Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 18:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czołgi stopione laserem
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2003, 23:06 
Weteran
Weteran

W latach 60-tych głośno było o chińskich czołgach które zostały stopione ruskim laserem. W latach 90-tych przyszła pierestrojka i o dziwo wszystko ucichło. Nigdzie nic na ten temat nie piszą. Dlaczego :? Kto wie co się tam rzeczywiście wydarzyło ? Macie może jakieś dodatkowe informacje :que
Wiem że dzisiejsze lasery są o wiele lepsze, ale i tak potrzebują energię całej elektrowni żeby coś takiego zrobić. Problem w tym że w tamtym rejonie nie było ani elektrowni ani linii wysokiego napięcia :?
Dodam jeszcze ciekawostkę: 28.4.1970 ponad 100 ruskich samolotów bombardowało jakiś "cel" położony 1000 km od Ułan Bator. I to podobno nawet bombami A ! 2 dni później wkroczyły tam wojska rosyjskie a po dalszych 4 dniach wojska chińskie. Ciekawe co oni tam zwalczali ? :mg: :gun:
To może ten "cel" strzelał do nich tym laserem :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 00:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Według niektórych jest to pewnie jeden z dowodów na istnienie UFO, czy czegoś w tym rodzaju :D . W związku z tym stanowi pożywkę dla fanatyków serialu "Z Archiwum X" i innych domorosłych ufologów - radzę więc poszukać czegoś na stronach tego typu. :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 02:18 
Kapitan
Kapitan

Takie posty, po prostu zniechecaja ludzi do odwiedzania tego forum.
A autorow, tym bardziej dyskredytuja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 09:54 
Pytalski

Witam
Fakt nie jesteśmy częścią składową archiwum X, ale wiadomość dotycząca konfliktu z Chińczykami przewija się od bardzo dawna, od dość dawna też znane jest wyjaśnienie owych "laserów". Rosjanie w trakcie trwania konfliktu granicznego z Chinami stosowali dosyć często zestawy ZSU 23 - 4 czyli popularną "szyłkę" do niszczenia siły żywej i pojazdów lekko opancerzonych, skutki jak można się domyśleć były zatrważające. A teraz postawmy się w sytuacji przeciętnego żołnierza chińskiego, który ze znacznej odległości obserwuje taką nocną potyczkę i widzi długie jasne promienie, które niszczą kolejne fale natercia. Jakiś czas temu dyskusja na ten temat toczyła się na forum listy militaria.pl (tam zapraszam zainteresowanych). Natomiast co do drugiej plotki to jestem baaaaaaaardzo sceptycznie nastawiony i nie znalazłem nigdzie informacji, które choć w najmniejszym stopniu potwierdziły by take zdarzenie.

Pozdrawiam Krzysiek(?) :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 10:50 
Weteran
Weteran

To nie plotki. No ale teraz przynajmniej wiem co i gdzie szukać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 21:37 
Moderator
Moderator

Top dlaczego tak zanegowales post zbv?

Czy w/g Ciebie to niemozliwe?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czołgi stopione laserem
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2003, 17:23 
Kapitan
Kapitan

zbV napisał(a):
W latach 60-tych głośno było o chińskich czołgach które zostały stopione ruskim laserem.:que

Gdzie bylo głośno ? Gdzie zostały stopione ? Może jakieś źródło tej informacji ?
Nie każde źrodlo jest też wiarygodne, tylu jest oszołomów, którzy piszą niestworzone rzeczy byle by tylko zaistnieć.
Kiedyś też było głośno o lądowaniu ufoludków :lol:

zbV napisał(a):
Dodam jeszcze ciekawostkę: 28.4.1970 ponad 100 ruskich samolotów bombardowało jakiś "cel" położony 1000 km od Ułan Bator. I to podobno nawet bombami A ! 2 dni później wkroczyły tam wojska rosyjskie a po dalszych 4 dniach wojska chińskie. Ciekawe co oni tam zwalczali ? :mg: :gun:
To może ten "cel" strzelał do nich tym laserem :que

1000km od Ułan Bator, nie za bardzo dokładna lokalizacja :lol:
2 lub 4 dni po zrzuceniu bomb A to pewnie było tam już uzdrowisko :que
Podobno :lol:
JMS wg mnie są to wiadomosci pokroju "Nie do wiary", "Archiwum X" "Nie z tej Ziemi" itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2003, 19:14 
Weteran
Weteran

Po 1
Intelektualnie proszę zostańcie nogami na ziemi. To forum nie jest filią krakowskiego uniwerku. A za pisanie postów dostaje się nie doktoraty tylko naramienniki :idea
Po 2.
1000 km od UB. Gdybyś spojrzał na mapę to stwierdziłbyś że odległości w tej części świata są troszeczkę "odmienne" od tych w europie. Oprócz stolicy nie ma tam nic konkretnego. No i nie napisałem "...północno-wschodnim kierunku..."
Po 3.
To wszystko zaczęło się 24.4.70 od zniknięcia ruskiego bombowca który leciał na trasie Moskwa-Władywostok.
Po 4.
Obojętnie kogo się zapytasz o konflikt rosyjsko-chiński to od razu opowie ci o czołgach, laserach itp.... No ale o tym wytłumaczył nam już Krzysiek(?).
Po 5.
Każdy z nas widział już w TV żołnierzy amerykańskich maszerujących podczas ćwiczeń w stronę epicentrum wybuchu bomby atomowej. A uzdrowiska tam na pewno też nie było ;)
A na koniec :
Wierzcie albo i nie. Mi to wisi. Nie dostaję żadnej prowizji od każdej zwerbowanej osoby i dlatego nie będę się tym przejmował. :nicnie
:8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2003, 22:42 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Wyluzujcie troche B+

Skad wiesz o tych czolgach :czo laerach :zygi przeczytales?? dowiedziales sie od kogos??
Zaciekawilo mnie to troche :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2003, 23:20 
Weteran
Weteran

Sprawa o czołgach i laserach została już wyjaśniona, patrz odpowiedź nr.3 :idea
I sprawdźcie sobie jeszcze w atlasie nazwę jednego z dopływów Amuru :idea

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2003, 23:51 
Pytalski

Witam
Panowie proszę o odrobinę luzu i dystansu do wypowiedzi uczestników forum :anty , nie jest to miejsce gdzie zamierzamy obrzucać się błotem, mamy przecież wymieniać informacje i opinie. Konflikt Rosyjsko Chiński jest faktem historycznym, wokół którego narosło wiele mitów i legend. W czasach PRL jedynym źródłem tego typu informacji była plotka wywodząca się najczęściej z audycji Radia Wolna Europa, ktoś coś usłyszał, coś dodał od siebie, źle zrozumiał bo zagłuszali czasami strasznie. Co do tzw laserów, sprawa wydaje mi się jasna, natomiast inne zdarzenia ... kto wie, właśnie forum jest miejscem gdzie możemy na ten temat w miarę SPOKOJNIE porozmawiać. Jeżeli możemy dyskutować o różnych odmianach broni V, to dlaczego nie o innych. Dlatego jeszcze raz proszę wyluzujmy, wokół dzieje się wystarczająco wiele rzeczy, które nas wnerwiają. Od siebie mogę dodać w sprawie UFO, że nie wiem czy istnieją, ale gdzieś około 1996 widziałem nad Kłodzkiemi świetlny punkt unoszący się na wysokości około 150 m przez dłuższy czas, punkt obserwowany był z pokładu śmigłowca oddalonego o około 1500 m. Nie wiem co to było, wiem że nie była to raca, zresztą kto wie ....?

Pozdrawiam :que :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2003, 22:53 
Pułkownik
Pułkownik

Cześć,
sprawa laserów użytych bojowo przeciw sile żywej powróciła w 1980 roku podczas konfliktu Wietnamskio-Chińskiego. Literatury na ten temat nie ma za wiele bo - jakby to powiedzieć - "obsługa dziennikarska" konfliktu była stosunkowo uboga. Znalazłem na ten temat kilka linijek w specjalistycznym biuletynie wydawanym przez ASG (rzecz nie dostępna w handlu i bibliotekach) Autor notatki podkreślał dwie rzeczy: rolę radzieckich doradców i niebywale wysokie straty ChRL). Wiem jeszcze, że urządzenie laserowe montowano na lawecie od haubicy 122 mm. Nie wiem jak wyglądała kwestia zasilania.
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 03:53 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Zdziwiłbym się widząc Rosjan 40 lat temu w jakichś lasach... taszczących za sobą agregaty i lasery wielkości TIR-ów... bo żeby laser coś przetopił to potrzeba naprawdę 'porządnie' to powinno być przez 'rz' napisane - błąd ortograficzny!!! wiązki... co ponosi za sobą spore zapotrzebowanie na energię (najczęściej elektryczną). Poza tym wiązka musiałaby mieć całkiem sporą średnicę by coś mogła zniszczyć... (powiedzmy że po połączeniu 1000 laserków z nagrywarek CD i podłączeniu jakiegoś dużegoooo zasilacza- możnaby zrobić w kartce dziurkę na kilka mm)... Rosjanie chyba nie miel aż takiego sprzętu... jeśli w ogóle na ziemi mógł mieć coś takiego :)... Słyszałem jeszcze o jednym wynalazku a mianowicie laserze rubinowym. Kwestia pierwsza ... byłoby to bardzo ale to bardzo drogie ze względu na to, że soczewki skupiające wiązkę świetlną musiałby być z czystych rubinów... i to dość sporych, aby wiązka była duża... no i potrzeba byłoby kilku sztuk takich soczewek żeby dobrze skupić światło... W tym przypadku jednak wystarczyłoby do zasilania samo światło słoneczne bądź jakiś mocny reflektor... ale czy miałby to aż taką moc... nie wiem. W każdym razie albo bajka... albo kosmici zrobili sobie impreze i polowanie (na czołgi?)... albo Rosja pakuje kase w żarówki wypalające dziury w metalu :)... tak czy inaczej... zabawny temacik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 16:16 
Weteran
Weteran

Przeglądnąłem moją literaturę i znalazłem parę informacji na temat konfliktu między Chinami a Wietnamem.
17 stycznia 1979 r. 41 i 42 armia chińska wkroczyły do Wietnamu (około 85000 żołnierzy, zwiększonych później na 200000). Natarcie prowadzono w 3 kierunkach: pierwszy w kierunku Lao Cai, drugi w rejon Coa Bang i trzeci na Lang Son. Wietnamczycy byli wtedy zaangażowani w Kambodży i z tego powodu mieli tylko 60000 żołnierzy - i to tylko jakiś zwykłych rejonowych jednostek. Ale i tak wygrali. Wszak Chińczycy zajęli Lang Son ale po stracie 20000 żołnierzy wycofali się 5 marca. O laserach niestety nic nie pisze. Dalsze starcia były w 1981 i 1984 r.
http://www.ee.princeton.edu/~hushengl/war/Vietnam/newyork.htm

Co do rubinów to myślę że w wielkim ZSRR parę kamyczków było, a ceny i tak nie grały roli - wszystko było przecież "ludowe" :D No i jest jeszcze technologia do sztucznego wytwarzania kamieni szlachetnych - ale nie wiem niestety od kiedy :que

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano piątek, 29 sierpnia 2003, 18:47 przez zbV, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odp
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 16:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Z tego co pamietam to gwiazdy znajdujace sie na wiezach Kremla sa zrobione wlasnie z rubinow. Kazda z jednego sporego kawalka (bylo cos kiedys na ten temat w TV). Takze maja chlopaki troche tego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]