Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 23:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Obrona Gdyni-wzgórze 126
PostNapisane: niedziela, 7 marca 2004, 14:51 
Weteran
Weteran

Przeglądajac opisy walk II baonu 2 MPS, znalazłem fragment opisujący nocną akcję grupy wypadowej por. Matuszaka (01.09.). Mała ona na celu wyczyszczenie z niemców wzgórza 126 (była tam zdobyta przez niemców placówka nr 1), oraz wzgórza 84 pod Kolibkami. Wzgórze 126 zostaje zdobyte, niemcy zostawiają na pozycjach moździerz, ckm, dwa rkm-y i duży zapas amunicji. Teraz cytat "Nie chcąc zdobyczną bronią obciążać kompanii-nakazuje powyjmować zamki i zakopać broń i amunicję w kartoflisku". Nastepnie kompania podąża w kierunku wzgórza 84. Wzgórze 126 znajduje się około 300 m na południowy wschód od wiaduktu nad torami przy Karwinach I. Wstyd przyznać, mieszkam w pobliżu ale kompletnie nie wiem jak ten teren wygląda dzisiaj (nadrobię :D ). Czy ktoś tam szukał? może warto. To wzgórze kilkakrotnie przechodziło z rąk do rąk. Udanych łowów.. :D Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 marca 2004, 22:08 
Lew morski

to kiedy idziemy sprawdzic w terenie???? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 18:26 
Weteran
Weteran

Byłem, zobaczyłem, :) wzgórze jest doskonale widoczne z Karwin I (okolice parkingu i warsztatu sam). Na wgórze można dojść z drogi na Sopot, skręcając w pierwszą po lewej asfaltową drogę na osiedle jednorodzinne. Ze wzgórza niezły widok na Bernadowo i Mały Kack, w drugą stronę widok zasłaniają domki jednorodzinne zbudowane na jego NE stoku. Śladów umocnień na wzgórzu nie ma żadnych. Na SW stoku sporo małych, płytkich dołków, ktoś namiętnie wykopywał chyba pociski które tam ugrzęzły. W NE części wzgórza poważniejsze prace :D powierzchnia około 16 m kwadratowych solidnie ale nie głęboko rozryta, nic wielkiego chyba tam nie było (znalazłem spory odłamek). Kto blisko mieszka namawiam do wejścia na wzgórze, zawsze to kawałeczek historii, pustawo tam i cicho, można puścić wodze wyobraźni. Następne w kolejce wzgórze 133, jedna z głównych pozycji obronnych i obserwacyjnych II MPS, umocnione jeszcze przed wybuchem wojny. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 18:37 
Lew morski

moze znajde wreszcie kiedys czas i sie gdzies wybiore... masz moze jakas mapke sytuacyjna? Czy to tegoroczne wykopki? Bo jak tak to ktos czyta sobie forum, nic nie wnosi tylko kopie.........i tacy sie zdarzaja.na razie tak dmuchalo, ze chyba tylko szalency dzis tu kopali.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 09:02 
Weteran
Weteran

Pit, mam trochę mapek topo, dziesiątek, mogę Ci podesłać to wzgórze 133 i 126. 133, też pewnie zryte, ale to jest w lesie i z doświadczenia wiem że ryją niedokładnie, coś może jeszcze być. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 10:00 
Lew morski

To moze zmontujemy jakis wypadzik??? Jak mozesz to przeslij mi te mapki na priv. Zaproponuj czas i miejsce spotkania - ja b. chcialbym cos z wrzesnia wykopac - jak dotad mam tylko zzarta pochwe do bagnetu, ale druga sprawa, ze malo szukalem. Pozdrawiam Pit!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 19:25 
Weteran
Weteran

Pit, w tygodniu zeskanuję wzgórze 133 i prześlę. Nie zawsze mogę coś planować z wyprzedzeniem ale jak będzie pogoda to w piątki bedę wrzucał na maila info z propozycją na sobotę lub niedzielę oki? Spotkalibyśmy się gdzieś na Karwinach i w lasy :) Pozdrawiam

PS. Znasz okolice Krykulca? ciekawy teren.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2004, 09:23 
Lew morski

Na razie nie znam - ja siedze w Gdansku ( tak przy okazji moze masz cos na Doline Samborowa?), ale chetnie poznam - ja tez nie moge nic zaplanowac - w pt powinienem juz wlasciwie wiedziec jak weekend.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]