|
szukalem troche tu i tam w warszawie od strony piaseczna i pare lusek mauzerowskich znalazlem. jest tez w paru miejscach troche zachowanych okopow. ale zdaje sie, ze wiekszosc walk miala miejsce albo w dzisiaj zabudowanej juz czesci warszawy oraz jeszcze na poludnie od piaseczna. wg. niektorych zrodel cos tam sie dzialo wzdloz dzisiejszej pulawskiej, ale gdzie - dokladnie nie wiem. z drugiej strony, law, jesli masz ochote sprawdzic pare miejsc w okolicy ursynowaczy na obrzezach lasu kabackiego, etc. to daj znac na priv i moze wybierzemy sie razem.
a przy okazji: patrzac na ta mapke powyzej nie chce mi sie wierzyc, ze wchodzacy do warszawy Niemcy zostawiliby taka szeroka luke pomiedzy swoimi kolumnami: pomiedzy Pulawska a Wilanowem (Przyczolkowska, Wiernicza, Czerniakowska). W koncu pomiedzy tymi glownymi drogami byla jeszce dzisiejsza ul. Rosola, aleja KEN i inne drogi... A i obroncy pewnie przygotowali cos na wypadek, gdyby tamtedy wchodzili Niemcy... tak mi sie wydaje przynajmniej... Hm... i wyglada na to, ze na Okeciu mozna by troche pogrzebac :)
pozdrawiam
|