskiego rządu emigracyjnego i wtedy też scalono wszystkie formacje ROA i podporządkowano Własowowi, na jesieni 44 r. w różnych formacjach wojskowych IIIRzeszy było już ok. 600 tys. ochotników rosyjskich). Komendę objął 28 XII44r, a 9 dni wcześniej wyszedł rozkaz Goeringa o formowaniu sił powietrznych „Wyzwoleńczej Rosji” (lotnisko Cheb w zach. Czechach). W 43r. uciekło do Niemiec na swoich samolotach 66 lotników ros., w 44r dołączyło 20-stu.
<BR>
<BR>
<BR>To z dedykacją dla tych co w miejscu jakiejś potyczki trafiają sprzęt rusko –ruski i podlegają zdziwieniu.
<BR>Pozdro
<BR>Ps. Przepraszam za ortografię i literówki, ale jestem dys.., dys...-no, dysk mi wypadł.
<BR>
|