Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 10:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: A gdzie mogily niemieckie?
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:55 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Pytanie czysto techniczne.W mojej okolicy sa groby zolnierzy polskich (39r) , caly cmentarz oddzielny zolnierzy Armii Czerwonej, lesny cmentarz przetrzymywanych w stalagu (Rosjanie a nawet Francuzi, ciekawe co oni robili na wschodzie Polski) no i cmentarz wojenny zolnierzy polskich z okresu marszu na Berlin.Caly czas mnie jednak zastanawia gdzie sie podziali zabici zolnierze niemieccy , co z nimi sie w ogóle dzialo .Czy byli zakopywani w mogily nie oznaczone.Mozna tak przyjac jezeli chowali ich Rosjanie ale gdzie sa zolnierze np.zabici przez partyzantke, czy ich ciala byly odsylane do Rzeszy chyba nie?
Co armia niemiecka robila ze swoimi poleglymi zolnierzami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2003, 22:28 
Moderator
Moderator

Niemcy na ogol swoich zabierali (jak mogli, nawet po wojnie) i chowali, inaczej niz Rosjanie, ktorzy zdali sie nie przywiazywac do tego az tak wielkiej wagi, ale u nich mnogo ludiej. Bylem ostatnio na cmentarzu w Mlawce, gdzie lezy 12 i pol tysiaca Niemcow. Widzialem tam informacje, ze takich cmentarzy bylo na terenie Polski 3...

Poza tym widac takze wiele grobow niemieckich zolnierzy w kazdym (chyba) niemieckim miasteczku, wsi... wiec widac wozili ich tez az do rzeszy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2003, 22:41 
Chorąży
Chorąży

witam
w ostatnich czasach na terenie byłego woj. siedleckiego Niemcy masowo ekshumowali swoich.Dwa lata temu Niemcy wywieżli swoich z Sokołowa Podl. i okolic , jeżeli chcesz o tym pogadać napisz na priva
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2003, 23:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam
Ekshumowaniem zajmuje się fundacja "Pamięc". Sam ich zawiadomiłem o dwóch pochówkach żołnierzy WH. Co prawda miałem dwa telefony na ten temat, lecz chyba tylko na tym się skończyło. Pochowani są pod żwirówką (mało uczęszczną).
pozdr B+

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2003, 00:19 
Moderator
Moderator

Co do pochówków zołnierzy wehrmacht poległych w 39 to Niemcy robili im zbiorowe cmentarze . gdzie lezeli goscie czesto z bardzo odległych pobojowisk ..przykład takiego cmentarza istaniał u mnie tzn w Bielsku B. ( obecnie nie istenieje -exhumowany ze wzgledu na inne przeznaczenie terenu), gdzie w/g moich informacji byli nawet pochowani goscie ktorzy polegli w walkch pod Przemyslem i okolicach Zamoscia - bagatela ponad 300 km, jednostki m.innymi strzelców alp. oraz osławionej ss germanii, co do pochówkow z 44-45 to sadze ze nikt sie z nimi tj poległymi Niemcami nie patyczkował ....do dziury i zasypac ...........z autopsji znam co najmniej dwa jesli nie trzy takie dzikie cmentarze ( jeden exhumowany ale nie do konca - fatalne rozpoznanie terenowe)
Pozdro Argo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2003, 07:43 
Porucznik
Porucznik

Dodam tylko, że też spotkałem się z informacją o tym, że poległych Niemców chowano poza cmentarzami w miejscach nieoznaczonych. Pamiętam, że kilkanaście lat temu ktoś z rodziny mówił, że w lesie w pobliżu mojego miasta takie pochówki miały miejsce.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]