Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 05:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: statystyka II wojny światowej
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 23:49 
Szeregowy
Szeregowy

Pomocy! Szukam materiałów na temat strat ludnościowych w czasie wojny.
Nie interesują mnie ogólne liczby. Chodzi mi o prównanie strat jakie ponieśliśmy ze strony Niemiec i CCCP.
Same suche liczby mogą nie oddać całościowego obrazu. Dlatego podział na lata, grupy zawodowe, terytorium, wykształcenie i wyznanie może pomóc w wyjaśnieniu, kto w jakim stopniu przyczynił się do wymordowania Narodu Polskiego. Oczywiście, według mnie wojna skończyła się znacznie później niz 1945r.
Jestem nowym na waszych stronach, ale moje najlepsze gratulacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2006, 08:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

LUDNOŚCI POLSKIEJ Ogółem straty ludności polskiej podczas II wojny światowej wyniosły: * 3,7 mln wymordowanych przez obu okupantów * 2,3 mln osób zmarło bądź zaginęło * w wyniku zbrodni nacjonalistów ukraińskich i litewskich zginęło 0,78 mln Polaków. W 1939 r. populację Polaków w świecie obliczano na 42,8 mln. W 1945 r. - naszych rodaków pozostało 34,6 mln. Polacy stali się obiektem ludobójczej polityki zagłady biologicznej, realizowanej tak przez okupanta niemieckiego, jak i sowietów. Oto największe ośrodki zagłady obywateli Polski. Ośrodki niemieckie: Oświęcim - zgładzono ogółem 1.300 tys. osób różnej narodowości Bełżec - mordowali Niemcy i Ukraińcy, 800 tys. ofiar Treblinka - 700 tys. ofiar Majdanek - 360 tys. ofiar Sobibór - 250 tys. ofiar Trościeniec - mordowali Niemcy, Białorusini i Litwini- 220 tys. ofiar Powstanie Warszawskie - wymordowanych 220 tys. osób Babi Jar - mordowali i Niemcy, i Ukraińcy - 72 tys. ofiar Chełmno n. Nerem - 38 tys. ofiar Równe - mordowali Ukraińcy i Niemcy - 23 tys. ofiar Witebsk - mordowali Niemcy i Białorusini - 18 tys. ofiar Kostopol - mordowali Ukraińcy i Niemcy - 18 tys. ofiar Włodzimierz wołyński. - mordowali Ukraińcy i Niemcy - 15 tys. ofiar Baranowicze - mordowali Niemcy, Białorusini i Litwini - 12 tys. ofiar Główne ośrodki sowieckie: Bykownia (Sowieci) - 118 tys.; tryb zwykły (Sowieci) - 102 tys.; zbrodnia katyńska (Sowieci) - 24 tys., Ośrodki litewskie: Ponary - 68 tys. ofiar.

pozdrwaiam
irontomy :666

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]