Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 19:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: TAJEMNICZA JEDNOSTKA
PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2006, 13:24 
Szeregowy
Szeregowy

Witam serdecznie wszystkich kolegów. Szukam kogoś kto oświecił by mnie w temacie dotyczącym dziadka mojego kolegi... człowiek ów posiadał na swej ręce, a ściślej mówiąc dłoni(lewej lub prawej :) ) tatuaż w kształcie jaszczurki. Wiem z opowieści kolegi że dziadek wspominał o przynależności do jakiegoś oddziału WP. Wiem tylko tyle że człowiek ten walczył między innymi pod Monte Cassino...
Niestety dziadek im był starszy tym bardziej małomówny, zabrał tajemnice do grobu...
Wiedzących coś na ten temat proszę o wsparcie.
Pozdrawiam:
zefferan""

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 13:49 
Szeregowy
Szeregowy

Witam kolegów, tajemnica rozgryziona. Dziadek kolegi należał prawdopodobnie ( 99,999...%) do Związku Jaszczurczego. Mam tylko jeszcze jedną niewiadomą, a mianowicie czy wszyscy członkowie związku mieli wytatuowaną jaszczurkę ( dokładna lokalizacja tatuażu- palec serdeczny prawej ręki pod obrączką )??? Zainteresowanych Związkiem Jaszczurczym odsyłam do : http://pl.wikipedia.org/wiki/Organizacj ... aszczurczy ,tu można rozpocząć poszukiwania.
Pozdrawiam:
zefferan""

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2006, 23:27 
Generał Broni
Generał Broni

Witam!
Mam pytanie: czy będąc w głębokiej konspiracji wytatuowałbyś sobie w widocznym miejscu cokolwiek?! Jeżeli ta organizacja była tak liczna to wystarczyła jedna wsypa.Gdyby to była prawda to gestapo i inne służby w łapankach sprawdzałyby nie dokumenty i torebki a dłonie! No chyba że tatuaż dziadek sobie zrobił po wojnie. No i był na obczyznie, pod Monte Cassino(chociaż mógł trafić do PSZ na Zachodzie z okupowanego kraju).
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 02:05 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, właśnie najbardziej interesuje mnie ten tatuaż. Może był za coś...??? i cos oznaczał...??? Mysle że nie mieli go wszyscy członkowie ZJ ale tak naprawde nie wiem. Spotkałem sie juz z hipotezą że dziadek siedział na pewno w więzieniu i tam sobie go zrobił , a swojemu wnukowi opowiadał głupoty. Co do widocznego miejsca to tatuaż nie był w widocznym miejscu tylko na serdecznym palcu pod obrączką ( pewnie padnie pytanie a co z kawalerami w takim przypadku, przypuśćmy że robili sobie go gdzie indziej. ) Interesuje mnie znaczenie tego tatuażu , o ile takie jest... być może jest tak jak mówisz że zrobił go sobie po wojnie, tak zeby nie zapomnieć kim był...
Jeżeli jest ktoś kto wie coś więcej na ten temat prosze o info. co z tym tatuazem i jego znaczeniem???
Co do obecności tego człowieka pod Monte Cassino to właśnie jestem w trakcie ustalania czy byłoby to "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! możliwe ( spotkałem się bowiem z zarzutem że jako żołnierz ZJ człowiek ów nie miał prawa walczyć pod Monte Cassino...)
Pozdrawiam:
zefferan""

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]