Teraz jest wtorek, 24 marca 2026, 01:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: motocykl
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 15:46 
Major
Major

Witam, wiem, że to nic militarnego, ale prosiłbym o pomoc bo na pewno są tutaj specjaliści nie tylko od spraw militarnych. Otóż idąc śladem części czołgowych(niestety spóźniłem się rok czasu, ktoś z wawy mnie wyprzedził i spod nosa mi zawinął jakiś właz od czołgu i kilka kół (okolice Głowaczowa, niedaleko znaleziono resztki 7tp), natknąłem się na faceta który oferował mi motocykl. Na motocyklach się nie znam i nie interesują mnie, ale oczywiście mógłbym go odkupić i ewentualnie z jakimś zyskiem sprzedać. Jest to Jawa chyba 250 rok 1964. Facet chce za nią 800zł. Co panowie o tym sądzą?

[ img ]

[ img ]

[ img ]
[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 15:59 
Moderator
Moderator

to jest Jawa 250, a za te pieniadze w tym stanie ......wciągałbym jak w dym!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 16:32 
Major
Major

jest na chodzie, akumulatora brak , niestety papierów też

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 16:44 
Moderator
Moderator

Jeśli nie interesuje Cię ten motocykl,to ja chętnie go kupie.Oczywiście "znalezne" się należy Tobie,w razie pisz na priw

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 23:51 
Major
Major

Spokojnie nawet bez papierów warto brać!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: motocykl
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 21:16 
Moderator
Moderator

slawek napisał(a):
Na motocyklach się nie znam i nie interesują mnie, ale oczywiście mógłbym go odkupić i ewentualnie z jakimś zyskiem sprzedać. Jest to Jawa chyba 250 rok 1964. Facet chce za nią 800zł. Co panowie o tym sądzą?

Daruj sobie- byłby to interes typu wlał-wylał.
Motocykl tej marki - skundlony częściami z innych jednośladów,do tego ze sporymi brakami i defektami na pierwszy rzut oka (brak papierów to nie jest duży problem na dzisiaj) nie przyniesie specjalnie zysków,doliczając jeszcze transport zapewne.
Zresztą wystarczy zerknąć w allegro jak kształtują się ceny - przy tym warto zwrócić uwagę (dokładnie) na stan konkretnego egzemplarza.Bo w przypadku Jawy właśnie to ma niebagatelny wpływ na cenę.

Szczerze nie polecam zakupu w celach ,,biznesowych'' (sentymentalnie do odbudowy we własnym zakresie jak najbardziej :1 - za 600,- dużo trzeba do niej dołożyć )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 00:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lepszą wizualnie (z 1957r.) sprzedałem w lutym br za 650PLN.
Była bez papierów. Uważam, że tę brać warto ale max cztery paczki (400PLN).
Zrobione J250, z papierami na początku roku potrafiły chodzić za 2,5 - 3 kPLN. Ale czy byli kupcy tego nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 09:57 
Major
Major

no i dzięki wielkie panowie, widzę , że w dwóch ostatnich postach wypowiadają się fachowcy. A jeśli tyczy się tych postów -"bierz jak w dym" itp to prosiłbym panów na przyszłość o nie wprowadzanie w błąd jeśli nie macie pewności, pozdrawiam i dziękuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 19:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

słuchaj koleś z takim podejściem jakie ty reprezentujesz to może lepiej przenieś się na forum poszukiwaniedobrychgeszeftów - jawa jest jak najbardziej warta swoich pieniędzy oczywiście dla kogoś kto odczuwa sentyment do dawnej motoryzacji i ceni sobie starą technikę. Taka jawa to już pojazd kolekcjonerski i warto ją kupic choćby po to by nie poszła na złom. Nie pisze dalej bo jak sadzę i tak nic z tego nie zrozumiesz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 20:22 
Generał Broni
Generał Broni

tomekb napisał(a):
słuchaj koleś z takim podejściem jakie ty reprezentujesz to może lepiej przenieś się na forum poszukiwaniedobrychgeszeftów - jawa jest jak najbardziej warta swoich pieniędzy oczywiście dla kogoś kto odczuwa sentyment do dawnej motoryzacji i ceni sobie starą technikę. Taka jawa to już pojazd kolekcjonerski i warto ją kupic choćby po to by nie poszła na złom. Nie pisze dalej bo jak sadzę i tak nic z tego nie zrozumiesz

co się pieklisz, facet chciał otrzymać ocenę typu "nie przepłać" i taką dostał, nie napisał przecież że w celach kolekcjonerskich
a przecież też napisano że ma nie oryginalne części i braki, jeżeli ja byłbym na jego miejscu oczekiwał bym takiej właśnie opinii

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 20:53 
Major
Major

przeczytaj sobie kolego tomekb dokładnie wszystko od początku, porządnie się zastanów i dopiero napisz coś sensownego, a jeśli nie wpadniesz na to o co mi w tym temacie chodziło to patrz -wypowiedź kolegi mofinar , pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 22:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

tomekb napisał(a):
słuchaj koleś z takim podejściem jakie ty reprezentujesz to może lepiej przenieś się na forum poszukiwaniedobrychgeszeftów - jawa jest jak najbardziej warta swoich pieniędzy oczywiście dla kogoś kto odczuwa sentyment do dawnej motoryzacji i ....

Powiedz kolego czy kiedykolwiek przeprowadziłeś renowację czegokolwiek jeżdżącego :que
Spójż sobie na tylny błotnik. Pewnie reszta blachy też rewelacyjna nie jest i trzeba to czy tamto podspawać, a już na pewno klepnąć (choćby dekle). Brakuje też osłon. Siedzienie zapewne chrupie pod dupskiem jak wafelki ryżowe. Rocznik całości powiedzmy taki sobie - raczej mniej niż bardziej atrakcyjny (bez amperomierza na baku). O stanie silnika, elektryki i skrzynki przekładniowej powiedzieć się nic na podstawie zdjęć nie da.
Roboty przy nim na pewno będzie sporo. A w kolekcjonerstwie czegokolwiek nie chodzi przecież o to aby dawać się nabijać w butelkę, i wywalać niepotrzebnie pieniądze, nie :que Jak kupujący wyda te cztery stówy, narobi się za 1500, kupi klamoty za 1000 lub porobi regenerację co niektórych, nalata się za papierami wywalając kolejne 1000 PLNów za żółte tablice (jest to jedyna znana mi ścieżka ponownego zarejestrowania pojazdu z niewiadomą przeszłością) to akurat wyląduje na mniej więcej takim poziomie cenowym jak napisałem (za pojazdy po renowacji) - oczywiście odliczając te przeliczone na 1500PLN - robocizny, potu przekleństw siarczystych, wypitego piwa, potrzaskanych paluchów i innych atrakcji.
Perak z połowy lat pięćdziesiątych czy wcześniejszy Rumpal byłby za tę cenę na pewno rarytasem. Ale niestety nie ten model. Powiedzmy sobie szczerze, to nadal jest straszny populares i sporo wody w rzece upłynie zanim stanie się takim obiektem poszukiwań jak Junaczek M07 czy wczesne wersje SHLki.
Ja swoją Jawkę sprzedałem drożej ponieważ miała jeden ważny bajer - oryginalny, fabryczny lakier w dobrym stanie i fantastyczną blachę, a i rocznik był jak na ten model lepszy.
Nie chcę nikomu odradzać kupowania zabytków, bo sam mam chopla na punkcie starych VW, ale litości.... wywalać nadmiar kasy za coś co jest warte znacznie mniej to już przesada. No chyba, że ktoś nie ma co z kasą robić - ja w takiej sytuacji jednak wolałbym często latać na kobiałki niż przepłacać za złomy do roboty :za

PS. Ciekawe co to za UFO na dolocie powietrza :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 października 2009, 18:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

No cóż tak jak wszędzie i wsród was jest grupa rzemieślników i są artyści zapaleńcy. Ci pierwsi przeliczają wszystko po aktualnym kursie, żeby broń boże nie zaryzykować i nie stracić równowartości kilku zgrzewek piwa, a ci drudzy inwestują kupę kasy w z pozoru irracjonalne przedsiewzięcia jak choćby wydobycie jakichś przerdzewiałych na wylot kawałków żelastwa, które były kiedyś czyms wojskowym, ale np pier... w to bomba, podniecają się przy tym każdą śrubką z wybitą cechą, czy kilkoma cm2 oryginalnej farby na skorodowanym truchle. Efekt po latach jest taki że rzemieślnicy zazdroszczą zapaleńcom ich wspaniałych i cennych kolekcji

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 października 2009, 19:17 
Generał Broni
Generał Broni

wybacz, nie wiem jak Ty, ale ja nie lubię przepłacać, zle bym się z tym czuł
no, chyba że chodzi o sentymenty
ale widać kolega kasiasty jest, na dodatek zapaleniec, nic tylko pozazdrościć i kasy i zapału

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 października 2009, 19:23 
Major
Major

no to kolego tomekb mam dla Ciebie propozycję, motocykl dalej jest aktualny więc jak tak rzeczywiście uważasz jak piszesz to "bierz go jak w dym" a jak tak bardzo chcesz to parę takich samych motocykli mogę Ci znaleźć tylko muszę mieć pewność, że je kupisz, i nie zedrę z Ciebie bo wezmę tylko jakieś 80% drożej niż normalnie chodzą na rynku.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]