Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 08:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Me-262 nad Polską.
PostNapisane: środa, 21 września 2005, 11:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,
poszukuję wszelkich mozliwych informacji dotyczących lotów Me-262 nad Polską. Do jakich jednostek nalezały i skąd startowały.
Pozdrawiam
Ironrat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 17:14 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Widzę, iż temat jest faktycznie mało popularny.
Mam przed sobą kopię opisu misji 2 P-51 nad Polską w ramach operacji Frantic. Osłaniały one P-38, który został nad Polską zestrzelony przez Me-262. Tenże Me-262 został później zestrzelony nad naszym pięknym krajem przez jednego z w/w P-51. Próbuję ustalić, kto był pilotem tego Me oraz, z którego lotniska startował.
Pozdrawiam
Ironrat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 19:34 
Buszujący w śniegu

Z tego co się orientuję to jakieś me 262 startowały z lotniska w Chojnie szczecińskiej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 20:35 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,
to dla mnie badzo ważna informacja. Zbieram materiały o pilocie tego P-38, a tak naprawdę F-5E, czyli wersji rozpoznania fotograficznego, jego misjach, itd... Szczecin, hm. Pasowałby bardzo, nawet bardziej niż pasował. W literaturze można znaleźć nazwisko pilota tego opisanego przeze mnie Me-262, który wtedy zginął. Jest to jednak informacja błędna. Mam 100% pewność, iż spoczywa on w bezimiennym grobie w Holandii. Zagadka?
Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat tego szczecińskiego lotniska, jego funkcjonowania, może jakaś literatura?
Pozdrawiam
Ironrat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 20:57 
Buszujący w śniegu

Z tego co wiem to lotnisko przed wojną juiż isttniało gdyż stacjonowa
    a tam jakaś większa jesnostka Luftwaffe, więc nie było to lotnisko polowe. Po wojnie użtkowali je Sowieci. Bylem tam. Jest tam spory betonowy pas startowy oraz budynki koszarowe jeszcze poniemieckie. Z tego co widziałem to całkiem spore koszary wojskowe ( teraz cywilne osiedle) W lesie mnustwo obiektów podziemnych oraz różnego rodzaju korytarzy . W tym momencie nie jestemn pewiemn czy tych podziemnych obiektów nie zbudowali Rosjanie. Wiem że lotnisko miało być bronione do końca ale chyba Niemcy z tamtód zmuszeni byli do ucieczki. Warto poczytać cykl artykułów o walkach o Chojnę ze strony Gazety Chojeńskiej w której zawarty jest cykliczny felieton " Jak Konigsberg stawał się Chojną" są tam opisy walk przez uczestników, relacje mieszkańców itp. Może tam coś znajdziesz. I jeszcze tylko link do strony internetowej http://www.gazeta.chojna.com.pl/aktualn ... umer=05-17 Szukaj tam w archiwalnych numerach. Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 21:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dziękuję za informację. Interesującego mnie dnia, Niemcy utracili conajmniej 11 Me-262. Jeden po drugim wszyscy się odliczyli, tzn. można było określić gdzie się lot zaczął i gdzie zakończył. Ten ostatni, 11, był nieco bardziej skomplkowany, ale przynajmniej teraz rodzina pilota, po 60 latach orientuje się w tej chwili, gdzie spoczywa. Szukam więc teraz tej 12-ej maszyny.
Pozdrawiam
Ironrat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 września 2005, 11:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dokładnie, nazwa lotniska to Konigsberg-Neumark. Nie mylić z Königsberg-Devau. Stacjonowała tam na pewno ZG26 Horst Wessel, ale oni latali na Me-410. Była tam również szkoła luftwaffe. Może w niej pojawiał się czasami Me-262??
Szukam dalej.
Pozdrawiam
Ironrat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 października 2005, 18:37 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Lotnisko w Zendku, nazywane później Udetfeld od 44r przystosowane do szkolenia pilotów samolotów z napędem rakietowym Me 163 Komet. Latem tego samego roku utworzono tam ośrodek szkolny wydzielony z Erpobungskommando 16 (16. Odział Doświadczalny) w Bransik koło Lipska.
Wypróbowano tam nowy typ celownika zainstalowany na Me 163 i Me 262.Dla Me 262 było to jednak lotnisko szkoleniowo- doświadczalne. Wiązało to się z postacią H. G. Moellera konstruktora, który prowadził badania w jednym z zakładów przemysłowych w Zawierciu.

[ img ] Messerschmitt Me163B-1 “Komet” 13. Stabs/JG 400 Udetfeld, Germany 1944

Później powstał Erganzugstaffel JG 400 jako dodatkowy oddział pułku myśliwskiego 400. We wrześniu 1944 roku sformowano tam ostatecznie eskadry 13 i 14 oraz zalążek 15. Dowódcą 13 eskadry był porucznik Adolf Niemeyer a 14 porucznik Mano Ziegler. Ale to dotyczy już Me 163 Komet.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]