Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 18:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: zamek do Mosina
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 16:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam wszystkich.
Mam problem :gil Wykopałem zamek od Mosina i jest troche skorodowany. Co powinienem zrobić żeby go odczyścić? Jak się robi elektrolize szukałem na ten temat info w necie ale nic nie znalazłem. Słyszałem że przez moczenie w nafcie a potem szczotką drucianą, ale z błąd ortograficzny!!! wziąć nafte. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam <BR>
:) :D ;) :lol: :P :mg: :gun: :bond

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 19:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

O naftę radzę spytać w chemicznym :D Co do elektrolizy to spróbuj wpisać "elektroliza" w dziale "szukaj" - tyle było postów na ten temat, że "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! coś znajdziesz :ups:
pozdrawiam
:b1 :b2 :b3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: elektroliza
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 19:37 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Właśnie o to chodzi, że szukałem na tym forum coś na temat elektrolizy i nic nie mogłem znaleźć. Więc proszę o dokładne opisanie mi tej metody. Jak to trzeba robić jaki potrzeba sprzęt i ile kasy trzeba wydać. :comp :kill :mg: :gun:
"pomóżcie" pisze się przez "ó" - błąd ortograficzny!!! proszę! :anty [/u]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 19:44 
Templariusz

Może poszukasz tutaj: http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=2354 :idea

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Nic tam nie ma
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 20:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Z tamtego postu też zbyt wiele się nie dowiedziałem, tylko, że trzeba zastosować nasycony roztwór wodny z solą. A nic nie ma o sprzęcie i o wydatkach. Za wiele mi to nie pomogło :? [br]. :mg: :gun: :D :) :( :roll: B+ :mad: :kill :bond :jump :czo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 20:45 
Moderator
Moderator

eehhh to zle szukales bo pisalem błąd ortograficzny!!! o tym chyba z 10 razy

Instrukcja przeprowadzania elektrolizy" wramach kursu dla leniwych 1 lekcja

1. bierzesz prostownik samochodowy (lub inne zrudlo wmiare mocnego pradu stalego)

2. fanta podlanczas pod elektrode ujemna (-) wazne jest to aby byl dobry kontakt ze zdrowym metalem fanta ( musisz zdrapac rdze nalot lub co tam masz)
3. przygotowujesz w pojemniku plastikowym roztwor elektrolitu (sol kuchenna NaOH lub co tam masz)
4. pod elektrode dodatnia (+) podlanczasz przedmiot na "pozarcie" ( zwlaszcza jesli elektrolizujesz w roztworze soli ) najlepiej z miatre aktywnego metalu np stal cyn alu (z gory mowie ze alu sie nie pasywoje w roztworze soli z prostego powodu pazywacja to proces pokrywania sie przedmiotu TLENKAMI a w elektolizie w soli wytwarzaja sie CHLORKI ) jak zastosujesz miedz lub wegiel to milego wachania durzych ilosci chloru :P
5. wlonczasz prad i obserwojesz pamientaj bombelki maja leciec z fanta a nie z klemy jesli nie leca z fanta to znaczy ze nie ma styku miedzy (-) a klema
6. obserwacja amperomierza aby nie spalic prostownika (niekoniecznie) (duurzy prad szybka elektroliza maly powolna ale lepsze efekty)
7. czekanie w zaleznosci od pradu jaki plynie wielkosci przedmitu i stopnia zasyfienia od 1h do 1dnia (chyba ze armaty odrdzewiasz :P :666 )
8. wyciagniecie fanta wyszorowanie szmata lub szczota druciana błąd ortograficzny!!! od tego jak bardzo ci na fancie zalezy dokladne wyplukanie i zakonserwowanie

koszta: kosta elektrolizy to zurzyty prad cena soli i wody nio i cena przedmiotu na pozarcie :P sam se policz wyniesie moze ze 5 zl :P
milej zabawy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2003, 01:06 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A może by tak stworzyć jakąś stronkę na którą możnaby odsyłać takich ludzi? skoro niczego takiego nie ma to chyba trzeba będzie pozbierać informacje i coś stworzyć... co wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2003, 01:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jestem tego samego zdania co McGyver :pub . "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! proponuje utworzenie stronki z rzeczami o które często padają pytania na forum np. meteoryty, konserwacja itp. Przykład: kiedyś w którymś temacie bylo kilka stron w pdfie o konserwacji, materiał bardzo ciekawy, ale nie każdy, szczególnie nowi użytkownicy, potrafi go teraz odnaleźć :( :cry: .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2003, 16:02 
Chorąży
Chorąży

stasiu_m wsadź ten zamek do octu a zobaczysz jak pięknie puści rdza i rozkręcisz go bez problemu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 września 2003, 03:26 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dla zagubionych wrzuciłem sposoby czyszczenia metali i wykopków na moją stronę... więc jak coś to lookać tam :)
Jak kogoś interesują Mausery 98k to też zapraszam... link poniżej

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]