Teraz jest piątek, 31 października 2025, 23:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zachodnia Wielkopolska i Lubuskie-Informacje
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 12:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam poszukuję informacji na temat ruchu wojsk i starć na terenie zachodniej wielkopolski i lubuskiego (dokładniejsze info. na mapce tereny zaznaczone w okręg i okolice ;) )

[ img ]

Szukam jakieś mapy, zapiski, cokolwiek co by ukazywało działania wojenne na tych terenach. Szukałem w necie około 2h i nic, czytałem też książki ale wiele się nie dowiedziałem. :(

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 13:25 
Fanciarz

Działo się tyle ,ze nawet nie masz pojęcia.
Przejdz się do bibloteki ,sporo sie dowiesz.
Kiedys przeszedlem sie do bibloteki i znalazlem taka ksiazke ,w ktorej narysowane byly wszystkie mapy
na ,ktorych pokazane byly ruchy wojsk ora z miejsca przypuszczalnego obozowania od 30.01.45-02.04.45.
Nawet dowiedzialem sie ,ze w lasku naprzeciwko mojego domu obozowala jakas jednostka wchodząca w sklad 2AWP,
pewnego dnia sie tam wybralem i troche znalazlem fajnych rzeczy :)
Nie bede Ci zdradzal co i jak bo doslownie wystarczy pare krokow do bibloteki miejskiej.
Podpowiem Ci ,ze spore walki byly o tzw. rygiel bobrzanski (Nowogrodek).
Tereny wokol Zielonej Gorzy (Cigacice) sa rowniez ciekawe.
Na polnocy masz MRU,a blizej Świebodzina sporo stanowisk radzieckich wraz z obozowiskami.
Wystarczy wysilic mózgownice - w internecie nic nie znajdziesz i tak powinno byc!

Fakt faktem, tereny masz słabe bo nic sie tam prawie nei dzialo ,wiecej jest blizej ooogromnej rzeki :)

pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 13:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No wiem że terany mam nie za ciekawe ale nic nie zrobię :P Jedynie sobie gdzieś pod skocze pokopać.

Z tego co wiem to nad Obrą dużo się działo. Kumpel mieszka blisko Odry i ma za chatą mini tor motocrosowy to fanty same wyskakują, łusek i ammo to full a nawet bagnecik jakiś mu wyskoczył podczas normalnego jeżdżenia ! (on nie kopie ), raz na pewno się do niego przejadę :] . ( też są jakieś bunkry niedaleko to tez się obluka ;) )

A co do książek to u mnie biblioteka jest nie za ciekawa w zbiory historyczne :( Może zdradzisz jaką to książkę czytałeś ? :] Choćby na PRIV'a był bym wdzięczny :1

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]