Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Reservelazarett 4 Lublin
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 10:23 
Major
Major

Szukam informacji o Reservelazarett 4 Lublin mieszczącym się w dzielnicy Tatary.
Podobno był dla jeńców radzieckich. Czy mógłbyć powiązany z Majdankiem, który początkowo nosił nazwę Kriegsgefangenenlager der Waffen SS Lublin ?
Na necie nie znalazłam informacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Reservelazarett 4 Lublin
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 20:40 
Pułkownik
Pułkownik

Do końca nie jestem pewny,ale coś się tu chyba nie zgadza.Z tego co wiem to Reserve-Lazarette były przeznaczone dla żołnierzy Wehrmachtu a nie jeńców wojennych.W spisie Lexicon der Wehrmacht ujęte są te Lubliny,w tym i Reserve-Lazarett IV.
Może chodzi Ci o "Lazarett für sowjetische Kriegsversehrte"(Szpital dla sowieckich inwalidów wojennych),który rzeczywiście znajdował się w kompleksie Majdanka,ale nie podlegał komendanturze obozu tylko komendantowi policji bezpieczeństwa w Lublinie Willi Sowalsky'emu.Został utworzony na rozkaz Himmlera(rozkaz z dnia 6 stycznia 1943 roku).Pierwszy transport nadszedł w maju 1943roku.
Lazaret był wykorzystywany w celach propagandowych.Robili Ruskim zdjęcia,że niby tak dobrze jest w niemieckiej niewoli,jak się nie ma ręki albo nogi to można sobie poleżeć w czystym szpitalnym łóżku i smacznie podjeść.Potem te zdjęcia zrzucali za linię frontu.Oprócz inwalidów wojennych z lazaretu korzystali też "pieriebieszczyki" czyli sowieccy żołnierze,którzy zadeklarowali chęć współpracy z Niemcami.W drugiej połowie 1943 roku korzystało z tego lazaretu ok. 2000 osób.
Nie wiem czy dobrze to widzę,czy o to chodziło?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 18:52 
Major
Major

Mam taki feldpost gościa, który służył w Totenkopf (na innym liście wysłanym 2 m -ce później już z Warszawy jest pieczatka SS Pz gren ausb u ers btl 3 czyli Totenkopf)... I zastanawia mnie co to za abteilung schlos w tym lazarecie? Jeśli był w jakimś oddziale to musiał czymś się zajmować (np ochrona) a nie być chorym :hmmm .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 22:55 
Generał Broni
Generał Broni

Abteilung Schloß Tatary, to prawdopodobnie oddział rezerwowego lazaretu nr IV w Lublinie, dzielnicy Tatary, który się mieścił w domku (pałacu) Graffa. A tutaj ranny z Totenkopf, który przebywał w Res. Laz. 4. http://forum.balsi.de/index.php?topic=7658.0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2015, 00:01 
Major
Major

Dzięki za informacje :) . Rzeczywiście to bardzo prawdopodobne, że na Tatarach mieściła się filia (oddział) IV rezerwowego lazaretu o nazwie Abteilung Schloß Tatary. Zmylił mnie ten abteilung, który zawsze kojarzył mi się z oddziałem wojskowym. Czyli ten żołnierz byłby jednak na rekonwalescencji.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]