Teraz jest wtorek, 31 marca 2026, 12:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ślązacy Pomóżcie !!!
PostNapisane: wtorek, 14 września 2004, 21:32 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć,

Pożyczyłem na trochę od znajomego wykrywacz, a że mieszkam w Mysłowicach to mam niedaleko do Czułowa gdzie odbywały się walki. Byłem tam już dwa razy ale bez efektu. Chyba szukam w złych miejscach. Pierwsze miejsce, w którym szukałem, to za szkołą, w lesie miedzy drogą do Tychów a drogą szybkiego ruchu. A drugie to na wysokości ogródków działkowych i zakładu "Otor - Silesia" (zaraz za nim) również miedzy drogą do Tychów a drogą szybkiego ruchu. Bardzo proszę o pomoc. Wykrywkę mam na parę dni od kumpla ze środkowej Polski, tak że on nie jest w stanie mi nic doradzić bo nie zna naszego terenu, a chciałbym przynajmniej jakieś łuski znaleźć. Tak więc jeśli jesteście w stanie mi pomóc i określić bardziej szczegółowo miejsce gdzie mam rozpocząć poszukiwania to byłbym niezmiernie wdzięczny. Ewentualnie gdzie jeszcze w okolicy Mysłowic mógłbym szukać.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Łukasz (gg: 3659845)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 września 2004, 23:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witaj
No na Czułowie to faktycznie były spore walki, do lat 50-tych stał nawet w lesie niemiecki transporter opancerzony :czo niestety pocięty pózniej na złom :( Wiem trochę więcej, alem nie zobligowany żeby publicznie o tym trzaskać dziobem ( jak to mówi Kazik :1 )
Powiem ci tyle że jest taki gościu co wyciąga tam naprawdę przednie fanty. W sumie to nie szuka tam zbyt dużo ludzi, ale teren jest dość przekopany, ja sam raz byłem tam z kumplem kilka godzin, ale pustka, jedynie odłamek wielkości ramienia. A ten mój kumpel, to kilka miesięcy wcześniej wyciągnął tam skrzynkę po amunicji i cosik jeszcze. Ja też planuję tam wrócić. Życzę powodzenia, pochwal się znaleziskami.
pozdrawiam VW Wojtek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 września 2004, 10:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cze. Sprawa jest prosta i nie jest dla nikogo żadną tajemnicą. Kopie tam pół śląska bo dziura na dziurze i żelastwo na powierzchni. Jedziesz od Katowic, w Czułowie mijasz papiernię "Otor Silesia" po lewej stronie. Za strumykiem po lewej zaczyna sie las. Stajesz koło przystanku i gnasz w ten lasek. Przedwczoraj wykopałem tam 2 łuski karabinowe i 1 większą z jakiegoś działka przeciwlotniczego. W głębi lasu jakis pajac zostawił na powierzchni wykopaną gruchę z pancerfausta, a przy samej drodze granaty nakładkowe do mausera. Teren jest w miarę bezpieczny bo mało kto tamtędy przechodzi. A propos jeżeli ktoś wie gdzie w innym miejscu Czułowa coś wyłazi z gleby może podzieli się info? Pozdrawiam i powodzenia. Wall.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 września 2004, 10:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja natomiast miałem na myśli las po prawej stronie drogi jadąc z Katowic na wysokości szybu węglowego przed boiskiem, dołków sporo, ale niestety wtedy nie trafiłem nic, ale faktycznie więcej ludzi szuka chyba tam gdzie napisał Wall.
pozdrawiam
VW Wojtek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 września 2004, 11:00 
Szeregowy
Szeregowy

Bardzo dziękuję za informacje, mam nadzieję że jeszcze będę miał okazję pochwalić się jakimiś znaleziskami na forum :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]