Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: wampory z Wehrmachtu
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 22:25 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawy artykuł z Dziennika Bałyckiego http://forum.eksploracja.pl//files/wampiry_398.jpg
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 13:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Po przeczytaniu tego artykułu ogarneły mnie dziwne dreszcze
Nie wiadomo czy to sie działo naprawde, ale opis jest makabryczny, że aż strach sie bać
A co do honorowego postępowania wehrmachtu na polu walki to najlepiej
jest to przemilczeć.Nie czarujmy sie jaka była prawda wszyscy wiedzą :(

Pozdrawiam - Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 13:24 
Generał Broni
Generał Broni

Witam!
Dla mnie to sciema i próba usprawiedliwienia mordów Wehrmachtu na jeńcach. W warunkach polowych taka transfuzja jest bez sensu, tym bardziej, ze muszą sie zgadzac grupy krwii, a Polacy nie mieli ich wybutych na nieśmiertelnikach.
A co do postępowania Wehrmachtu, to nie zdziw sie, jak znajdzie sie paru takich, co wierzą w "rycerski Wehrmacht" :jump Przeciez oni tylko wykonywal rozkazy :wq :szu
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 14:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cytuj:
próba usprawiedliwienia mordów Wehrmachtu na jeńcach

Doskonale ujęte :) :1
A odnośnie "rycerskiego Wehrmachtu"- efekt prpagandy i wieloletniego wychowania o wyższości rasy
aryjskiej i 1000 letniej Rzeszy he
Ciekaw jestem czy istnieje wielu ludzi (chodzi mi o starych niemców-fanatyków), którzy z schowaną bronią
czekają na "kolejne czasy świetności Niemiec". Śmieszne ale też prawdziwe :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 13:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

1. Honorowy Wermaht w Gdańsku sciema!!jeżeli już t pojedyncze przypadki żołnierzy wrogiej armii możliwie że coś takaiego miała...
2.Przetaczanie krwi na polu bitwy..to już totalna porażka pracuje w tym i wcale niejest tak łatwo pobrać taką krew potrzeny jest odpowiedni sprzęt i warunki, póżniej zabezpieczenie takaiej krwi...Powtarzam jeszcze raz ściema

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 21:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Bovver napisal "Ciekaw jestem czy istnieje wielu ludzi (chodzi mi o starych niemców-fanatyków), którzy z schowaną bronią
czekają na "kolejne czasy świetności Niemiec"." Jakies 5 lat temu, bylem swiadkiem jak stary zgred w knajpie tak oto sie przyjaznie wypowiedzial o Polakach a mieszkam na tzw. ziemiach odzyskanych,cytat" jeszcze przyjda czasy ,ze z polskich czaszek sobie bruk wyloze".
Wiec sa ludzie ktorzy jeszcze czekaja. Dla mnie wszelkie objawy niemczyzny sa nie do przyjecia np. nazwy stron internetowych o miastach gdzie w tytulach sa niemieckie nazwy miast z przed 2 wojny.Ostatnio odwiedzilem strone o Pile czy ci ludzie wiedza co robia?

ps.Przepraszam za pisownie ale taki komp.POZDROWIENIA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2006, 11:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bovver,
Zdziwiłbyś się, jak wielu na to czeka. Mało tego, są aktywni w różnego typu stowarzyszeniach "kombatanckich". Pracowałem parę lat temu u właściciela knajpy w małym miasteczku pod Frankfurtem - na ścianie w gabinecie EK plus parę zdjęć z kolegami z woja (oczywiście z czasów wojny). Odpowiadał nawet na pytania, stąd wiem parę rzeczy. Zapytałem oczywiście o wojnę, w Polsce (jak twierdził) nie walczył, był podobno radiotelegrafistą w jakimś oddziale kozackim. Pojęcia nie mam, co to mogło być, ale najgorsze rzeczy do głowy mi przychodzą. Kwestia granic: to oczywiście "tymczasowe rozwiązanie", już się Niemcy zjednoczyły, następnym krokiem jest ich korekta - tak uważał. Ukrywał z trudem wściekłość widząc kolorowych na ulicach - co jakoś mnie nie dziwi - przy kolejnej "okazji" i z tym by chętnie zrobili "porządek".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2006, 18:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

błąd ortograficzny!!! czy zwróciliście uwagę ale tam nie ma mowy o transfuzj tylko o pobieraniu krwi
Cytuj:
KIEDY PANIE DOKTORZE PO WYTOCZENIU DO TEJ FLASZKI

a sama transfuzja w warunkach polowych czemu nie - jestem ZKH oddałem ok.60 litrów krwi i zdazyło mi się oddawać krew dla cięzko chorego ja na jednym łózku on na drugim
po pobraniu do butelki mojej krwi pan doktor wsadził do korka nowy przewód z igła powiesił butelkę na stojaku i podał ja potrzebującemu więc mysle ze jesli to prawda to może i tak tam było tyle że w warunkach polowych

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2006, 12:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

xior ja nadal podtrzymuje że to wielke nieporozumienie...owszem mogli wam tak przetaczać jak opisałeś bo wiedzieliście jakie są grupy krwi znane były numery donacji wykonano konkretne badania... :1 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 marca 2006, 21:58 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam !

W artykule nie ma mowy o przetaczaniu tylko o pobieraniu - a to rzeczywiście nie problem. Ustalenie grupy krwi jest (było) równie banalne - sam to kiedyś na pracowni musiałem zaliczyć - jest taka porcelanowa płytka z wgłębieniam, do których wlewa sie po parę kropli krwi, następnie różne wgłebienia traktuje sie różnymi odczynnikami i krew albo z nimi reaguje albo i nie - to jest juz po chwili widoczne gołym okiem. Ot i cała filozofia.
Moim zdaniem technicznie jak najbardziej możliwe. Co do etyki - no cóż jeśli spojżymy na to co się działo w obozach - to co miałoby powstrzymać hitlerowców w tym przypadku?

Oczywiście nie poprę swojego stanowiska żadnym dowodem, bo i skąd, ale teoretycznie opisane w artykule przypadki wydają mi sie możliwe.

Pozdrawiam
Witek

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]