Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: wielkie "bumm"
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 19:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie wiem czy wy też tak macie ale ja czasem ma takową przypadłość:) .A mianowicie nie raz złapałem sie na tym że jadąc koło lasu którego nie znam nachodzi mnie silna potrzeba zatrzymania sie i wejścia w ten las.I dziś tez tak było, jadąc z Kędzierzyna Kożla w stronę Gliwic zatrzymałem się przy pewnym lesie w rejonie Birczy.W lesie znalazłem cos takiego:
[ img ]
[ img ]
[ img ]

leje mają około 8-10 metrów średnicy, głębokość jaka do dziś pozostała to jakieś 1,5 m do 1,8 m w zalezności od umiejscowienia.
Częsciowo zasypane dno leja lub zalane bagnistą breją w której urzędują dziki.
Ziemia na obrzeżach po odsunięciu warstwy około 2 cm ma kolor rdzawy lub rdzawo-czerwony.Z tego co wiem rejony te były bombardowane przez aliantów, a celem ataków były magazyny paliw jakie znajdowały się w pobliżu.
Co mnie ciekawi to jakich bomb używali do bombardowań że powstały tak wielkie leje???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wielkie "bumm"
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 20:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

mały błąd nie Bircza tylko Bierawa:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 21:20 
Pułkownik
Pułkownik

Większość ma średnicę ok 20 m Pozostałości po alianckich nalotach na Blachownię i okolice.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 21:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

czyli 15 USAAF i RED TAILS które latały z Itali.
poczytałem też o całej otoczce fabryk,czyli o lagrach,więzniach "niewolnikach", rosyjskich naukowcach którzy tam dobrowolnie pracowali. Teren ciekawy pod względem histori i na pewno tam wrócę na "bezkrwawe łowy" .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 22:03 
Pułkownik
Pułkownik

Podeślę Ci trochę fotek. Teren rzeczywiście ciekawy i spory. A tak na marginesie to ostatnia bomba eksplodowała kilka lat temu . Ciężki ciągnik uruchomił zapalnik czasowy . Rolnik miał szczęście zdążył zjechać z pola.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 22:11 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Okolice Kuźni Raciborskiej to teren dość "torfowy". W czasie pożaru wlaliśmy z kolegami dwie "pepsy" ( łącznie 5m³) wody w stary lej po bombce i dalej się z leju dym snuł. Nocą na dogaszaniu tez było sporadyczne eksplozje słychać wiec niespodzianek tam jeszcze jest jako iż zakład był bardzo interesujący dla obu stron biorących udział w wojnie.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 22:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

gladius43 napisał(a):
Podeślę Ci trochę fotek. Teren rzeczywiście ciekawy i spory. A tak na marginesie to ostatnia bomba eksplodowała kilka lat temu . Ciężki ciągnik uruchomił zapalnik czasowy . Rolnik miał szczęście zdążył zjechać z pola.
Pozdrawiam

podejrzewam że po takiej niespodziance trybki w ciagniku były by rozrzucone w promieniu kilkuset metrów,naprawdę miał szczęście że zapalnik zadziałał z opóznieniem.Tak czas leci a zardzewiał smierć ciagle czycha na nowe ofiary :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 22:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

saper3791 napisał(a):
Witam, pozdrawiam

Okolice Kuźni Raciborskiej to teren dość "torfowy". W czasie pożaru wlaliśmy z kolegami dwie "pepsy" ( łącznie 5m³) wody w stary lej po bombce i dalej się z leju dym snuł. Nocą na dogaszaniu tez było sporadyczne eksplozje słychać wiec niespodzianek tam jeszcze jest jako iż zakład był bardzo interesujący dla obu stron biorących udział w wojnie.

Pozdrawiam - Piotr

Dlatego raczej wykrywki nie zabiorę ze sobą bo nie spieszy mi się aż tak bardzo do św.Pyjtra.Planuję wycieczkę bardziej w stronę zapoznania się z historią i porównania tego co przeczytałem z tym co na miejscu.Jako ciekawostkę można uznac znalezienie w tej okolicy pozostałości radaru kierującego ogniem Flak-ów obrony p-lot.Radar to bodajże FuMG 62 "WURZBURG”
Podobno jest restaurowany lub jak kto woli odbudowywany i ma byc częscią ekspozycji w izbie pamięci lotników USAAF.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2011, 11:13 
Pułkownik
Pułkownik

Kilka fotek z wyjątkowo dobrze strzeżonego obozu. Kogo tu trzymano?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2011, 22:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

cytat z jednego z art. jaki udało się znaleźć na ten temat: " W początkowym okresie wojny wraz ze zwycięskimi kampaniami niemieckimi i podbijaniem obcych krajów przybywało robotników. Nacje całej Europy, tysiące „niewolników” stłoczono na niewielkim terenie pomiędzy Blachownią i Sławięcicami- wg szacunkowych danych z różnych źródeł przebywało tam od 50 do 70 tys. ludzi. Jednymi z pierwszych więźniów byli Polacy oraz Żydzi. " i cd. "Judenlager przemianowany 01.04.1944 roku na Arbeitslager Blechhammer przeznaczono dla Żydów z całej Europy. Był to jednocześnie obóz koncentracyjny i stał się podobozem Auschwitz III. "

piec do kremacji może wskazywać że chodzi o podobóz auschwitz III ale mogę się mylić bo nie znam szczegółów i połozenia miejsca.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]