Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gdzie walczył mój dziadek?
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:24 
Chorąży
Chorąży

Chciałbym się dowiedzieć jaki szlak bojowy mógł przejść mój dziadek. Wiem, że o kampani na wschodzie nic w urzędzie nie powiedział :1 Tych pułków nie potrafię znaleźć..

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Gdzie walczył mój dziadek?
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:37 
Generał Broni
Generał Broni

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gli ... g/AR18.htm
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gli ... R116-R.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Przepraszam ale czy Twój dziadek nie walczył czasami po stronie niemieckiej?
Na początku pisze "Armia niemiecka" i na końcu "zwolniony z niewoli francuskiej".
Szukaj zatem pułków po stronie niemieckiej.

PS. Kolega bjar_1 mnie ubiegł [emoji4]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:54 
Chorąży
Chorąży

no po stronie niemieckiej, wydawało mi się to logiczne :) Śląsk here

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 23:01 
Chorąży
Chorąży

bjar tam jest 8 czy 18? nie potrafię tego ocenić.. i niestety nie znam niemieckiego. Chodzi mi bardziej o jakieś regiony, w których te pułki "działały" Szczegolnie chodzi o wrzesień. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 23:46 
Pułkownik
Pułkownik

8

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 05:49 
Generał Broni
Generał Broni

Tak, to będzie http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gli ... eg/AR8.htm

a więc 8 DP: http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gli ... /8ID-R.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 15:56 
Chorąży
Chorąży

Dzięki, super. A na zachodzie jak jego kampania przebiagła jego kampania? Gdzie prawdopodobnie złożył broń?
Czy gdyby dziadek podał informacje o kampanii na wschodzie w czasie spisywania książeczki, miałby jakieś problemy? Nie bardzo rozumiem, dlaczego wrzesień mógł wpisać a to co się działo w 41 i później już nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 20:13 
Generał Broni
Generał Broni

Na wpisy w powojennych książeczkach wojskowych trzeba brać dużą poprawkę. Jak nie było powodu by się wychylać to zachowawczo tego nie robiono. Mój dziadek został przymusowo wcielony do WH i po wojnie w książeczkę wpisano mu tylko informację o froncie zachodnim, bo tylko tyle pewnie powiedział w RKU. Mało tego o służbie w PSZnZ też specjalnie dużo się nie rozpisali.

A o służbie, walkach i o tym, że został ranny na froncie wschodnim dziadek opowiedział mi w latach 80-tych, bo już było spokojniej z tym tematem. Niedługo po tym zmarł. Mój ojciec i jego bracia dowiedzieli się o wschodnim epizodzie ode mnie i dalej podchodzą do tego z rezerwą. Wuj w czasie komuny pisał opisową pracę domową do szkoły nt. przeżyć wojennych swojego ojca a mojego dziadka i dziadek najwidoczniej świadomie ominął ten temat. Takie były czasy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 20:38 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Arek2 napisał(a):
Mój dziadek został przymusowo wcielony do WH

...na jakiej podstawie wcielano przymusowo do WH ?
...bo na Śląsku wcielali tylko tych co podpisali volksliste (niemiecką listę narodowościową).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 20:48 
Moderator
Moderator

Masz podaną lokalizację: "Górny Śląsk". Ale od dawna podejrzewam, że to nieprawda.
Eingedeutschte i Rückgedeutschte przydzielane były obligatoryjnie. Odmowa podpisania III lub IV kategorii Volkslisty oznaczała z początku deportację, potem więzienie a wreszcie karę śmierci.
Wiec każdy rekrut do którejś z tych kategorii należał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 22:08 
Chorąży
Chorąży

W przypadku mojego dziadka to akurat nie miało znaczenia (terytoria niemieckie juz przed wojną). Kurczę to lekka zmiana tematu.
Apropo mojego dziadka, jeśli ktoś ma jakieś ciekawe informacje dotyczące tych jednostek to chętnie wysłucham :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 22:21 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Renald napisał(a):
Masz podaną lokalizację: "Górny Śląsk". Ale od dawna podejrzewam, że to nieprawda.
Eingedeutschte i Rückgedeutschte przydzielane były obligatoryjnie. Odmowa podpisania III lub IV kategorii Volkslisty oznaczała z początku deportację, potem więzienie a wreszcie karę śmierci.
Wiec każdy rekrut do którejś z tych kategorii należał.

...jak zwykle wszystko wiesz lepiej, nawet gdzie mieszkam, a mieszkam w Pszczynie na Górnym Śląsku, niedaleko Twojego Mikołowa.

Babcia nie podpisała volkslisty, nawet wtedy jak ją wyprowadzili do ogrodu i grozili rozstrzelaniem i żaden z trzech synów, którzy zostali w domu nie został powołany do wehrmachtu. Dwóch, którzy byli w wojsku uciekło za granicę jeden do Francji, drugi na Węgry, a potem na Bliski Wschód. Konsekwencją nie podpisania volkslisty była konfiskata majątku i rozdzielenie go rodzinom niemieckim przybyłym z Niemiec, zesłanie jednego z chłopców do Auschwitz, gdzie po dwóch tygodniach na szczęście udało się go wyciągnąć. Dziadkowi nie udało się przejść granicy więc musiał się ukrywać przez cały okres wojny. Pradziadek został aresztowany we wrześniu 39, i był dwa lata w Buchenwaldzie, też udało się go wyciągnąć, ale i tak po dwóch tygodniach zmarł. Wystarczy, czy chcesz więcej?

http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=40&t=128506&p=846665#p846665

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 22:31 
Generał Broni
Generał Broni

frank napisał(a):
Arek2 napisał(a):
Mój dziadek został przymusowo wcielony do WH

...na jakiej podstawie wcielano przymusowo do WH ?
...bo na Śląsku wcielali tylko tych co podpisali volksliste (niemiecką listę narodowościową).

Chociażby dlatego, że nie czuł się Niemcem. Podobnie jak i jego ojciec a mój pradziadek, ale to nie przeszkadzało na wcielenie go do armii kaiserowskiej i wysłania w błotniste okopy Francji. Jeden i drugi urodził się, jako obywatel Cesarstwa Niemieckiego i z tego, co mi wiadomo to była podstawa do wciągnięcia na listę narodowościową.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2016, 22:44 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Babcia nie podpisała volkslisty, nawet wtedy jak ją wyprowadzili do ogrodu i grozili rozstrzelaniem i żaden z trzech synów, którzy zostali w domu nie został powołany do wehrmachtu. Dwóch, którzy byli w wojsku uciekło za granicę jeden do Francji, drugi na Węgry, a potem na Bliski Wschód. Konsekwencją nie podpisania volkslisty była konfiskata majątku i rozdzielenie go rodzinom niemieckim przybyłym z Niemiec, zesłanie jednego z chłopców do Auschwitz, gdzie po dwóch tygodniach na szczęście udało się go wyciągnąć. Dziadkowi nie udało się przejść granicy więc musiał się ukrywać przez cały okres wojny. Pradziadek został aresztowany we wrześniu 39, i był dwa lata w Buchenwaldzie, też udało się go wyciągnąć, ale i tak po dwóch tygodniach zmarł. Wystarczy, czy chcesz więcej?
No i... ? Znam podobnych historii bez liku. W swojej rodzinie niestety również. Ale to tylko smutne wyjątki potwierdzające regułę.
Regułą była ochrona rodziny, bo na Śląsku stanowiła ona wartość najwyższą. Podpisanie świstka papieru w imię ratowania swoich bliskich jest całkowicie zrozumiałe.
Piętnowanie za to Ślązaków rozpoczęli komuniści i przez dziesiątki lat w tym duchu tresowali Polaków. Efekty tej tresury przetrwały i mają się całkiem dobrze. Ba, obecnie nawet lepiej niż kiedyś.

Na ten temat można się spierać bez końca, a InCo chciał dowiedzieć się czegoś o udziale swojego dziadka w walkach na Froncie Zachodnim. Ktoś może pomóc?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]