Teraz jest środa, 5 listopada 2025, 23:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Amerykańskie manierki WP lat 20. i 30.
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 11:59 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam

Mam takie pytanie do poszukiwaczy i do znawców manierek przedwojennego WP. Otóż zawsze wszyscy i wszędzie pokazują jako amerykańską manierkę WP konkretny typ manierki wzoru M1910. Jest to typ, jaki wszedł do produkcji w roku 1918 wraz z ówczesnym nakazem rozpoczęcia cechowania manierek symbolem narodowym „U.S.”, nazwą producenta oraz rokiem produkcji. Ale na tych manierkach nie zamyka się świat manierek M1910. W kolejności produkcji typów manierek wzoru M1910 jest to typ dziewiąty.

Skoro manierki starszych typów – od pierwszego do ósmego – ale wciąż wzoru M1910 wzięły w US Army udział jeszcze w walkach do końca II wojny to dlaczego te manierki nie miałyby znaleźć się w partiach sprzedawanych przed wojną do Polski? Jako ciekawostkę powiem Wam, że najgorsze, najsłabsze, najdelikatniejsze, najbardziej niedopracowane manierki M1910 typu pierwszego dostawała nawet taka elita, jak amerykańscy spadochroniarze. Do dziś znajduje się po nich we Francji takie manierki. Właśnie dlatego chciałbym zapytać, czy znajdujecie w ziemi, albo w innych miejscach, manierki amerykańskie inne, niż opisuję w poniższym akapicie.

Jako przedwojenną manierkę WP zawsze pokazuje się, w tym także pokazujecie Wy, właśnie manierkę M1910 typu dziewiątego. Jest to duraluminiowa manierka ze spawanym dwuczęściowym korpusem, z gwintowaną tuleją-szyjką wykonaną albo z nowego srebra, albo z duraluminium, z duraluminiową zakrętką radełkowaną na całej wysokości mającą na szczycie nit z nowego srebra, który to nit trzyma 12-ogniwkowy łańcuszek z nowego srebra biegnący do kołnierza-podstawy gwintowanej tulei-szyjki manierki. Ten typ manierki zawsze jest cechowany „U.S.”, zawsze nosi datę „1918” i zawsze ma wybitą cechę jednego z pięciu producentów tych manierek.

Teraz chciałbym Was zapytać o to, czy znajdujecie w Polsce – i ewidentnie po WP – manierki M1910 typu siódmego i ósmego? Pokazuję je poniżej. Te manierki nie są w żaden sposób cechowane. Były produkowane tylko w latach 1913-1917 i tylko przez jedną firmę. Ich konstrukcja jest inna i była opatentowana. Mają one jednoczęściowy korpus tłoczony z duraluminium. Mają gwintowaną tuleję-szyjkę wykonaną z nowego srebra, ale podstawą tej tulei nie jest – jak w manierkach typu dziewiątego – gruby kołnierz z wypustką do mocowania łańcuszka, lecz kanałek o przekroju półokrągłym. W tym kanałku pracuje obrotowy pierścień-„omegówka”, do którego mocowany jest łańcuszek z nowego srebra. W tych typach manierek M1910 jest to 14-ogniwkowy łańcuszek, z którego jedno ogniwko to solidna kotwa mocująca łańcuszek do obrotowej omegówki. Typ siódmy ma gładką duraluminiową zakrętkę cylindryczną z malutkim kołnierzem na szczycie, który to kołnierz jest lekko radełkowany. Typ ósmy ma zakrętkę lekko stożkową (rozszerzającą się ku górze) i jest ta zakrętka radełkowana na całej wysokości.

Pokazuję to wszystko na fotografii poniżej. I pytanie finałowe: Czy znajdujecie takie manierki w ziemi lub w każdym innym dowolnym miejscu, gdzie wiadomo, że musiały to być manierki przedwojennego WP?

[ img ]

Pozdrowienia :)

C.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 18:38 
Strzelec galicyjski

Witam . Tu masz manierkę U.S używaną w WP - nazwisko imię i miejsowość. Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 19:47 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć

Bardzo dziękuję. Zważywszy te napisy to kapitalny egzemplarz. Jest to M1910 typ 9., ów najpopularniejszy. Czyli nadal szukamy właścicieli typów 7. i 8., jeśli tacy w ogóle są, czyli jeśli w ogóle Polska te manierki kupiła, bo co WP wtedy kupiło z manierek amerykańskich to licho wie, gdyż nikt tego nigdy porządnie nie zbadał. Może to pokazać tylko empiria. Jeśli ktoś wykopał typ 7. i/lub 8. to od razu robi się z tego bardzo konkretna informacja historyczna.

Pozdrowienia :)

C.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 22:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam, chyba w zeszłym roku widziałem koło Szczucina kupę manierek carskich, pruskich, austro-węgierskich, niemieckich, polskich, brytyjskich i dwie USA w tym jedna na pewno nie miała napisów i chyba nie miała spawu, natomiast korek był taki jak w typie 9, a druga to ta popularna ze spawem i biciami. Trochę mnie to zdezorientowało i nie wziąłem jej. Cały zbiorek wyglądał na pozbierane z okolicy, bo w I jak i w II wojnie było tam ciepło. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 09:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witaj

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

mst napisał(a):
[...] i dwie USA w tym jedna na pewno nie miała napisów i chyba nie miała spawu, natomiast korek był taki jak w typie 9...

W takim razie mamy pierwszą w Polsce poszlakę, że WP kupiło więcej różnych typów manierek objętych ogólnym wzorem M1910.

mst napisał(a):
Trochę mnie to zdezorientowało i nie wziąłem jej.

Niedobrze. Jeśli to faktycznie była ósemka to duża strata dla Ciebie. Te manierki to "białe kruki" nawet w USA. Na drugi raz bierz i to krzycząc już z daleka "Moja!" ;)

Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za tę informację.

Pozdrowienia

C.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 15:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cóż, im więcej człowiek siedzi w necie to coraz bardziej sobie zdaje sprawę ile ciekawostek przeszło koło nosa. W tym wypadku już nie popełnię błedu.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 13:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

FAjny temat. Mam pytanie skąd te informacje? Bo dotychczas trafiłem na wyszczególnienie tylko trzech typów manierki m10. Nawet amerykanie go stosują.
First pattern- nie sygnowany, bytla jednorodna, nakrętka z wystającym rantem. Pierścień stały z duralu. Produkcja 1910-14.
Second pattern- sygnowany producentem i rokiem produkcji (sygnowanie malowane lub pieczątka). nakrętka wypukła, stały piescień z "nowego srebra". Produkcja 1914-17.
Third pattern- butla spawana, sygnowana rokiem , producentem i US. Pierścień zdejmowalny. Produkcja 1917-??. Pewnie tylko do 1918 , potem korzystano z zapasów. W efekcie podczas początków II WŚ brakowało manierek.
Polska zakupiła III typ (przynajmniej innych się nie spotyka) i coś co wzięli za manierkę, a było podgrzewaczem/termosem na korzonki (notabene wyglądala jak rasowa manierka).
Z tego co wiem w USA powstaje 6-tomowa encyklopedia na temat wyposażenia US Army ( w tym i kuchennego), od czasów walk o niepodległość. W tym dokumenty zatwierdzające produkcję każdej partii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 16:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

maxikasek napisał(a):
Fajny temat.

:)

Ano fajny. Dlatego go "moderuję" i staram się nie dopuszczać, żeby się rozwalił na inne wątki. Tu mówimy tylko o potencjalnych manierkach WP, a jeśli ktoś wykopał to, co pokazałem, to już o żadnych potencjalnych. Na wszystkie Twoje pytania i zagajenia są dokładne odpowiedzi, ale musisz mi wybaczyć - nie tu. Jak odpowiem - szlag trafi temat, jaki stawiam, a zrobi się dyskusja o dziesiątkach amerykańskich manierek z obu wojen światowych. Niech mi wszyscy wybaczą - nie tu i będę tego pilnować.

Tutaj stawiam prywatną tezę wyłącznie na temat manierek WP i patrzę, co będzie. Chętnie zobaczę, jak ktoś rozbije moją tezę w drobny mak, bo np. są do takiego rozbicia niepodważalne dowody.

Teza brzmi: Nie wierzę, żeby w przedwojennym WP nie było takich manierek, jakie pokazałem na fotografii. Skoro w stodole pod Carentan znaleziono po spadochroniarzach 101. DPD zgubioną tam w 1944 r. jedną z zaledwie 500 doświadczalnych manierek M1910 wyprodukowanych w 1909 r. - tę pierwszą, najsłabszą, najgorszą pod każdym względem - to nie uwierzę, żeby przedwojenne WP kupiło tylko manierki wyprodukowane od 1918 r., a z 1917 to już nie, tym bardziej, że te z 1917 są przyjemniejsze w użyciu i zawsze mają nowe srebro w swojej konstrukcji, a te z 1918 niekoniecznie. Po prostu nikt jeszcze takich manierek w Polsce nie znalazł, albo się nie afiszuje, że znalazł. Wybitny polski antykwariusz militariów, kolekcjoner manierek i ich wielki znawca, Pan Tomasz Otrębski, z którym korespondowałem, też na takie amerykańskie manierki, jakie pokazałem, nie natknął się, ale to jeszcze nie dowód, że ich w WP nie było.

Dlatego ten wątek nie jest dyskusją o amerykańskich manierkach. Ten wątek to wyłącznie jeden wielki apel do poszukiwaczy, aby zgłosili się do tego okienka, jeśli tylko znaleźli w polskiej ziemi manierki, jakie pokazałem na fotografii w pierwszym poście. Tylko taką drogą można odkryć to, jakie manierki kupiła polska "misja zakupowa" w Stanach Zjednoczonych. Znając Amerykanów nigdy nie godzących się na przebieranie/wybieranie w ich demobilu, a akceptujących jedynie zakupy "jak leci" Polska po prostu musiała kupić co najmniej 3-4 typy manierek wzoru M1910, bo inaczej jest to nieprawdopodobne zważywszy choćby to, jaki śmietnik kupili Polacy do BAR-ów. Jedyne, w co mogę uwierzyć, że akurat w naszym zakupie "padło" na demobil po takim pułku/pułkach, gdzie być może był największy odsetek tych ówcześnie najnowszych manierek wdrożonych do produkcji w roku 1918 i być może stąd dziś tylko takie się znajduje, jeśli już raz na wiele lat ktoś choć jedną znajdzie. Nigdy nie istniały takie pułki US Army, które byłyby w 100 proc. wyposażone w takie manierki z 1918 r, bo nie było takich pułków nawet w Korei ani w Wietnamie, które używałyby jednego wzoru manierek. Nie da się dłużej forsować w Polsce tezy, że jedyny wzór amerykańskiej manierki przedwojennego WP to jest ta M1910 w odmianie dziewiątej, którą zawsze się pokazuje w internecie. W sytuacji, gdy istnieje parę na krzyż zdjęć żołnierzy WP z amerykańskimi manierkami jest to wielkie nadużycie, bo to jest mówienie o tym, o czym się nie wie. To już lepiej nic nie mówić, dopóki ktoś nie znajdzie np. kontraktu na manierki dla WP, gdzie będzie napisane, że Polska kupiła M1910 tylko jednego, ściśle określonego typu.

Pozdrowienia dla wszystkich :)

C.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 22:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Skoro Tomek nie ma jeszcze w swojej kolekcji, to.... ;)
Żeby nie rozbijać Ci wątku, jeszcze tylko jedno. W Twoim rozumowaniu jest jedna słaba strona.To, że znajdzie się taką manierkę w Polsce o niczym nie świadczy. Mogła równie dobrze przywędrować z Armią Czerwoną (wprawdzie wysyłano głównie jej M42- ale to nie świadczy, że nie trafiały się wcześniejsze wzory). Mogła też trafić po wojnie razem z UNRRA. Jedynym niezaprzeczalnym dowodem będą dokumenty zakupu ze strony polskiej (choć raczej wątpię czy znajdą się w niej dokładne nazwy tak drobnego sprzętu) lub dokumenty wywozowe amerykańskie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 10:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

maxikasek napisał(a):
W Twoim rozumowaniu jest jedna słaba strona. To, że znajdzie się taką manierkę w Polsce o niczym nie świadczy.

:) Nie ukrywam, że liczę na drobne dodatki do takiej manierki, jak np. wyryty napis na amerykańskiej manierce (odmiany dziewiątej) ze zbiorów Tomasza Otrębskiego: „Kraków 5 Szw. Panc.”. Albo na coś takiego, jak amerykańska manierka (też odmiany dziewiątej) pokazana powyżej przez Daltona z wyrytym napisem „Flis Michał, Goliszowiec”, którą już sobie kiedyś na forum omawialiśmy i raczej nie ma wątpliwości, że to WP AD 1939.

maxikasek napisał(a):
Mogła równie dobrze przywędrować z Armią Czerwoną (wprawdzie wysyłano głównie jej M42 - ale to nie świadczy, że nie trafiały się wcześniejsze wzory).

:) No więc raczej nie, gdyż takie manierki nie były dostarczane ludziom radzieckim i są na to papiery. Amerykanie nieroztropnie wyprodukowali w aż siedmiu firmach ponad 3,5 mln emaliowanych manierek M1942, z czego krótkotrwale wykorzystali parę tysięcy i prawie wszystko wysłali w ramach Lend Lease do ZSRR. Nikt w USA nie stracił rozumu tak dalece, aby przy braku manierek dla własnych sił zbrojnych rozdawać innym tak znakomite manierki, jakie pokazałem w pierwszym poście. Można było dać, owszem, fatalne M1942.

maxikasek napisał(a):
Mogła też trafić po wojnie razem z UNRRA.

;) Jeśli UNRRA faktycznie dostarczała Polsce jakiekolwiek manierki. Przy okazji - myliłby się ten, kto sądzi, że US Army i USMC pozbyły się manierek z I wojny po zakończeniu drugiej. Na wojnie w Korei normalnie widać Amerykanów nadal z manierkami z I wojny, a więc ich rozdawnictwa nie było. Jak dotąd nie spotkałem się z informacją, aby UNRRA dystrybuowała manierki w naszym kraju. Owszem, wojskowe naczynia kuchenne, a nawet tzw. mermite cans, czyli takie amerykańskie pseudotermosy (złożone z trzech naczyń) do przechowywania gorących posiłków, ale nie manierki. UNRRA jednak dość starannie dobierała asortyment wojskowych rzeczy, jakie były do natychmiastowego zaadaptowania w gospodarstwie domowym. Manierka do tego się nie zalicza, bo to w końcu tylko butelka, a tego w Polsce nie brakowało.

No to czekam na poszukiwaczy, którzy znaleźli w Polsce to, co pokazałem w pierwszym poście. :D

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]