Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak ustalić miejsce rozstrzelań niemieckich cywilów?
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 13:15 
Specjalista
Specjalista

Taka sprawa jest:

Zjawiła się u mnie pewna Niemka, zamieszkała w Roszkowicach k.Bogdańca, niedaleko Gorzowa. W domu, który kupiła, zjawił się niedawno Niemiec - pierwotny mieszkaniec, wypędzony w roku 1945. Miał wtedy kilkanaście lat. Teraz dobiega 80-ki i szuka grobu ojcu, o którym, dopiero niedawno, za pośrednictwem PCK, dowiedział się tylko tyle, że ojciec został aresztowany w Roszkowicach 18 marca 1945 przez Rosjan za ukrywanie dwóch niemieckich dezerterów. Jakiś wojskowy trybunał skazał go na karę śmierci. Następna informacja mówi, że dwa tygodnie później został rozstrzelany na północ od Chwarszczan (gdzie mieszkam). Staruszek chce możliwie dokładnie określić miejsce, gdzie mógłby składać kwiaty ku pamięci ojca. Sformułowanie "na północ od Chwarszczan" wskazuje lasy. Szukaj wiatru w lesie... Zakładam jednak, że ów były mieszkaniec Roszkowic nie był osobą na tyle ważną, iż Rosjanie przewieźli go ponad 30 km, żeby go koło Chwarszczan rozstrzelać. Zakładam, że musiał tutaj istnieć jakiś punkt koncentracji niemieckich skazańców i wyroki wykonywano hurtem (wskazuje na to też odstęp 14 dni od wydania wyroku do jego wykonania) po zebraniu odpowiedniej liczby osób. I teraz: gdzie uzyskać informację o lokalizacji takiego obozu-punktu zbornego dla niemieckich cywilów? Przychodzi coś komuś do głowy? Znane mi źródła historyczne na ten temat milczą. Ktoś może wiec więcej?

I jeszcze - przyszło mi do głowy, że tak naprawdę dokładne miejsce rozstrzelania i pochówku można by ustalić tylko na podstawie źródeł rosyjskich - musiały być jakieś rozkazy dzienne, gdzie sprawa obozu (jeśli istniał) się przewija. Ale z dostępem do takich źródeł byłby problem. PCK dopiero teraz ustaliło, co wyżej podałem, bo Rosjanie niechętnie odkrywają swoje archiwa w obawie przed jakimś roszczeniami o odszkodowania. Przyszło mi też do głowy, że z pewnością, choć pochyleni od starości, żyję jeszcze jacyś Rosjanie, którzy w marcu/kwietniu 1945 stacjonowali w okolicach Chwarszczan (niem. nazwa - Quartschen). Z pewnością rosyjscy kombatanci są jakoś zorganizowani i dałoby się nawiązać z nimi kontakt - być może ktoś by sobie coś przypomniał. Próbował ktoś z Was nawiązywać kontakty z rosyjskimi kombatantami albo wie, gdzie uderzać (jakaś centrala, postsowiecki ZBOWiD)? I jeszcze w związku z tym - wie ktoś może, jakie dokładnie jednostki radzieckie stacjonowały marzec/kwiecień 1945 w rejonie Chwarszczany (Quartschen)-Dargomyśl (Darrmitzel)--Cychry (Zicher)? Pewien numer dywizji znałem ze wspomnień gen. Antonowa "Droga na Berlin", ale komuś tę książkę pożyczyłem, zapomniałem komu i nie mogę sprawdzić. Z tym że jego dywizja stała nie na północ lecz kilka kilometrów na zachód od Chwarszczan w kierunku Gudzisz (Kutzdorf)-Namyślin (Neumuhl). Nie wspominał nic bezpośrednio o Chwarszczanach. A jeśli ktoś wie, jakie jednostki rosyjskie (może nawet dokładniej niż dywizja, może pułki?), tutaj stacjonowały, czułby się zobowiązany - byłaby to jakaś nitka to szukania świadków w Rosji.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak ustalić miejsce rozstrzelań niemieckich cywilów?
PostNapisane: środa, 23 maja 2012, 18:57 
Porucznik
Porucznik

Nie miałbym wielkim nadziei na to, że uda się coś ustalić w sowieckich archiwach. Masakrowanie cywili odbywało się na taką skalę, ze ciała ich były wszędzie, później, żeby uniknąć ewentualnej zarazy zakopywane były pośpiesznie. Tutaj u nas w Malborku i okolicach jak zapewne wiesz odnaleziono masową mogiłę blisko 3 tysięcy ciał. Częstokroć, przy okazji remontów odnajdywane są szczątki np w ogrodzie, na podwórku itp. Nie tak dawno w okolicach Sztumu szukaliśmy gospodarstwa w którym ukrywał się przed obławą UB jeden z poddziałów V Brygady majora Łupaszki, gdy w końcu odnaleźliśmy właściwy dom, obecny gospodarz poinformował nas o tym, że pod klombem z kwiatami przy drzwiach wejściowych jest pochowany poprzedni właściciel, zastrzelony przez sowietów zimą 1945, jego ciało rozkładało się w opuszczonym domu, rodzice tego człowieka repatriowani z Wołynia w czerwcu 45 roku zajęli ten dom i szczątki ludzkie zakopali przed domem. Leży tam do dziś. Nikt wtedy nie pochylał się nad Niemcami więc sądzę, że wszędzie jest podobnie. Jeśli przy większych mogiłach sowieci sporządzali jakieś meldunki to i tak dotarcie do nich jest niemożliwe. Polecam świetną książkę "Wojna Iwana" Tam znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania. Popełniane przez sowietów zbrodnie są pomijane we wspomnieniach. Zauważyła to autorka tej książki, zbierając przez kilka lat materiały do niej w Rosji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 maja 2012, 08:21 
Specjalista
Specjalista

W przypadku tego "mojego" Niemca ustalenie czegoś w archiwach nie jest sprawą beznadziejną. On nie był bezimienną ofiarą jakiegoś mordu. Został skazany przez sąd wojenny 5 armii uderzeniowej (1 Front Białoruski). W roku 1997 rosyjska generalna prokuratura wojskowa zrehabilitowała go i wystawiła odpowiednie zaświadczenie. Z tym że w zaświadczeniu brak jest informacji o miejscu pochówku, a informacja ta pochodzi z listu Czerwonego Krzyża w Moskwie - musieli zatem oprócz zaświadczenia o rehabilitacji dotrzeć do jakichś innych dokumentów, choć ich samych prokuratura wojskowa nie udostępniła.

I jeszcze raz pytam - czy wie ktoś, jakie rosyjskie jednostki stały w okresie 18 marca (data aresztowania) 28 marca (data wyroku) - 3 kwietnia 1945 (wykonanie wyroku) w rejonie Chwarszczan (Quartschen). Czy wchodziły w skład 5 armii uderzeniowej pod gen. Bierzarinem? Może komuś obiło się o uszy, gdzie ulokowany był sąd polowy tej armii?
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2012, 00:23 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wiem czy Ci to pomoże ale zapytałam kolege i on podesłał mi takiego o to linka. Temat ACZ nie leży w gestji moich zainteresowan toteż nie posiadam stosownej lektury.
http://militera.lib.ru/h/sb_vi_6/07.html
Jest taka obcja że cos tam znajdziesz na temat , ja niestety z bukwami na bakier :cry:
Aaa może jeszcze czegoś się dowiem to podeślę , bo mówiąc szczerze i mnie to zaintrygowało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2012, 00:31 
Generał Broni
Generał Broni

pois napisał(a):
Aaa może jeszcze czegoś się dowiem to podeślę , bo mówiąc szczerze i mnie to zaintrygowało.

No i dostałam nastepnego linka tym razem strona niemiecka.
http://www.kuwi.europa-uni.de/de/studiu ... Umland.pdf
Może pomoze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 listopada 2012, 23:36 
Generał Broni
Generał Broni

A tu jeszcze jeden z modow ze strony kolegi rekonstruktora
Pewnie potarzam ale zamieszczę .
Cytuj:
Skład 5 AU z 1 kwietnia 1945 a wiec z okresu o który pytasz

26 Korpus Armijny Gwardii
89 i 94 DPGw ,266 DP

9 Korpus Armijny
230,248,301 DP

32 Korpus Armijny