Jarema napisał(a):
Co zmienią fachowe książki?
Chyba mi nie powiesz, że III Rzesza byłaby w stanie pokonać połączone Polskę, Niemcy i Francję? Związek Radziecki widząc klęskę Niemiec pewnie też nie przyłożyłby ręki do inwazji na Polskę... to są fakty, tutaj nawet książki z serii "z archiwum x" nic nie zmienią...
A dodatków do "Faktu" podobnie jak samego "Faktu" nie czytam. W książce do 3 klasy też za wiele nie pisało, podobnie jak nie z książki do 3 klasy dowiedziałem się że na granicy z francją były tylko nieliczne dywizje.
Już odpowiadam.
Ty piszesz o sytuacji z przed wojny jak i z samego początku.
Ja natomiast pisze o sytuacji w czasie już działań wojennych (po rozwiązaniu paktu R-M).
Masz rację - 3 rzesza nie pokonałaby Polskę, Niemcy i Francję ;) ok przechodzę do konkretów.
Walka na 2 frontach często (zawsze?) prowadzi do kapitulacji.
Co do Związku Radzieckiego to zaatakowałby on Europę - była to kwiestia czasu.
ZSRR rządził nie Rosjanin lecz gruzin i miał on głęboko w d... rosjan.
Jemu zależało na podbojach - może miał jakieś kompleksy ?- a nie na pokoju ! więc jeżeli nie zaatakowałby w 39' to zrobił by parę lat później.
Nawet gdyby powstała silna koalicja państw zachodnich - w odwecnie powstałaby również koalicja (ostatnio modne słowo :666 ) państw podobnych ustrojowo do ZSRR.
Hitler wiedział że Wielka Brytania oraz Francja nic nie zrobią - dlatego zaatakował we wrześniu '39 ale tego chyba nie muszę pisać.
Chciałbym ustalić z tobą jedną rzecz. Czy mam się odnosić do tej dyskusji z punktu widzenia Polaka czy osoby beznarodowościowej (obiektywnej) ?
Jako Polak uważam że Alianci nas sprzedali, zdradzili itd.
Jako osoby beznarodowościowej uważam że - Fakt zdradzili Polaków w 39' i podczas konferencji LECZ przynajmniej unieszkodliwili 3 Rzeszę. Mniejsze zło ..
Gdyby nie powstrzymano 3 Rzeszy nie mówił byś teraz po Polsku a tak możesz i po mimo tych "straconych" 40 lat. Uważam że mogliśmy mieć gorzej, znacznie ...
Po co gdybać a co by było gdyby .... nie lepiej się cieszyć z tego co się ma ?
Pozdrawiam :piwo