Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 10:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Leśne mogiły
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 16:48 
Kapitan
Kapitan

Mieszkam w Borach Tucholskich w naprawdę niezłych ostępach (tymczasowo na wygnaniu w Hamburgu) ale jak tylko mogę jadę do domu. W niedalekiej odległości od mojej miejscowości w każdym kierunku znajdują się leśne mogiły ,leżą w nich Niemcy ,Polacy .. często nie wiadomo kto w nich leży i tylko na święto zmarłych ludzie chodzą do lasu zapalić znicz i zmówić krótką modlitwę. Na obrzeżu mojej wioski na skraju lasu znajduje się mogiła niemieckiego żołnierza i jakoś tak traktowałem ją jako mogiłę naszego Niemca .Wielkie było moje zdziwienie kiedy ostatnim razem pojechałem do domu i okazało się ,zę przyjechało kilku gości z województwa z jakimś papierem z ministerstwa z wykrywaczami i jakąś sondą ,zapytali miejscowych gdzie jest ta mogiła ,pojechali na mogiłę ,wykopali "naszego"Niemca i go zabrali ,mogiłkę zrównali z ziemią ,krzyż gdzieś cisnęli i nic nie zostało. Jedna z sąsiadek poszła do lasu i w miejscu gdzie leżał ten niemiecki żołnierz usypała już nową mogiłkę ...ale dla mnie to już coś innego ... znowu coś przeminęło ...Moje pytanie jest takie czy w jakiś sposób można się teraz dowiedzieć kto był tam pochowany i gdzie teraz został pochowany i czy nasze kochane państwo nie wpadło czasem na jakiś genialny pomysł czyszczenia lasów państwowych z tego typu miejsc pamięci. Może wiecie coś na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Leśne mogiły
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 16:59 
Moderator
Moderator

Państwo nie wpadlo na taki pomysl - czytam czasem co pisza lesnicy na swoim forum i goscie sa pelni szacunku dla poległych pochowanych w lasach- niezaleznie od ich narodowosci- malo tego czesto opiekuja sie takimi grobami, mysle a wręcz jestem pewiem ze to prywatna inicjatywa kilku cwaniakow szumnie mianujacych siebie roznymi fundacjami czy innymi tworami, ktorzy takich eshumacji oczywiscie nie robia za darmo, a przy okazji podłaczaja sie do znalezionych w grobach fantów ..od siebie mogie powiedziec tyle ze mimo iz mam zewidencjonowanych kilkanaście pochówkow z okresu II wojny - ani mysle udostepniac komukolwiek jakiekolwiek namiary na te groby ( inna sprawa ze nawet jakbym udostepnił to beze mnie i tak nikt tam nie trafi :lol: )
Co do ustalenia kto tam leżał - sprawa praktycznie beznadzieja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 17:14 
Kapitan
Kapitan

Jestem pierwszym pokoleniem mojej rodziny na tych terenach , to była jedyna mogiła na którą chodziłem w święto zmarłych .... jakoś tak pusto się zrobiło w tej mojej wiosce :) W innych miejscach jest jeszcze ponoć kilka mogił żołnierzy rosyjskich ,ale są w samej wiosce na terenach prywatnych i chyba w żaden sposób nieoznaczone . Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego ludzie dbają o te niemieckie mogiły i polskie a o te rosyjskie nie ,chyba nie przepadali za Rosjanami na tych terenach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 17:18 
Moderator
Moderator

Ja bym sprawdzil czy one na pewno sa rosyjskie ( oczywiscie nie metoda odkrywkowa :666 ) krótko po wojnie byla przeprowadzona szeroko zakrojona akcja ekshumacyjna i zbierano Rosjan ( w moich terenach operacyjnych ekshumowano kilkadziesiat mogił w tym jedna na 250-300 delikwentów - rowniez te położone w wyzszych partiach gór), Niemcow natomiast praktycznie nie ruszono, zostali tam gdzie ich pochowano i leza tam czesto do dziś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 17:27 
Kapitan
Kapitan

Będę w domu na Boże Narodzenie ,wszystko czym dysponuję to przekazy ustne z drugiej ręki, jest jeszcze jedna pani co ma ponad 90 lat ,próbowałem z nią kiedyś rozmawiać i choć pamięć ma dobrą , i fizycznie też całkiem się trzyma to za nic w świecie nie chce rozmawiać o wojnie ,jej syn to mój dobry kolega i nawet on ją podpytywał to mu tylko powiedziała a po co ci to wiedzieć :) jeszcze raz spróbuję ,może teraz się uda :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 18:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Poniżej wypowiedź użytkownika z innego forum, członka Komitetu Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa:
Cytuj:
Zgodnie z umową międzyrządową RP-RFN z 1994 poszukiwania, ekshumacje i urządzanie cmentarzy prowadzi Niemiecki Ludowy Związek Opieki nad Grobami Wojennymi. Odnalezione szczątki są chowane na kilku niemieckich cmentarzach wojennych w Polsce - z naszego regionu - na cmentarzu w Glinnej. Wspomniane prace trwają od połowy lat 90tych. Wcześniej nic się w tej sprawie nie działo - patrz napięte stosunki z RFN i sztuczną "przyjaźń" z NRD. Zgodnie z umową, Polska opiekuje się niemieckimi cmentarzami wojennymi z okresu I w.św., ale II w. św. to już pod wyłączną opieką Niemców.
Pod pojęciem "nasz rejon" kryje się województwo kujawsko-pomorskie, a przynajmniej okolice Bydgoszczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2011, 15:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mogiła polskiego nieznanego żołnierza poległego 20.09.1939 r., w lasach niedaleko Komarowa -woj.lubelskie, jak widać okoliczni mieszkańcy pamiętają / jednak po hełmie na płycie nagrobnej pozostał tylko odlew cementowy- mech na odlewie świadczy że hełm zmienił właściciela parę lat temu /.
-[ img ],
-[ img ],
-[ img ]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]