Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 00:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Brytyjczycy ujawniają kolejne dokumenty o gen. Sikorskim
PostNapisane: wtorek, 5 września 2006, 12:22 
Mr. Sturmgewehr

http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3595009.html

"Brytyjczycy ujawniają kolejne dokumenty o gen. Sikorskim

Archiwa brytyjskie udostępniły dokumenty tajnych służb na temat rzekomego zamachu na gen. Władysława Sikorskiego z 1942 r.
21 marca 1942 r. wódz naczelny i premier rządu RP na uchodźstwie leciał wraz z sześcioma bliskimi współpracownikami ze Szkocji do Kanady, skąd miał następnie polecieć do USA. W pewnym momencie podpułkownik Bohdan Kleczyński, na którego w Ambasadzie Polskiej w Waszyngtonie czekała posada attaché lotniczego, zaalarmował, że znalazł na pokładzie bombę. Twierdził, że leżała obok niego, pod materacem i już się tliła, więc pospiesznie chwycił ją i wyrzucił w toalecie z samolotu.

Początkowo podejrzewano, że za próbą zamachu stali Rosjanie lub Niemcy. Jednak w toku śledztwa, które prowadził lord Rotschild, wyszło na jaw, że Kleczyński sam wniósł bombę na pokład. W lipcu 1942 r. przyciśnięty do muru lotnik wyznał, że ładunek zapalający dostał kilka miesięcy przed rzekomym zamachem od brytyjskiego żołnierza i po prostu miał go przy sobie.

"Obawiam się, że całkowicie straciłem głowę - mówił śledczym. - Mając przy sobie bombę i przebywając na pokładzie tego samego samolotu co generał Sikorski, pomyślałem, że pakuję się w poważne kłopoty. Bałem się, że ktoś mnie z nią widział, i (...) musiałem znaleźć jakieś wytłumaczenie, więc wymyśliłem historię o znalezieniu bomby".

Z dokumentów wynika, że Brytyjczycy zatuszowali całą sprawę, a premier Winston Churchill pisał do gen. Sikorskiego, by przywrócił pilota do służby. Prosił go też, by zachował wszystko w tajemnicy.

Być może ujawnienie dokumentów pozwoli historykom dociec prawdy na temat motywów postępowania rządu brytyjskiego i jego roli w tajemniczej historii rzekomego zamachu. Wciąż natomiast niewiele wiadomo o kulisach katastrofy lotniczej z 4 lipca 1943 r., w której zginął Władysław Sikorski."

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]