staram sie, sobie poukladac wszystko ze strzepkow informacji zaslyszanych glownie od dziadka ale tez innych osob ktroe jeszcze to pamietaja!
na tych terenach zdazalo sie mnustwo niewybuchow, glownie znajdowali je mieszkancy, jesli ktos sie zdecyduje na kopanie to warto o tym wiedziec ;)
AKCJA
BURZA, co miala na celu? malo kto wie... ja niestety do konca nie wiem, moze ktos wie cos wiecej?
niemcy byli umiejscowieni w 3 pozycjach, mieli 2 skladowiska broni i amunicji, jedno po latach zostalo odkryte, przez przypadek, podczas kopania, kolo lesniczowki, calosci jednak nie rozkopano, wiem o tym ;) bo kopano tylko po jednej stronie polnej drogi, kiedys ona szla inaczej i przez ignorancje saperzy zakonczyli prace wczesniej ;) drugie stanowisko, dalej w lesie, nie zostalo z tego co wiem rozkopana czy przeszukane, nie wyglada na to zeby ktos tak kopal ;) ludzie z togo co wiem bardziej sie bali tak zwanych partyzantow AK, niz niemcow, niemcy wrecz pomagali niektorym ludziom (choc ci mieli do nich wrogi stosunek), ale co najwazniejsze i co jeszcze dziwniejsze ;) nie napadali na nich na ludnosc cywilna, raczej nie mordowali cywilnej ludnosci, nie kradli calego dobytku, jak wlasnie
tak zwani partyzanci AK (nie mowie o zolniezach AK), ci partyzanci zyja po dzis dzien na tych terenach, podczas odlaniania pomnika wspomniano ich
zaslogi dla kraju, wiekszosc mieszkancow (glownie ludzie starsi), po prostu wstali i sobie poszli ;) co w tamtych czasach bylo nie do pomyslenia i traktowano jako obraze kraju czy uroczystosci panstwowej ! karano ludzi ! pozniej podobno trafili do wiezienia na kilka
miesicecy czy lat, nie byli tam zbyt dlugo i nie wszyscy, za morderstwa!
jeden z niemcow kazal mojemu dzidkowi pomoc orac pole jakiejs starszej kobiedy, polki, dal swojego konia, bardzo silnego, dziadek zaoral pole, ale konia smagal batem i jak skonczyl za to sam dostal po twarzy ;)
na tym terenie jest kilka kilometrow kwadratowych terenu na ktorym odbyly sie walki, duzo wiecej okpow i mogil z I wojny, z tego co wiem te 3 czy 4 groby z przed? I wojny, pochowano ich z calym umundurowaniem, wszystkimi orderami, bronia (szabla?) nie zlamana, po dzis dzien nikt by sie nie odwazyl tam kopac :D jak juz o tym uslyszy i o szacunku jakim ludzie daza to miejsce, na jednym ze swierkow ciagle wisi tabliczka (stara i zniszona), z modlitwa
ludzie twierdza (po rozmowach z niemcami, partyzantami) ze to jest niemozliwe zeby dowodca o tym nie wiedzial, do wsparcia rosjan? pozostalo moze kilka dni (nie wiem 1, albo 2 !!), a mieli konkretne rozkazy, przemaszerowac i stacjonowac w konkretnym miejscu,
o dziwo byl to sam srodek kociolka ;)
wszystko dzialo sie przed lasem Krińszczakiem (kiedys las byl naprawde potezny, dzisiaj juz nie jest taki straszny ale ciagle mozna sie w nim zgubic), moj dziadek jakby tego bylo malo zakopal pozniej dzbanuszek z monetami w sadzie, prawie caly dobytek, nie wyobrazajcie sobie ;) zadne srebro czy zloto, ot kilka monet na dzien dzisiejszy wartosci raczej sentymentalnej ;) ale bardzo chcialbym je odzyskac :roll: a nigdy nie mam mozliwosci, wiem na jakim obszarze i mniej wiecej w ktorym miejscu, ale takiego drobiazgu wsrod tylu smieci (gospodarstwo rolnicze, wiadomo, w dodatku odlamki i inne smieci) taki drobiazg ciezko znalezc
w tym przypadku nie bylo za bardzo czemu zdjec robic ;) same pola, wiekszosc to tereny lesne ktore wyrownaly sie przez lata, zachowaly sie nieliczne faragmenty okopan ktore na zdjeciach kiepsko wychodza (w zeczywisctosci to lepiej wyglada) ale wiadomo, lata robia swoje ;)
[ img ]
okopy i miejsca w lescie z tego co wiem i widzialem nie byly kopane, ludzie sa bardzo mocno zwiazani z lasem po dzis dzien (duzo ludzi zarabia na zbieraniu jagod, grzybow, ludzie czesto chodza po lasach) ;) i nikt nie widzial nigdy zeby ktos sie krecil
pozycje miemieckie
[ img ]
[ img ]
dziadek ;)
[ img ]
napis na pomniku wspomina cos o JACIE, jata to rezerwat ale glownie nazwa lasu? dosyc znany, podobno czesto penetrowany przez poszukiwaczy
[ img ]
na polu na ktorym sie to dzialo nie ma nawet malutkiej tabliczki ;)
[ img ]
pisze o tym, bo malo kto zna dokladne miejsce walki ;)